Dimants: lēmums par "Rossija RTR" aizliegšanu ir sevi attaisnojis
Nacionālās elektronisko plašsaziņu līdzekļu padomes (NEPLP) vadītājs Ainārs Dimants.
Sabiedrība
2014. gada 7. maijs, 21:02

Dimants: lēmums par "Rossija RTR" aizliegšanu ir sevi attaisnojis

Jauns.lv

Nacionālās elektronisko plašsaziņu līdzekļu padomes (NEPLP) vadītājs Ainārs Dimants ir apmierināts ar "Rossija RTR" kanāla reitingu kritumu un norāda, ka NEPLP lēmums aizliegt kanāla retranslāciju ir attaisnojies.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja Dimants, "Rossija RTR" reitingi Latvijā aprīlī pierāda, ka valsts vara ir pietiekami efektīva, lai ietekmētu šādus jautājumus. "Lēmums tika pieņemts, un kabeļoperatori to ir izpildījuši," norāda Dimants.

Viņš vēlreiz uzsver, ka kanāla retranslācijas aizliegumam uz laiku bijuši trīs mērķi. Pirmais no tiem - ekonomiskās sankcijas, kas auditorijas samazinājuma un reklāmu ienākumu krituma dēļ kanālu ietekmētu finansiāli. Otrkārt, tam bijusi simboliska nozīme kā politiskam signālam par Latvijas valstij nepieņemama satura raidīšanu. Treškārt, ar šo lēmumu NEPLP parādījusi, ka ir jāgroza Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvas noteikumi Eiropas Savienībā (ES). Tie patlaban neparedz rīcību šādās kara situācijās.

NEPLP galvenais ierosinājums saistībā ar trešo valstu kanāliem ir noteikt direktīvā, ka programmai, kas vērsta uz kādu ES dalībvalsti, ir jāatrodas ES jurisdikcijā.

Dimants norādīja, ka patlaban gan vēl neatrisināts ir jautājums par satelītoperatoru "Viasat", kurš turpina retranslēt "RTR Rossia" kanālu. Joprojām tiekot pētīta juridiskā puse un meklēti risinājumi, kā iespējams pret to vērsties.

Kā ziņots, Latvijā skatītāko televīzijas kanālu reitingā vislielāko kritumu aprīlī piedzīvojis kanāls "Rossija RTR", kas saistīts ar tā retranslēšanas aizliegumu nacionālajos kabeļtīklos. "Rossija RTR" skatīšanās laiks sarucis par 4,6 procentpunktiem un aprīlī bija 1,7%, tā liecina pētījumu kompānijas TNS dati.

Aprīlī Latvijā par skatītāko televīzijas kanālu kļuvis "Pirmais Baltijas kanāls" (PBK), savukārt skatītāko trijniekā ierindojies cits krievu valodā raidošs kanāls "NTV Mir Latvija", kas trešo vietu dala ar kanālu LNT.

Kanāla PBK vērošanai veltīti 11,6% no visa kopējā TV skatīšanās laika, un, salīdzinot ar martu, tā skatīšanās laiks audzis par vienu procentpunktu. Otrajā vietā ierindojas kanāls TV3 ar 10,8% skatīšanās laika, kas, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājies par 1,3 procentpunktiem. Par trešo populārāko, līdzās kanālam LNT, kļuvis kanāls "NTV Mir Latvija" - abiem kanāliem skatīšanās laiks sasniedz 9,3%. "NTV Mir Latvija" popularitāte aprīlī, salīdzinot ar martu, pieaugusi par 1,2 procentpunktiem, LNT - par 0,4 procentpunktiem.

Aprīlī kritušies arī LTV1 un LTV7 reitingi, attiecīgi par 0,4 procentpunktiem un 0,1 procentpunktu, salīdzinot ar martu. Iepriekšējā mēnesī LTV1 skatīšanās laiks bijis 8,1%, bet LTV7 - 2,7%. Reitingi kritušies vēl arī kanālam "CTC Baltija" un video, taču visiem pārējiem kanāliem aprīlī vērojams kāpums.

Kā ziņots, martā skatītākais televīzijas kanāls bijis TV3, otrajā vietā ar strauju pieaugumu ierindojās PBK, bet trešajā vietā bijis kanāls LNT.

LETA/Foto: Ieva Lūka, LETA