Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Izrāde kā heroīns pēc teātra izsalkušajiem" - tā liepājnieku "Stavangeru" cildina austriešu kritiķi
Liepājas teātra izrāde "Stavangera" guvusi milzu atzinību Polijā un Austrijā.
Kultūra

"Izrāde kā heroīns pēc teātra izsalkušajiem" - tā liepājnieku "Stavangeru" cildina austriešu kritiķi

Jauns.lv

Krievijas režisora Konstantīna Bogomolova iestudētā Liepājas teātra izrāde "Stavangera (Pulp People)" guvusi pozitīvas kritiķu atsauksmes starptautiskajā teātra festivālā Austrijā "Wiener Festwochen", bet Polijas pilsētā Toruņā notikušā festivālā "Kontakt 2014" ieguvusi otro vietu, informēja Liepājas teātra literārā padomniece Zanda Borga.

"Izrāde kā heroīns pēc teātra izsalkušajiem" - tā ...

"Vīnē izrāde tika spēlēta trīs vakarus pēc kārtas, jau pirmajā vakarā tā tika uzņemta ar ovācijām un bravo saucieniem. Publika aktīvi juta līdzi jau izrādes laikā, to nepārtraukti pavadīja smiekli un komentāri. Arī aktieri atzīst, ka tik aktīvu publikas līdzi jušanu nebija gaidījuši, tāpēc paši izjūtot gandarījumu par nospēlētajām izrādēm," informēja Borga.

Pēc izrādes noskatīšanās aktīvi bijuši arī teātra zinātnieki un kritiķi, Vīnes presē un portālos izrādei veltot vairāk nekā 10 recenzijas. "Milzīgi aplausi", "Izrāde kā heroīns pēc teātra izsalkušajiem", "Vienīgā skumjā ziņa ir tā, ka iestudējums ir beidzies", - šādus atzinīgus vārdus izrādei veltījuši kritiķi.

"Ir tiešām patīkami, ka Liepājas teātra izrāde ir pamanīta un novērtēta," savu gandarījumu par teātra panākumiem Vīnē pauž direktors Herberts Laukšteins.

"Katra tikšanās ar režisoru Bogomolovu ir kā balzams dvēselei. Viņš ir Eiropas līmeņa režisors, un, pateicoties viņam, mūsu izrāde ir interesanta arī Eiropas prasīgajam skatītājam," uzsver Liepājas teātra aktieris Gatis Maliks.

Uzreiz pēc izrādēm Austrijā Liepājas teātra kolektīvs devies uz Toruņu - festivālu, kur atšķirībā no Vīnes žūrija piešķīrusi arī balvas. Pēc atgriešanās mājās teātris saņēmis priecīgu ziņu - "Stavangera" saņēmusi otro vietu, piekāpjoties iestudējumam "The Blue Boy" no Īrijas, bet aiz sevis atstājot Oskara Koršunova Viļņā iestudēto "Kaiju".

Gan Bogomolovs, gan viņa iestudētā izrāde 2012./2013.gada sezonā ieguva "Spēlmaņu nakts" balvas nominācijās "Gada režisors" un "Gada teātra izrāde". Iestudējumu novērtēt varēja arī Maskavas skatītāji - 2013.gadā tas tika spēlēts Krievijas galvaspilsētā festivālā "Zelta maska". Rudenī teātris posīsies uz Baltkrieviju, lai piedalītos festivālā Minskā.

Iestudējums, izmantojot melnā humora elementus, bezkaislīgā un skarbā manierē atklāj 21.gadsimta cilvēkus un to, cik vientuļi viņi ir kļuvuši. Tā centrā ir jauna sieviete Kristīne, kas dodas uz Stavangeru, lai satiktu interneta vidē iepazītu vīrieti Odu. Viņai ir apnicis gan vīrs, gan paralizētais vīratēvs, par kuru Kristīnei katru dienu jārūpējas. Taču arī Odam ir sava pagātne, no kuras nebūs iespējams izvairīties.

LETA/ Publicitātes foto