Skandalozais vides aktīvists Priede apgalvo, ka viņu mēģināts piekukuļot
Pēc tikšanās Artūrs Priede par notikušo ziņojis Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei.
112
2014. gada 9. februāris, 22:47

Skandalozais vides aktīvists Priede apgalvo, ka viņu mēģināts piekukuļot

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā kādā Vecrīgas kafejnīcā divi uzņēmēji esot centušies uzpirkt skandalozo vides aktīvistu Artūru Priedi, apmaiņā pret 25 000 eiro prasot, lai viņš atsauc savu iesniegumu tiesā saistībā ar kādu īpašumu Jūrmalā, vēsta LTV raidījums "De facto".

Konflikts saistīts ar īpašumu Jūrmalā, Dzintaru prospektā 19a, kur kāpu aizsargjoslā atļauta būvniecība. Spēkā esošie pašvaldības saistošie noteikumi atļauj tur celt 2,5 stāvus augstu namu, bet pretēji tam pērn rudenī Jūrmalas domē apstiprinātajā detālplānojumā, atsaucoties uz vecākiem noteikumiem, atļauts būvēt piecstāvu ēku. Domē skaidro, ka Dzintaru prospektā esošā zemesgabala detālplānojums esot iekļāvies pārejas periodā, līdz ar to ēka drīkstot būt divreiz augstāka.

Priede domes rīcībā saskatījis pārkāpumus un pēc oficiāla detālplānojuma apstiprināšanas viņš to apstrīdēja tiesā. Pēc viņa sacītā, tajā brīdī esot uzradies viens no Jūrmalā zināmiem mākleriem, kurš Priedi esot uzaicinājis uz tikšanos. "Gribēja no manis atpirkties. Viņi sākumā piedāvāja 10 000 eiro. Kad es sapratu, ka tā ir provokācija vai kaut kas tamlīdzīgs, es teicu, ka negribu par to runāt, bet tad viņi piedāvāja 25 000 eiro un teica, ja es nepiekritīšu, viņi ietekmēs mani caur domi. No sarunas varēja saprast, ka viņi manu māti var atlaist no darba," stāstījis Priede.

Pēc tikšanās Priede par notikušo ziņojis Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei un aktīvista nākamā saruna ar abiem kungiem vienā no Vecrīgas kafejnīcām notikusi jau ar likumsargu ziņu. Par notikušo sākts kriminālprocess, kura ietvaros 30.janvārī aizdomās par iespējamu komerciālo uzpirkšanu aizturētas divas personas 25 000 eiro nodošanas laikā. Viņiem šobrīd nav piemēroti drošības līdzekļi, kas būtu saistīti ar brīvības atņemšanu.

"De facto" vēsta, ka, iespējams, viens no aizturētajiem ir SIA "Cam Development" valdes loceklis Ararats Mkrtumjans, kurš ir Krievijas pilsonis, kura uzņēmums zemesgabalu iegādājās pērn martā par vairāk nekā 1,6 miljoniem eiro. Iespējams, otra uzpirkšanā iesaistītā persona ir viens no SIA "Vigvam" īpašniekiem Aleksejs Jeļins.

Priede pirms apmēram diviem gadiem bija iesaistīts līdzīgā gadījumā, kad izrādījās, ka viņš pats izspiedis naudu, lai neliktu šķēršļus daudzdzīvokļu mājas celšanai Baltezera krastā. Priede par šo gadījumu tiks tiesāts 4.martā.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA