Pasniegtas Mākslas akadēmijas 2014. gada balvas. Tās saņem Lancmanis, Paegle un Podnieks. FOTO
Tikko svinīgā ceremonijā tika pasniegtas Latvijas Mākslas akadēmijas balvas. Šogad to saņēmuši Kaspars Podnieks (no kreisās), Anita Paegle un Imants Lancmanis.
Kultūra
2014. gada 20. februāris, 16:43

Pasniegtas Mākslas akadēmijas 2014. gada balvas. Tās saņem Lancmanis, Paegle un Podnieks. FOTO

Jauns.lv

„Latvijas Mākslas akadēmijas balvu 2014” šogad ir ieguvuši trīs ievērojami Latvijas Mākslas akadēmijas absolventi: mākslinieks, mākslas zinātnieks un Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis, kā arī mākslinieki Anita Paegle un Kaspars Podnieks.

Svinīgā apbalvošanas ceremonijā Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) paziņoti „Mākslas akadēmijas balvas 2014” laureāti. Nozīmīgo godalgu, kas dibināta ar mērķi apzināt un novērtēt izcilākos sasniegumus Latvijas vizuālās mākslas, dizaina vai mākslas zinātnes laukā, šogad ir ieguvuši trīs ievērojami LMA absolventi: Imants Lancmanis, Anita Paegle un Kaspars Podnieks, Kasjauns.lv informēja LMA pārstāve Egita Kurpniece.

„Imants Lancmanis ir mākslinieks, mākslas zinātnieks un ideālists. Mākslas, kultūras un cilvēcisku vērtību ideālists. Atjaunotā Rundāles pils nav tikai mūsu materiālās kultūras liecība. Tā ir arī liecība cilvēku spējai uzdrošināties sapņot un īstenot savus sapņus. Tā ir liecība dižgaram, kurš īsteno savus sapņus, padarot bagātākus visus mūs. Tā ir liecība meistaram, kura māksla atgādina mums mākslas augstāko, humānistisko mērķi,” Imanta Lancmaņa devumu Latvijas kultūrai raksturo „Mākslas akadēmijas balvas 2014” žūrijas komisijas priekšsēdētājs, Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors Andris Teikmanis.

„Anita Paegle ir viena no zināmākajām Latvijas bērnu grāmatu māksliniecēm, nominēta prestižām starptautiskām balvām, kas tiek pasniegtas bērnu literatūras autoriem un ilustratoriem – 2011. gadā Hansa Kristiana Andersena balvai, savukārt 2012. gadā Astrīdas Lindgrēnas balvai. 2000. gadā iekļauta IBBY (Starptautiskā bērnu literatūras padome) goda sarakstā. Saņēmusi nozīmīgākās balvas bērnu grāmatu jomā Latvijā – „Baltvilka balvu”, „Pastariņa prēmiju”, balvas „Zelta ābele” konkursos,” mākslinieces Anitas Paegles radošās darbības sasniegumus izceļ Grafikas apakšnozares profesors Juris Petraškevičs.

Savukārt Kasparam Podniekam, kurš 2013. gadā kopā ar Krišu Salmani pārstāvēja Latviju Venēcijas mākslas biennālē, atzinīgus vārdus velta Vizuālās komunikācijas apakšnozares profesors Ojārs Pētersons: „Kaspars Podnieks nāk no laukiem un ir viens no retiem māksliniekiem, kura radošā prakse ļoti tieši saistās ar dzimto vietu. Viņa darbi nav tikai formāli atraktīvi un vizuāli intriģējoši. Tajos vienmēr ir kāda saturiska virsvērtība, dziļāka jēga. Pamatīgums. Drošības sajūta. Pārliecība. Tādi vārdi nāk prātā, pārcilājot atmiņā mākslinieka līdzšinējo veikumu. Kaspars Podnieks ir lauku mākslinieks vislabākajā nozīmē. Retums.”

Gan ar balvas laureātu, gan nominantu veikumu interesenti var iepazīties izstāde, kas līdz 13. martam būs apskatāma LMA aulā.

„Mākslas akadēmijas balva”, kas izveidota ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu, pirmo reizi tika piešķirta 2011. gadā trim spilgtiem Latvijas Mākslas akadēmijas absolventiem – māksliniecei Džemmai Skulmei, mākslas zinātniecei Laimai Slavai un māksliniekam Jānim Avotiņam.  Balvas pretendentus izvirza sešpadsmit Latvijas Mākslas akadēmijas katedras un Latgales filiāle. Balvai iespējams nominēt jebkuras nozares Akadēmijas absolventus, kuri nav LMA pasniedzēju, studentu vai personāla sastāvā. Pretendenti tiek izvirzīti trīs paaudžu robežās.

Kasjauns.lv/Foto: Didzis Grodzs/publicitātes foto