Sabiedrība
2014. gada 25. februārī, 17:50

Rīgas dome izveido "Rīgas veselības centru"; valdi ieceļ bez konkursa

Jauns.lv

Rīgas domē šodien pieņemts gala lēmums par kapitālsabiedrības "Rīgas veselības centrs" dibināšanu, kurā juridiski tiek apvienotas sešas Rīgas pašvaldības veselības aprūpes iestādes.

Rīgas dome izveido "Rīgas veselības centru"; valdi...

"Rīgas veselības centrā" apvienos bērnu veselības centru "Ķengarags", "Bolderājas poliklīniku", "Iļģuciema poliklīniku", primārās veselības aprūpes centru "Ziepniekkalns", "Torņakalna poliklīniku" un veselības centru "Imanta".

Par jaunizveidotā veselības centra valdes priekšsēdētāju iecelta Alina Dūdele, bet valdes locekļu amatos ieceltas bērnu veselības centra "Ķengarags" valdes priekšsēdētāja Irbe Druvita un Rīgas pašvaldības SIA "Primārās veselības aprūpes centrs" valdes priekšsēdētāja Daiga Pētersone.

Rīgas domes Īpašuma departamenta Komercdarbības nodrošinājuma pārvaldes priekšniece Ilze Spūle atzina, ka uz šiem amatiem uzņēmumu konkurss nav rīkots - pretendentes uzaicinātas, ņemot vērā viņu iepriekšējo pieredzi. Dūdele par valdes priekšsēdētāju iecelta, ņemot vērā viņas pieredzi veselības aprūpes plānošanā un attīstības dokumentu izstrādē.

Domnieks Uģis Rotbergs (V) iebilda, ka šāda prakse, nerīkojot konkursus uz pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļu amatiem, ir pretrunā ar pašvaldības apstiprinātajiem pretkorupcijas plāniem, taču Spūle pauda viedokli, ka šajā gadījumā nekādu pretrunu neesot un konkursa rīkošana nebūtu bijusi lietderīga, jo pašvaldībai jau bijuši savi ieteikumi, ko virzīt šiem amatiem, un "nav šaubu par šo personu atbilstību ieņemamajam amatam".

Kā ziņots, reorganizāciju plānots īstenot līdz 2014.gada 1.augustam. SIA "Rīgas veselības centrs" pamatkapitāls noteikts 300 000 eiro apmērā, bet vienas kapitāla daļas nominālvērtība ir viens eiro.

Sabiedrības kapitāla daļu turētājs ir Rīgas dome, bet kapitāla daļu turētāja pārstāvis - Rīgas domes priekšsēdētājs. Veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana tiks nodrošināta visās iepriekšējās vietās.

Reorganizācija notiek, īstenojot sabiedrības veselības stratēģiju "Veselīgs rīdzinieks - veselā Rīgā" un koncepciju "Veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības nodrošināšana Rīgas pilsētā".

Kā skaidro Rīgas domes Komercdarbības nodrošinājuma pārvaldes speciālisti, veselības aprūpes kapitālsabiedrību reorganizācijas mērķis ir uzlabot veselības aprūpes pieejamību Rīgā, optimizējot kapitālsabiedrību darbību, novēršot pakalpojumu sniedzēju sadrumstalotību, pakalpojuma dublēšanos, nodrošinot medicīnisko tehnoloģiju racionālu izvietojumu un to noslodzi, tādējādi mazinot speciālistu trūkuma risku, kā arī maksimāli efektīvi izlietojot pieejamos finanšu resursus.

Galvenie reorganizācijas uzdevumi ir centralizēt administratīvās funkcijas, piemēram, grāmatvedību, lietvedību, personāla plānošanu un iepirkumus, kā rezultātā tiktu ietaupīti administrācijas izdevumi. Resursu apvienošanas rezultātā arī tiktu radīta iespēja piesaistīt augsti kvalificētus nepieciešamos speciālistus - juristus, iepirkumu speciālistus, iekšējo auditoru un citus.

Tāpat iecerēts ieviest vienotus procesus, vienotu darbības stratēģiju, tostarp mārketinga, maksas pakalpojumu attīstības stratēģiju, un kontrolēt ieviešanas procesu un kapitālsabiedrības operatīvo darbību, kā arī samazināt ar pārvaldības procesiem saistīto darba apjomu, uzlabot resursu efektīvu plānošanu, atvieglot un uzlabot sadarbību ar Nacionālo veselības dienestu un citiem sadarbības partneriem.

Reorganizācijas rezultātā tiktu uzlabota arī kapitālsabiedrības konkurētspēja un sniegto pakalpojumu kvalitāte, efektīvāk izmantojot cilvēkresursus, kā arī optimizējot iekārtu noslodzi un ieviešot vienotu Kapitālsabiedrību darbības stratēģiju. Tāpat tiktu radīta iespēja, izmantojot kapitālsabiedrību pašu līdzekļus, veikt plānveida investīcijas, kā arī papildus iespējama kredītiestāžu finanšu resursu piesaiste.

LETA