Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasniegtas gada balvas medicīnā. FOTO
Sabiedrība

Pasniegtas gada balvas medicīnā. FOTO

Jauns.lv

Šogad "Gada balva medicīnā 2013" pasniegtas desmit nominācijās, lai godinātu veselības nozarē strādājošos par apzinīgu un pašaizliedzīgu darbu pacientu veselības labā. Sešās nominācijās uzvarētājus noteica iedzīvotāji, bet četrās nominācijās nozares ekspertu žūrija.

Pasniegtas gada balvas medicīnā. FOTO...

Gada pārbaudījums

„Gada notikums medicīnā” – to šogad pareizāk būtu saukt par gada pārbaudījuma balvu, atzīst Latvijas ārstu biedrības viceprezidents Māris Pļaviņš. Pirms mirkļa Stradiņa universitātes zālē sapulcējušies noskatījušies kadrus no lielākās pērnā gada un visu Latvijas neatkarības gadu nelaimes – Zolitūdes traģēdijas. Ar klusuma brīdi godinājuši bojā gājušos.

 „Traģēdija pierādīja viens nav cīnītājs – saskaņoti darbojās gan glābēji, policija.

Tikai tā mēs varējām izpildīt savu misiju. Cerams, ka tādi notikumi vairs nebūs,” balvu saņemot atzina ārsta palīdze Svetlana Mazajeva.

Gada māsa 2013

Balvu šajā nominācijā pasniedza Valsts prezidenta kundze, daktere Dace Seisuma.

„Absolvējot Cēsu medicīnas skolu un strādājot slimnīcā par māsiņu domāju, ka galvenais ir ārsts, bet tagad esot ārste gan slimnīcā, gan stacionārā saprotu, ka galvenais ir komandas darbs, kur lielu daļu smaguma iznest tieši māsiņas. Visas viņas ir pelnījušas atzinību un pateicību,” ar sirsnību saka daktere Seisuma. Tomēr šogad balva tikai vienai Ludzas rajona slimnīcas operāciju māsai Aijai Hmeļevskai, kura šo darbu dara jau vairāk nekā 20 gadus un kura atzīst viņas lielākais apbalvojums ir palīdzēt cilvēkiem.  Pateicības vārdus sakot, māsiņai aizlūst balss un prezidentes kundzes siltais bezvārdu atbalsts ļauj viņai pabeigt savu runu.

Par koleģialitāti

 

Gada ārsta palīgs

Gada ārsts Juris Jakovins

Gada Slimnīca Daugavpilī

Balva par sirsnīgāko balsotāju

Gada vecmāte – liepājniece

Gada rehabilitācijas speciālists – Ventspilī

Gada farmaceite no Lizuma

Ziņojot par zāļu blaknēm

Zāles uz katru cilvēku iedarbojas ļoti individuāli, jo sevišķi, ja tās kombinē ar citiem medikamentiem. Nenovērtējamu pieredzi par zāļu blaknēm starptautiskā datu bāzē ir devusi daktere Aišpure. „Visa viņas dzīve ir medicīna un tajā visu ko dara, veic skurplulozi perfekti. Nav lielu vai mazu slimnīca ir tika lieli vai mazi ārsti. Daktere Aišpure ir viena no lielākajiem. Viņa ietekmē medicīnu,” par savu ilggadējo kolēģi labus vārdus sveicot teic Talsu mērs Aivars Lācarus.

Balvu „Gada cilvēks medicīnas izglītībā 2013”

Viens Latvijas izcilākajiem kardiologiem, daudzu jaunu ideju nesējs un studentu mīlēts pasniedzējs Oskars Kalējs  pat no Frankfurtes lidostas pa telefonu sniedz studentiem konsultācijas kā palpēt vēderu (lai gan tā nav viņa specializācija) izpelnījies studējošo pašpārvaldes balvu.

Par mūža ieguldījumu – Andrejevam

Kad uz skatuves saņemt balvu „Par mūža ieguldījumu medicīnā” Rīgas Stradiņa universitātes profesors Jānis Vētra izsauca profesoru Georgu Andrejevu, visi klātesošie dziļā cieņā piecēlās un palika stāvot arī viņa runas laikā. profesors Jānis 

„Bagāts spilgts mūžs veltīts medicīnai. Un procenti no šī ieguldījuma Latvijā jebkuram pieejami šodien un paaudžu paaudzēs,” par Andrejeva devumu saka Vētra.

 Andrejeva vadībā Latvijā anestezioloģija kļuva par atsevišķu medicīnas nozari, bet vēlāk par prestižu un pasaules līmeņa disciplīnu, stāsta nozares eksperti.

Andrejevs ir nesis Latvijas vārdu pasaulē, būdams Anesteziologu karaliskās koledžas, Eiropas Anesteziologu akadēmijas un Vācu anesteziologu sabiedrības biedrs. Viņš ir balsojis par Latvijas neatkarību Augstākajā padomē, kā ārlietu ministrs no Latvijas puses piedalījies Krievijas karaspēka izvešanā un kā Eiropas Parlamenta deputāts izstrādājis un virzījis visai Eiropai būtiskus veselības dokumentus un direktīvas.

Gada cilvēks medicīnā Pēteris Ošs

„Esmu klusās profesijas pārstāvis. Pacienti baidās pie mums nokļūt, bet ja nokļūst, visbiežāk neko no tā neatceras. Aicinu ikvienu rūpēties par savu veselību, lai nenonāktu pie mums,” savā uzrunā saka dakteris.

Prezidents saka paldies

„Ārpus Latvijas visur dzirdu slavas vārdus par Latvijas mediķiem, par profesionalitāti.

Es gribu pateikt paldies visiem tiem kas izvēlējušies mediķa profesiju, arī tiem, kas pagaidām ārzemēs un  jo īpaši tiem, kas šovakar strādā. Sveicot nominantus arī visiem pārējiem mediķiem atzinību izteica Latvijas prezidents Andris Bērziņš.

Pasniedz Gada balvu medicīnā 2013

Anda Leiškalne/Foto: Mārtiņš Ziders