Vājprāts kojās Rīgā: prusaki, raudošas meitenes un draudi palikt bez pajumtes
Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas kopmītņu direktors fotografē studentu istabas, atzīstot, ka prusaki kopmītnēs vairojas pašu studentu vainas dēļ.
Sabiedrība
2013. gada 13. decembris, 20:08

Vājprāts kojās Rīgā: prusaki, raudošas meitenes un draudi palikt bez pajumtes

Jauns.lv

Kurš gan kopmītnēs dzīvojušais students nav izbaudījis koju dzīves burvību pēc pilnas programmas? Liels troksnis un rindas uz koplietošanas telpām šķiet ir mazākais ļaunums. Lai gan mūsdienās daudzās kopmītnēs apstākļi tiek uzlaboti, ir vietas, kur stāvoklis joprojām traģisks. Prusaki, blaktis un citi iemītnieki joprojām mitinās Ēveles ielas kopmītnēs, tautā sauktajā „Baltajā kazā”.

Studentu raidījums Kivi TV paviesojoties Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas kopmītnēs „Baltā kaza” piedzīvojis ne vienu vien nepatīkamu skatu. Prusaki īkšķa garumā, blaktīm pilnas grīdas šķirbas, pelējums uz sienām un caurs jumts – tā ir realitāte, kādā šodien dzīvo studenti. Lai arī studenti par uzturēšanos šajos „viesmīlīgajos” apstākļos maksā vien 15 latu mēnesī, tas neattaisno dramatiskos dzīves apstākļus, kādos nākas vadīt savu ikdienu. Taču, tā vietā, lai jautājumu risinātu, atbildīgās personas no risinājumu pieņemšanas izvairās. Tiesa gan – interesantā veidā.

Pēc tam, kad Kivi TV uzņemtais video materiāls publicēts Youtube.com, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas direktors Alvis Līdaks, kurš esot arī kopmītņu „Baltā Kaza” vadītājs, izlicis dusmas uz koju iemītniekiem, veicot diezgan dīvainas darbības koju istabiņās.

Kā portālam Kasjauns.lv stāsta „Baltās kazas” iemītniece un Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkne Ieva (vārds mainīts), atnākot no skolas, kopmītnēs piedzīvoti šokējoši brīži.

Meitenes histērijā, bet direktors fotografē mantas istabā

„Atnācu no skolas, un bija doma pasvinēt kojās Ziemassvētkus, aizgāju līdz draudzenes istabiņai. Ienākot istabā, redzēju, ka draudzenes histēriski raud, bet turpat stāv skolas un kopmītņu direktors kopā ar savu brāli, un fotografē visu, kas atrodas istabā. Tad viņš jautāja, kurā istabā dzīvoju es. Kad pateicu, visi aizgājām līdz manai istabai, un arī tur viņš sāka visu fotografēt.”

Meitene stāsta, ka skolā notikusi dizaina skate, tāpēc iepriekšējā vakarā tai cītīgi gatavojās. Tā rezultātā, saprotams, istaba nav bijusi ideālā kārtībā, taču gultas bijušas saklātas, un mantas pa istabu nav mētājušās. Bet direktors uzstājīgi turpinājis fotografēt gan meitenes drēbes, gan uz galda atrodamo kosmētiku, gan gultu, un visu pārējo.

„Man šķiet, ka tas nav īsti normāli. Meitenes histērijā raud, bet direktors saka – savāciet savas mantas un vācieties ārā!” Ieva stāsta, ka meitenes jautājušas, kurp tad viņām iet, bet direktoram bijis vienalga. „Izīrējiet dzīvokli,” viņš atbildējis. Tā kā daudzi dzīvi kopmītnēs izvēlējušies finansiālu apstākļu vadīti, naudas dzīvokļa īrei, protams, studentiem neesot, bet direktoram tas bijis vienalga.

Pazemo nekārtības dēļ

„Viņš teica, ka esam pārkāpuši iekšējās kārtības noteikumus, jo istaba esot savandīta, taču nekur noteikumos neesmu redzējusi punktu par to, ka istabā būtu jābūt saklātām gultām, vai izslaucītai grīdai. Tas bija vienkārši pazemojoši. Direktors vēl lika uzrakstīt paskaidrojumu, kāpēc istabās ir tāda nekārtība.”

Ieva stāsta, ka direktors saniknojies pēc Kivi TV video noskatīšanās, tāpēc sācis visu fotografēt. Arī par kojās esošo prusaku problēmu viņš izteicies, ka studenti paši vien ir vainīgi, ka kukaiņi tur vairojoties.

Taču tā vietā, lai rastu risinājumu, direktors izdomājis sodīt studentus, izliekot tos no kopmītnēm tikai tāpēc, ka istabās ievērota nekārtība.

Blaktis sakož tā, ka naktīs nav iespējams gulēt

„Kopmītnēs gadiem nav veikti uzlabojumi. Remontēts tikai gaitenis, bet istabiņas ir nolaistā stāvoklī. Bez prusakiem kojās ir arī nenormāli daudz blaktis. Mana draudzene ir burtiski sakosta, un naktīs kukaiņu dēļ nav iespējams gulēt. Mūsu istabā sienā bija pat caurums, caur kuru varēja redzēt kaimiņus. Pašas meitenes to špaktelējām ciet, un veicām kādus uzlabojumus. Atbildīgajiem par visu vienalga,” portālam Kasjauns.lv stāsta koju iemītniece.

Lai gan iepriekš kukaiņu indēšana notikusi labi ja reizi mēnesī, turklāt gaiteņos un koplietošanas telpās, pēc sižeta nonākšanas internetā, prusakus indēšot visās istabās jau nākamās nedēļas laikā.

Raidījums Kivi un prusaki studentu kojās

Kasjauns.lv/ Foto: ekrānuzņēmums no Kivi TV video