Streičs grāmatas prezentācijas svētkos vēl saglabāt latvietību. FOTO
Kinokritiķe un grāmatas autore Daira Āboliņa un režisors Jānis Streičs grāmatas „Jāņa Streiča maģiskais reālisms. 22 filmas” prezentācijas svētkos.
Kultūra
2016. gada 3. decembris, 13:12

Streičs grāmatas prezentācijas svētkos vēl saglabāt latvietību. FOTO

Jauns.lv

Jāņa Streiča kino gada noslēgumā iznāk kinokritiķes Dairas Āboliņas grāmata „Jāņa Streiča maģiskais reālisms. 22 filmas”, kurā atsevišķa nodaļa veltīta katrai no Meistara filmām vairāk nekā 40 gadus ilgajā kinorežisora biogrāfijā.

„Katrs latvietis mīl Streiču, bet, būsim godīgi, zina tikai četras piecas Jāņa Streiča filmas,” konstatēja Daira Āboliņa un ķērās pie darba, lai aizpildītu baltos plankumus kinoskatītāju zināšanās par leģendārā kinorežisora radošo mūžu.

No filmas „Kapteiņa Enriko pulkstenis” (1967) līdz filmai „Rūdolfa mantojums” (2010) – tāda ir amplitūda šajā 500 lappušu biezajā grāmatā, kur katras filmas nodaļu veido vairāki atšķirīgi teksti.

Prezentācijas svētki sākās ar svinīgām uzrunām, kuru laikā godināja grāmatas tapšanā iesaistītos cilvēkus. Grāmatas autore Daira Āboliņa atklāja, ka grāmatas tapšanas process bija laikietilpīgs un sarežģīts, bet režisors Jānis Streičs uzrunāja sanākušos ar vēlējumu katram sevī saglabāt latvietību.

„Man ir viens lūgums. Es gribētu, kad te nerunā Jānis Streičs, režisors Jānis Streičs, tad te runā latvietis. Latvietis, kurš dzīvo Latvijā. Vēlos, lai jebkurš izjūt latvieša attieksmi pret sevi. Nav nekā vienkāršāka, labāka un skaistāka, kā būt latvietim!” emocionālā runā sacīja režisors.

Pēc tam grāmatas autore un cienījamais kinorežisors saņēma ziedus un dāvanas no sanākušajiem, sveicēju vidū bija kinorežisora sieva Vida Streiča, režisore un rakstniece Kristīne Želve, kinokritiķe Dita Rietuma, aktieri Jānis Paukštello un Regīna Razuma, Starptautiskā Baltijas baleta festivāla direktore Lita Beiris, režisora Laila Pakalniņa, politiķe Sarmīte Ēlerte un daudzi citi. Lai iegūtu Jāņa Streiča un Dairas Āboliņas autogrāfus jaunajā grāmatā, prezentācijas viesi gaidīja garā rindā.


Kasjauns/ Foto: Mārtiņš Ziders