Ameriks cenšas Rīgas ostas pārvaldniekam izkārtot prēmiju un piemaksu
Tāpat, pēc NP vēstītā, Loginovs arī neesot saņēmis 50% piemaksu, par ko jālemj valdei - Ameriks esot rosinājis piešķirt sev pilnvaras šādas piemaksas noteikt.
Sabiedrība
2014. gada 16. februāris, 20:01

Ameriks cenšas Rīgas ostas pārvaldniekam izkārtot prēmiju un piemaksu

Jauns.lv

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs un galvaspilsētas vicemērs Andris Ameriks cenšas ostas pārvaldniekam Leonīdam Loginovam izkārtot prēmiju un piemaksu, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga" (NP).

Tajā norādīja, ka pagājušajā gadā pieņemtie brīvostas darba samaksas noteikumi strauji samazinājuši Loginova ienākumus - viņš saņemot piecus tūkstošus eiro. Šonedēļ uz brīvostas valdes sēdi pulcējās tās locekļi un lēma, vai Loginovam piešķirt prēmiju.

"Rīgas brīvostas pārvaldniekam Loginovam un vēl pieciem vadošajiem ostas darbiniekiem līdz šim prēmijas maksāja ik gadu pēc gada pārskata apstiprināšanas. Tā Loginovs 2012.gadā prēmijā saņēma 52 tūkstošus latus (74 tūkstošus eiro) jeb 0,15% no ostas apgrozījuma, bet viņa sieva Irina Gorbatikova–Bondarenko 35,2 tūkstošus latu (50,1 tūksotito eiro) latus jeb 0,1% no apgrozījuma. Valsts kontrole prēmiju aprēķināšanu atkarībā no ostas apgrozījuma atzina par nelikumīgu. Osta grozīja darba samaksas noteikumus, paredzot, ka darbinieki var saņemt prēmiju divu mēnešalgu apjomā. Par prēmijām lemj struktūrvienību vadītāji un nesen pār ostas darbiniekiem jau nolijis prēmiju lietus. Taču viens darbinieks – Loginovs - bija palicis bez prēmijas, jo viņam nav tiešā priekšnieka, viņa darbību pārauga ostas valde. Tādēļ Loginova vietnieks Aigars Pečaks ierosinājis šo netaisnību novērst un prēmiju Loginovam piešķirt," vēstīja NP.

Pēc raidījumā sacītā, Ameriks uzskata, ka Loginovs jāprēmē par spīti tam, ka pērn salīdzinājumā ar 2012.gadu sarucis ostas apgrozījums. Rīgas vicemērs norādot, ka Rīgas ostā kravu apgrozījums samazinājies mazāk nekā citur.

"Tā analīze, ko rāda par pagājušo gadu ir saistīta, pirmkārt, ka Rīgas osta vienīgā no Baltijas ostām ir palielinājusi savu tirgus daļu. Kritums kopumā ir visā Baltijas reģionā - gan Tallinā, gan (..) Klaipēdā, un attiecīgi mēs rēķinamies ar to, ka šī lielā konkurence, kas palielināja kravu kritumu līdz vairāk nekā 5%, Rīgā šis kritums bija 1,3%, 1,8%," sacīja Ameriks.

Tāpat, pēc NP vēstītā, Loginovs arī neesot saņēmis 50% piemaksu, par ko jālemj valdei - Ameriks esot rosinājis piešķirt sev pilnvaras šādas piemaksas noteikt.

"Tātad valdes priekšsēdētājs šajā gadījumā ir tas struktūrvienības vadītājs, kurš varētu lemt par iespējamu piemaksu līdz 50% pie algas, ja tas tiek pamatots ar attiecīgajiem kritērijiem. (..) Viņš [Loginovs] pilda papildus pienākumus, viņš ir mūsu ostas flotes pārstāvis meitas uzņēmumā jeb dibinātā uzņēmumā, viņam ir pienākumi, kas saistīti ar kapteiņdienestu, tur tādi valsts funkcijām," teica Rīgas vicemērs.

Šīs nedēļas ostas valdes sēdē Loginovs tā arī esot palicis bez prēmijas un piemaksas, jo valsts pārstāvji atteicās atbalstīt prēmijas piešķiršanu bez pamatojuma. Uz prēmiju Loginovam esot cerības, kad osta sagatavos gada pārskatu.

Rīgas mērs un brīvostas valdes loceklis Nils Ušakovs atzīmēja, ka lēmumus par prēmiju un piemaksu jāskata pēc brīvostas gada pārskata apstiprināšanas. "No vienas puses, tas fakts, ka ir palielinājies Rīgas ostas īpatsvars, salīdzinot ar citām ostām, ir ārkārtīgi labs rādītājs. Bet, ja mēs runājam tieši par pārvaldnieka darbu, tad attiecīgi tur ir vērtējami arī citi faktori, un tas nozīmē, ka sagaidīsim gada pārskatu un tad attiecīgi arī lemsim," sacīja Ušakovs.

Savukārt brīvostas valdes locekle Inga Antāne norādīja, ka ar Loginovu joprojām nav pārslēgts darba līgums. "Kā mēs uzzinājām, līgums joprojām nav grozīts. Kas, protams, arī izraisīja debati valdes sēdē, un mēģinājām noskaidrot, kāpēc faktiski nav ievērots valdes lēmums," viņa teica.

NP vēstīja, ka Rīgas brīvostas darbinieki ir sagatavojuši valdei ierosinājumu palielināt Loginova algu, kas neesot celta jau kopš 2010.gada.

Rīgas osta pēc pārkrauto kravu apmēra un arī apkalpoto pasažieru skaita ir lielākā osta Latvijā.

BNS/Foto: Ieva Lūka, LETA