Ierosināta lieta par pārkāpumiem ziņu sižetos "Pirmajā Baltijas kanālā"
Latvijas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums aizliedz elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem maldināt, veikt naida kurināšanu, aicinājumus uz karu vai militāra konflikta izraisīšanu.
Sabiedrība
2014. gada 3. aprīlis, 13:02

Ierosināta lieta par pārkāpumiem ziņu sižetos "Pirmajā Baltijas kanālā"

Jauns.lv

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) šodien ierosinājusi administratīvo lietu par iespējamiem pārkāpumiem "Pirmā Baltijas kanāla" (PBK) ziņu sižetos.

NEPLP Sabiedriskā konsultatīvā padome (SKP) uzskata, ka virkne Krievijas valsts kontrolētu televīzijas kanālu ilgstoši izplata tendenciozu, apzināti maldinošu un Latvijai naidīgu informāciju.

NEPLP lūgusi televīzijas un radio regulatoriem Zviedrijā un Lielbritānijā sniegt informāciju par abu minēto valstu jurisdikcijā esošo TV kanālu "Rossija RTR" un "NTV-Mir" ziņu raidījumiem, kas tiek retranslēti Latvijā, kā arī pieprasījusi Latvijā reģistrētajai SIA "Pirmais Baltijas kanāls" šā gada janvāra un februāra ziņu ierakstus.

Visi trīs iesniegumi ir saistīti ar krievu valodā raidošo telekanālu veidoto un Latvijā retranslēto ziņu sižetu par nesenajiem notikumiem Ukrainā atbilstību Eiropas Savienības un attiecīgo valstu likumiem. Latvijas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums aizliedz elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem maldināt, veikt naida kurināšanu, aicinājumus uz karu vai militāra konflikta izraisīšanu.

"Baltijas Mediju alianse" (BMA) un "Pirmais Baltijas kanāls" (PBK) gatavo dokumentus iesniegšanai tiesā pret Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) amatpersonām un citām Latvijas amatpersonām, kas saistītas ar plašsaziņas līdzekļu uzraudzību, par patiesībai neatbilstošas informācijas izplatīšanu, kas maldina sabiedrību un nomelno PBK un citus BMA holdinga medijus.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" iepriekš informēja BMA preses sekretārs Edžus Vējiņš, tas ir saistīts ar iespējamo sankciju piemērošanu pret PBK un citiem BMA medijiem. Vējiņš norādīja, ka "NEPLP aicinājumu ārvalstu mediju regulatoriem pieņemt mērus saistībā ar atsevišķiem viņu jurisdikcijā esošajiem televīzijas kanāliem pavada arī informatīvā kampaņa Latvijā, kas diskreditē mediju BMA kanālus. BMA aicina šajā kampaņā iesaistītās puses atturēties no vērtējošiem spriedumiem līdz NEPLP oficiālā lēmuma pieņemšanai".

BMA ir Baltijas valstīs lielākais krievvalodīgo plašsaziņas līdzekļu koncerns. Saskaņā ar TNS datiem BMA televīzijas kanālu skatīšanās laika daļa starp komerckanāliem visā skatītāju auditorijā 2013.gadā Baltijā kopumā bija 19,6%.

Starp BMA pārstāvētajiem medijiem ir TV kanāli "Pirmais Baltijas kanāls", "NTV Mir Baltic/Lietuva", "REN TV Baltija/Estonia/Lietuva", "Pirmais Baltijas muzikālais kanāls".

LETA, Foto: Ieva Lūka/LETA

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.