Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 1. un 2. martā. FOTO. VIDEO
2. martā Rīgā uzstāsies viena no kulta grupām, „kas mainījušas pasauli”, - „Depeche Mode”. Attēlā: grupas līdervokālists Deivs Gehens.
Kultūra
2014. gada 28. februāris, 08:53

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 1. un 2. martā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

„Arēnā Rīga” uzstājas leģendārie „Depeche Mode”. Latvijas 1. Rokkafejnīca Reiterna namā svin savu divu gadu jubileju. Sapņu fabrikā notiek ekstrēms sporta un mūzikas festivāls, bet Leļļu teātrī nebēdnības sarīkojuši draiskuļi Makss un Morics.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tie, kuriem nebēdnības un skaļas izklaides diez ko nepatīk, var doties uz Ķīpsalu iepazīties ar grāmatniecības jaunumiem vai izlemt, kā papildināt savas zināšanas. Savukārt Benjamiņu namā atdzīvojies stāsts par Tautas dzejnieci Mirdzu Ķempi un viņas mīlestību. Kā vienmēr, daudz jaunumu piedāvā arī izstāžu zāles – gan kaķu namu un tumši sārtās lapas, gan porcelānu un jauno sievišķību.

1. Elektroniskās mūzikas veterāni „Depeche Mode” Rīgā

„Arēnā Rīga” svētdien, 2. martā pulksten 20.30 koncertu sniegs leģendārie britu elektroniskās mūzikas veterāni - grupa „Depeche Mode”.

Pēc jaunā grupas albuma „Delta Machine” iznākšanas, kā arī pērngad veiksmīgās stadionu turnejas „Depeche Mode” paziņoja, ka jaunās koncertturnejas ziemas posma ietvaros uzstāsies arī Rīgā. „The Delta Machine Winter Tour” laikā grupa Baltijā uzstāsies tikai vienu reizi, un tas notiks tieši Rīgā.

„Depeche Mode” vasaras turnejas laikā koncertēja gan lielākajos Eiropas stadionos, gan festivālos un lepojās ar sensacionāliem pārdošanas rezultātiem, jo biļetes uz lielāko daļu no šoviem izpirktas jau vairākus mēnešus pirms to norises.

„Delta Machine” ir grupas 13. studijas albums, un tā oriģinālais skanējums iemantojis gan mūzikas kritiķu, gan fanu atzinību. Albuma singli „Heaven” un „Soothe My Soul” kļuvuši par Nr. 1 hitiem arī Latvijas vadošo radiostaciju hitparādēs. Daudzi mūzikas apskatnieki uzsver, ka „Delta Machine” ir labākais un spēcīgākais grupas veikums pēc leģendārā „Violator” ieraksta.

„Depeche Mode” ar vairāk nekā 100 miljoniem pārdotu ierakstu kopiju ir panākumiem bagātākā elektroniskās mūzikas grupa vēsturē. Jau pirms daudziem gadiem iemantojusi kulta grupas statusu, „Depeche Mode” mūzika kalpo par iedvesmas avotu neskaitāmām mūziķu apvienībām. Britu mūzikas žurnāls „Q” nodēvējis „Depeche Mode” par visu laiku populārāko elektroniskās mūzikas grupu un iekļāvis to „50 grupas, kas mainījušas pasauli” sarakstā.

Biļetes uz "Depeche Mode" koncertu gan jau ir iizpārdotas, bet varbūt kādam tomēr izdodas atrast lieku biļetīti. Sīkāk internetā: www.arenariga.lv.

Depeche Mode: „Heaven”

2. Ekstrēmais sporta un mūzikas minifestivāls „Sapņu fabrikā”

Sestdien, 1. martā, pulksten 17.00 „Sapņu fabrikā” (Lāčplēša ielā 101, Rīgā) koncertorganizācija „Circle pit! Shows” sadarbībā ar ekstrēmo sporta veidu veikalu „Boards.lv" un tetovēšanas salonu „Rīgas tinte” visus pirmo reizi aicina uz mūzikas, sporta un mākslas iekštelpu mini festivālu „This is Riga”.

Festivāla programmā paredzēts Latvijas tetovētāju saiets ar labāko Rīgas un Cēsu tetovēšanas salonu un ārzemēs strādājošo latviešu tetovētāju piedalīšanos - pasākuma apmeklētājiem būs iespēja vērot, kā top tetovēšanas mākslas darbi, kā arī nobalsot par savu favorītu.

Festivāla pirmajā daļā risināsies skeitborda sacensības „Boards.lv Miniramp Madness" un filmas „True to This" pirmizrāde. Visa pasākuma laikā būs arī iespēja spēlēt alus ping pongu „VANS beerpong", piedalīties ruma „Sailor Jerry” roku laušanās sacensībās un tetovējuma izlozē, kā arī iegādāties mūzikas grupu krekliņus, diskus un plates.

Pasākuma otro daļu veidos koncerts ar Eiropas alternatīvās mūzikas jomā atpazīstamām grupām - uz skatuves kāps pankroka piecinieks „Rooftops” no Maskavas, Polijas hārdkora grupa „The Lowest”, Zviedrijas tumšā hārdkora izpildītāji „Grieved”, kā arī vācu hārdkora apvienības „Gone to Waste” un „AYS”. Pēc koncerta par muzikālo daļu rūpēsies DJ.

Biļešu cena: 10 eiro („Ticketpro” tīklā). Sīkāk internetā: www.circlepitshows.com .

Zviedrijas tumšais hārdroks no „Grieved”: Stokholmas blūzs

3. Reiterna nama Rokkafejnīcas jubileja

Ja Liepājā Latvijas 1. Rokkafejnīca ir beigusi savu pastāvēšanu, tad Rīgā, Reiterna namā, tā darbojas pilnā sparā un sestdien, 1. martā, pulksten 21.00 visus aicina uz savu divu gadu jubileju. Sestdien Reiterna namā uz vairākām skatuvēm visos stāvos varēs redzēt un baudīt dažāda stila dzīvo mūziku.

Svinībās savu dalību apstiprinājuši virkne pašmāju kolektīvu. Par ska-punk ritmiem gādās „Band Mango”, kuru pieredzes dažādībā nemainīgs ir viens - lai kur viņi spēlētu, ballīte ir neatņemama uzstāšanās sastāvdaļa. Svinībās ieradīsies arī rokgrupas „Laime pilnīga” mūziķi. Vienus no ekskluzīvākajiem mirkļiem sagādās grupa „Linga”. Ar interesantiem 21. gadsimta tehnoloģiju eksperimentiem ieradīsies kolektīvs „Age Of Stones”, kura saknes meklējamas Valmierā. Nebijušos augstumos rokenrolla ballīti jubilejas svinībās sola nogādāt „Coco Grand Orchestra”, stereotipus par smago mūziku salauzt apņēmušies grupas „Kumosiņš” dalībnieki, alternative rock akcenti būs „Karma Free” pārziņā, rokenrola ticībai klātesošos sola pievērst „Bloody Hells”, bet būtiskāko un aktuālāko, kas pēdējā laikā risinājies šajā saulē, oriģinālās un skanīgās dziesmās ietērps pasaules pilsoņi „Ūdrītis un Balode”.

Savukārt, starplaikos starp dzīvo mūziku par dziesmām un dejām nomodā līdz pat rīta gaismai būs DJ Kaspars Bindemanis un DJ Zane Stocka, bet Rokkafejnīcas pagrabstāva norisināsies Frīža karaoke.

„Savā ziņā, protams, divi gadi nemaz nav tik ilgs laiks, taču nevar arī noliegt, ka šie divi gadi bijuši piesātināti ar darbu, kas nesis lielākus un mazākus augļus, licis pamatus jaunām tradīcijām vai cēlis gaismā arī kādu piemirstu ideju. No pašas pirmās dienas, kad sākās Latvijas 1. Rokkafejnīcas stāsta Reiterna nama nodaļa, esam mērķtiecīgi strādājuši, lai būvētu vietu, kurā pirmā plāna loma atvēlēta dzīvajai mūzikai, vietu, uz kuru ceļu prastu un vēlētos atrast dažādi mūziķi, vietu, kurai ir pietiekami daudz atšķirīgu vaibstu, lai aizmukt no ikdienas te varētu ikviens,” teic Latvijas 1. Rokkafejnīcas - Reiterna nama pārstāvji.

Biļešu cena: 7 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.pablo.lv.

Reiterna nama Rokkafejnīcas divu gadu jubileja

4. Dzejnieces Mirdzas Ķempes lielā mīlestība Benjamiņu namā

Benjaniņu namā (viesnīcā „Europa Royale”, Krišjāņa Barona ielā 12, Rīgā) sestdien un svētdien, 1. un 2. martā, pulksten 19.00 notiks Viļņa Vēja lugas „Īsie zibsnīgie mirkļi”, kas 2011./2012. gada sezonā bija skatāms Nacionālā teātra Aktieru zālē, atkārtotā  uzveduma - „Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība” pirmizrāde. Uzvedumā, kurā spēlēs Raimonda Vazdika, Andris Bulis un Ģirts Šolis, skanēs dziesmas ar Mirdzas Ķempes vārdiem, kā arī būs izmantoti dokumentāli filmu kadri un audio ieraksti.

Izrādē par kādreiz leģendāro Tautas dzejnieci savienoti fakti no viņas dzīves, dzejas motīvi, dokumentāli kinokadri un Edgara Makena speciāli rakstītas dziesmas, kam pavadījumu ieskaņojusi grupa „Gaujarts”.

Izrādes „Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība” darbība notiek pagājušā gadsimta piecdesmitajos  gados, kad Mirdza Ķempe ir, kā pati izteikusies „ne jauna, ne veca”, bet vientuļa un jau sacerējusi testamentu. Negaidīti viņas mājās un arī dzīvē ienāk Linards Naikovskis – izskatīgs jauns cilvēks, kurš drīz vien kļūst par dzejnieces vīru. Viņam izveidojas saspīlētas attiecības ar Mirdzas Ķempes uzticamo šoferi Žani, un arī sarežģījumi laulības dzīvē nav tālu...

Iestudējuma režisors Ģirts Šolis par izrādi saka: „Būtisks šķita vēstījums par radošu cilvēku „virtuvi” un ikdienu citā  laikmetā. Vēlējos parādīt dzīvus cilvēku, viņu ieradumus. Tādēļ izmantoti salīdzinājumi un zemteksti, pretnostatot Dzejnieces „mājas dzīvi” oficiālajām kino un radio hronikām. Piemēram, galvenās varones privātās dzīves sabrukuma ainas beigās tiek atskaņoti fragmenti no valsts radio patētiskā dzejas raidījuma „Pegazs”, kas veltīts Mirdzai Ķempei kā mīlestības dziesminiecei.”

Nākamās izrādes par Mirdzas Ķempes lielo mīlestību 25. un 26. februārī pulksten 19.00. Biļešu cenas:18- 50 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.kulturmarka.lv .

5. Makss un Morics Leļļu teātri

Latvijas Leļļu teātrī sestdien, 1. martā, pulksten 11.00 notiks pirmizrāde lugai par vieniem no pasaules slavenākajiem delveriem Maksu un Moricu. Aktieri stāstīs un rādīs puišeļu nedarbus gan ar leļļu, gan citu rekvizītu palīdzību. Izrāde tiek veidota, respektējot Vilhelma Buša oriģinālo darbu, tā kompozīciju un ilustrācijas.

Maksam un Moricam, tāpat kā teātra iestudējumiem par viņiem, ir ievērojama nedarbu pieredze. Reiz viņi apmuļķoja gandrīz visus sava ciema miermīlīgos iedzīvotājus. Šoreiz viņi ir pieauguši un kļuvuši nedaudz prātīgāki. Slavenie delveri pat ir piekrituši visiem izstāstīt septiņus neparastākos savas dzīves atgadījumus ar visām no tā izrietošajām sekām. Maksa un Morica tēlos iejutīsies aktieri Artūrs Putniņš un Daumants Švampe. Stāstu par viņiem iestudējis Edgars Kaufelds.

Maksa un Morica piedzīvojumi Latvijas Leļļu teātrī inscenēti jau piekto reizi. Režisors Edgars Kaufelds uzsver: „Stāstu par Maksu un Moricu es neuztveru kā didaktisku un pamācošu. Manuprāt, tā autors patiesībā vairāk simpatizē abiem nerātņiem, tādēļ izrāde būs kā pieaugušā Maksa un Morica atskats uz paveiktajiem nedarbiem ar savu tiesu fantāzijas un izpušķojumiem.”

Biļešu cenas: 9,96 eiro („Biļešu paradīzes” tīkla). Sīkāk internetā: www.lelluteatris.lv.

6. Grāmatu un izglītības svētki Ķīpsalā

Zinātkārajiem un lasītgribošajiem šajā nedēļas nogalē jāpošas uz Ķīpsalas izstāžu kompleksu, jo tur vienlaikus notiek divi nozīmīgi pasākumi – Baltijas Grāmatu svētki un starptautiskā izglītības izstāde „Skola 2014”.

Baltijas Grāmatu svētki 2014 Ķīpsalu pārvērtuši par iedvesmojoša grāmatu pilsētu, kurā tiekas rakstnieki, tulkotāji, izdevēji un lasītāji. Šajās dienās tur var baudīt autoru priekšlasījumus, piedalīties grāmatu atvēršanas svētkos, tikties ar ievērojamiem rakstniekiem, aplūkot daudzveidīgu grāmatu ekspozīciju, iepazīties ar izdevniecību jaunumiem, iegādāties grāmatas par īpaši izdevīgām izstādes cenām un Grāmatu maiņas punktā mainīties ar citu lasītāju grāmatām. Arī jaunajiem grāmatu lasītājiem izstādē būs interesanti, jo ir paredzēti īpaši bērniem rīkoti pasākumi un prezentācijas. Izstādē piedalīs teju vai visas Latvijas izdevniecības un grāmatu apgādi, kā arī grāmattirgotāji un ar grāmatniecību saistīti uzņēmumi.

Tāpat Ķīpsalā šajā nedēļas nogalē jau divdesmito reizi šajā notiek izstāde „Skola 2014”. Tā ir vieta, kur trīs dienu garumā uzzināt par jaunākajām un populārākajām mācību programmām Latvijā un ārzemēs, piedalīties atraktīvos konkursos, satikt draugus un lieliski pavadīt laiku.

Plaša informācija par izglītības iespējām Latvijā un ārvalstīs, mācībspēku un studentu konsultācijas, iespēja iejusties nākotnes profesijā un laimēt starta kapitālu studiju uzsākšanai, atraktīvi konkursi un dažādas aktivitātes – to visu un vēl daudz ko citu Latvijas jaunieši var izzināt un izbaudīt „Skolā 2014”, kurā piedalās vairāk nekā 120 dalībnieku no Latvijas, Lielbritānijas, Vācijas, Nīderlandes, Dānijas, Austrijas, Igaunijas, Krievijas, Lietuvas, Francijas, ASV un Kanādas, kas prezentēs vairākus simtus izglītības programmu un mācību kursus dažādās nozarēs.

Izstāžu darba laiks: 28. februārī un 1. martā no pulksten 10.00 līdz 18.00, 2. martā – no pulksten 10.00 līdz 17.00. Biļešu cenas: uz izstādi „Skola” – 4,5 eiro (studentiem un pensionāriem – 3 eiro), uz Grāmatu svētkiem – 1 eiro („Skolas 2014” apmeklētājiem bez maksas). Sīkāk internetā: www.bt1.lv .

7. Izstāžu ceļvedis: jaunā sievišķība Sutas un Beļcovas muzejā, kaķu nams Bauskā un lapas tumši sārtās Botāniskajā dārzā

* Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes ielā 57a - 26, Rīgā) līdz 6. septembrim ir skatāma jauna izstāde - „Jaunā sievišķība”, kas veltīta modernās sievietes tēlam 20. gadsimta 20. gadu mākslā.

Pirmais pasaules karš un neatkarīgas valsts nodibināšana ienesa būtiskas pārmaiņas Latvijas sieviešu dzīvēs, jo beidzot tika realizēti jau 19. gadsimta nogalē aizsāktās sieviešu emancipācijas kustības galvenie centieni. Kā tas viss realizējās, varam redzēt izstādē, kurā eksponētas gleznas, grafikas, fotogrāfijas un izdevumi, kas raksturo pagājušā gadsimta moderno sievieti, no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja, Latvijas Fotogrāfijas muzeja, Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas krājuma un privātajām kolekcijām. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Tāpat Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā līdz 26. aprīlim kā papildinājums pastāvīgajai ekspozīcijai skatāma izstāde - publikācija „Studija „Baltars” (1926–1928)”. 1926. gadā tika ar Aleksandras Beļcovas gādību tika organizēta porcelāna apgleznošanas studija, kuru apmeklēja jaunieši bez iepriekšējas mākslas izglītības. Savā iesniegumā Kultūras fondam Aleksandra Beļcova minēja, ka 1926. gadā pie darbnīcas „Baltars” bija izveidota studija, kurā 11 audzēkņi mākslinieka Romana Sutas un meistara Dmitrija Abrosimova vadībā apguva porcelāna apgleznošanu. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Latvijas Mākslas akadēmijā (Kalpaka bulvārī 13, Rīgā) līdz 13. martam skatāma Mākslas akadēmijas Gada balvas ieguvēju – mākslas zinātnieka un Rundāles pils muzeja direktora Imanta Lancmaņa, vienas no zināmākajām Latvijas bērnu grāmatu māksliniecēm Anitas Paegles un mākslinieka Kaspara Podnieka izstāde. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Rīgas Svētā Pētera baznīcā (Skārņu ielā 19, Pēterbaznīcā) atklāta tēlniecības izstādi „Pilsēta pasaulei”. Tajā piedalās visu paaudžu Latvijas tēlnieki ar darbiem, kas radīti pēdējo trīs gadu laikā, dodot iespēju skatītājiem ielūkoties daudzveidīgas un profesionāli augstvērtīgas mūsdienu tēlniecības ainā.

Ekspozīcijas pamatu veido mazo formu tēlniecība. Izstādē līdz 23. martam būs apskatāmi Viktorijas Pelšes, Zigurda Galūna, Vinetas Kurzemnieces, Vijas Dzintares, Ritvara Kalniņa, Andra Abiļeva un Marinas Veilandes darbi. Sīkāk internetā: www.peterbaznica.riga.lv .

* Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā (Kandavas ielā 2, Pārdaugavā) līdz 23.martam apskatāma izstāde „Lapas zaļas, dzeltenas un sārtas...”, kurā var uzzināt, kādi pigmenti piedod lapām dažādu krāsu, kāda ir to nozīme fotosintēzes norisē. Izstādē Palmu mājā var apskatīt, cik dažādu krāsu toņi ir augu lapām. Pirmajā acu uzmetienā šķiet, ka visi augi ir vienkārši zaļi, tomēr, ieskatoties rūpīgāk, var redzēt, ka lapām ir arī dzeltena un sarkana nokrāsa, pat balti vai brūni triepieni. Izstāde ļaus aizdomāties par pierastā, apkārt redzamā cēloņiem.

Jāpiebilst, ka vienlaikus Acāliju mājā iespējama aplūkot ziedošas acālijas. Savukārt Tropu tauriņu mājā sākusies jauna sezona - tur tagad var ieraudzīt zilos morfīdus, pūčtauriņus, dažādu sugu dižtauriņus un citus eksotiskus lidoņus. Sīkāk internetā: www.botanika.lu.lv .

* Bauskas Novadpētniecības un mākslas muzejā atklāta rotaļlietu meistares Innas Smirnovas (Igaunija) izstāde „Kaķu nams”, kura būs apskatāma līdz 2. aprīlim. „Kaķi - lelles muzeja izstāžu zālēs ieradušies ar visu savu iedzīvi. Viss ir kā īstā mājā - virtuve ar savu šefpavāru, guļamistaba, kabinets, muzikālais salons, kur notiek rokgrupas mēģinājums, un pat neliela sporta zāle.

Mājas iedzīvotāji ir visdažādākie personāži. Tur var sastapt inteliģentu sētnieku, kurš spēlē šahu, rūpīgu māmiņu un palaidni kaķu bērnu. Izstāde būs interesanta gan pieaugušajiem, gan bērniem,” skaidro muzeja speciāliste Līga Grosbarde. Sīkāk internetā: www.bauskasmuzejs.lv.

* Uz Kuldīgas Mākslas namu līdz 23. martam atceļojusi starptautiskās mākslas rezidences „Marks Rotko 2013” izstāde no Daugavpils Marka Rotko mākslas centra Glezniecības kolekcijas. Mākslas rezidences laikā tapušie darbi caurstrāvo mākslinieku emociju atspulgus un atklāj zemapziņas tēlus gan ekspresīvi abstraktās kompozīcijās, gan grafiski ornamentālos, konstruktīvos un figuratīvos darbos. Sīkāk internetā: www.biblio.kuldiga.lv.

Mākslas rezidences Marka Rotko centrā (Latgales Reģionālā televīzija)


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, EPA/LETA, AFP/LETA, Sintija Zandersone/LETA, Edijs Pālens/LETA, Evija Trifanova/LETA