Lietuvas radošā komanda Oskara Koršunova vadībā Rīgā iestudē lugu par emigrāciju
Lietuvas režijas zvaigzne Oskars Koršunovs.
Kultūra
2013. gada 31. decembris, 08:39

Lietuvas radošā komanda Oskara Koršunova vadībā Rīgā iestudē lugu par emigrāciju

Jauns.lv

Lietuvas radošā komanda pazīstamā režisora Oskara Koršunova (Oskaras Koršunovas) vadībā Dailes teātrī iestudē Lietuvas dramaturga lugu par emigrāciju "Izraidītie", pavēstīja Dailes teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Liene Jakovļeva.

Koršunovs ir vadošais lietuviešu teātra režisors, kurš pēdējā desmitgadē regulāri iestudē izrādes Eiropas teātros. Lugu "Izraidītie" Koršunovs iestudējis arī Lietuvas Nacionālajā drāmas teātrī 2011.gadā, un šis iestudējums Viļņā iemantojis kulta izrādes statusu.

Pie izrādes strādā scenogrāfs Gintars Makarevičs (Gintaras Makarevičius), kostīmu māksliniece Agne Jagelavičūte (Agnė Jagelavičiūtė), muzikālais vadītājs Sauļus Prūsaitis (Saulius Prūsaitis), horeogrāfe Vesta Grabštaite (Vesta Grabštaitė) un gaismu mākslinieks Eugenijs Sabaļausks (Eugenijus Sabaliauskas).

Lietuviešu dramaturga Marjus Ivaškeviča daiļradē īpaši svarīgs ir nacionālās identitātes jautājums. Viņa luga "Izraidītie" latviešu versijā nodēvēta par latviešu emigranta hroniku trijos cēlienos. Ik gadu simtiem cilvēku pamet mājas, lai meklētu laimi svešās zemēs. Emigrācija ir skārusi gandrīz katru latviešu ģimeni – radiniekus, draugus.

Tas notika pirms kāda laika, kad Ņujorkā vēl stāvēja Dvīņu torņi, bet princese Diāna jau bija gājusi bojā. Toreiz Bens bija ļoti laimīgs un perspektīvs. Lipīgi, smirdīgi, šķībi, greizi un apdulluši no garā ceļa, bariņš emigrantu ierodas Londonā – apsolītajā zemē. Taču šī ir cita pasaule – kastēs zem Vaterlo tilta, bez mājām un draugiem. Un dzīve nav nekāds "fiction", kur visu var izdaiļot. Kā lai saprot, kur bija kļūda, unn kurš zina, kā vajadzēja dzīvot?

Jauniestudējumā lomas atveidos Dainis Grūbe, Juris Žagars (Bens), Lauris Dzelzītis (Vandāls), Elīna Dzelme (Dana), Vita Vārpiņa (Liza, policiste), Gints Andžāns (Edijs, hipijs/Kristus), Ieva Segliņa (Olga, krieviete/skvotere), Dainis Gaidelis (Azims, pakistānietis), Artūrs Dīcis (Harijs/Kristus no koka), Raivis Vidzis (Supersmagais), Ērika Eglija (Oksana, Supersmagā sieva), Aldis Siliņš (Sauļus, lietuvietis), Artis Robežnieks (latgalietis), Lilita Ozoliņa (Regīna, lietuviete), Pēteris Liepiņš (Zbigņevs/I kaste/I bezpajumtnieks), Pēteris Gaudiņš (Bārdainis/II kaste/II bezpajumtnieks), Valdis Liepiņš (I šoferis), Juris Kalniņš (II šoferis) un Lauris Subatnieks (puisis no Viktorijas parka).

Izrādē piedalīsies grupa "RYGA" – Mārcis Judzis (vokāls, sitaminstrumenti), Rihards Lībietis (ģitāra), Kārlis Alviķis (bass) un Matīss Repsis (klavieres).

Lugu no lietuviešu valodas tulkojusi Indra Brūvere.

Jauniestudējuma pirmizrāde plānota 10.janvārī.

BNS/ Foto: All Over Press