Turpinās darbs ar Zolitūdes traģēdijā cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem
Runā Rīga
2014. gada 14. maijs, 12:20

Turpinās darbs ar Zolitūdes traģēdijā cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem

Jauns.lv

Ir notikusi kārtējā Zolitūdes traģēdijā cietušo un bojāgājušo tuvinieku atbalsta komisijas sēde. Tajā nolemts trim cilvēkiem apmaksāt 600 EUR dārgo ārstēšanos SIA „Rehabilitācijas centrs „Līgatne””, četriem – segt zāļu iegādei un psihologa konsultācijām iztērēto par kopējo summu 1 136 EUR un vienam cilvēkam – nodrošināt līdzdalības maksājumu mājas aprūpei 1 089 EUR apmērā.

Komisijas vadītāja, Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa: „Rīgas dome ir izdarījusi visu iespējamo, lai palīdzētu cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem, lai kaut daļēji mazinātu viņu sāpes un sekmētu fiziskās un psiholoģiskās veselības atgūšanu. Patlaban tiek skatīta maksimāli taisnīga saziedoto līdzekļu izlietošana, naudas atlikums mūsu kontā ir 118 000 EUR, noteiktas summas ir arī Pareizticīgo baznīcai un organizācijai „ziedot.lv”.  Nauda bērniem tiek pārskaitīta uz viņu kontiem, to izmaksu kontrolē Bāriņtiesa, ikmēneša pabalstu viņiem izmaksā arī „Maksima”, bērni tāpat saņem uzturlīdzekļus. Mūsu komisija izskata arī strīdīgos jautājumus, kad uz tādu vai citādu atbalstu, savstarpēji konkurējot, pretendē vairāki cilvēki, starp kuriem, jāatzīst, gadās arī ne gluži godprātīgi ļaudis. Turpinām meklēt iespējamos radiniekus ārzemēs, lai viņi varētu saņemt tiem pienākošos naudu. Mēs arvien palīdzēsim visiem, kam tas ir nepieciešams, lai cilvēki varētu dzīvot normālu, pilnvērtīgu dzīvi.”    

Līdz šim izmaksāti pabalsti: ārkārtas situācijā (saņēmuši 111 cilvēki) par summu 5 826 EUR, apbedīšanai (saņēmuši 49 cilvēki) par summu 64 195 EUR, bojāgājušo tuviniekiem (saņēmuši 97 cilvēki) par summu 732 865 EUR. Kopumā no Rīgas budžeta ir izmaksāti 802 886 EUR. Šobrīd Rīgas Sociālā dienestam darbinieki strādā ar 109 ģimenēm vai personām: pieņem iesniegumus sociālās rehabilitācijas pakalpojuma saņemšanai un sagatavo atzinumu pakalpojuma saņemšanai; atbilstoši klientu vajadzībām piesaista nepieciešamos sociālos pakalpojumus un palīdzību; veic saraksti ar citām institūcijām; apseko dzīvesvietā, veic pārrunas ar bojāgājušo tuviniekiem. Strādājot ar cietušajiem, bojāgājušo tuviniekiem, konstatētas dažādas problēmas (piem., vardarbības, attiecību, materiālās, veselības problēmas, utt.), izveidota sadarbība un nodrošināta informācijas apmaiņa ar citām labdarības organizācijām, ziedotājiem un citu pašvaldību sociālajiem dienestiem. Rīgas Sociālais dienests sniedzis Zolitūdes traģēdijā cietušajiem bojāgājušo tuviniekiem 270 konsultācijas klātienē, 857 konsultācijas pa tālruni; veikti 75 apsekojumi dzīvesvietā. Cietušajiem segti izdevumi par ārstēšanos, medikamentu iegādi un atkārtotu sociālo rehabilitāciju par kopējo summu 6 581 EUR. Sociālās integrācijas valsts aģentūras rehabilitāciju saņēma 372 cilvēki, no kuriem 94 ir glābšanas dienestu darbinieki. Astoņi bērni no bojāgājušo ģimenēm piedalījās Latvijas SOS Bērnu ciematu pasākumos.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva/Foto: Ieva Čīka, LETA