Izsola leģendāru latviešu aktieru atmiņu lietas. FOTO
Nacionālā teātra aktrise Inga Misāne-Grasberga tirdziņā-izsolē čakli rosījās pie šujmašīnas un uz vietas darināja aksesuārus, ko teātra mīļotāji varēja iegādāties savā īpašumā. Kaklarotu Inga pielaiko kolēģei Marijai Bērziņai.
Kultūra
2014. gada 3. jūnijs, 15:02

Izsola leģendāru latviešu aktieru atmiņu lietas. FOTO

Jauns.lv

2. jūnijā pievakarē mūzikas namā „Daile” norisinājās teātra senioru atbalsta projekts “Es esmu”. Tirdziņā - izstādē bija iespējams iegādāties leģendāru latviešu aktieru rotas, tērpus un citus rekvizītus no slavenām teātra izrādēm un filmām, kā arī klātienē sastapt leģendārus aktierus mākslinieciskā uzvedumā „Es esmu”.

Mūzikas namā „Daile” visu vakaru tirdziņā rosījās Latvijas Nacionālā teātra aktrises – Zane Dombrovska, Marija Bērziņa, Inga Misāne-Grasberga un Maija Doveika -, kuras izrādīja un izstāstīja teātra mākslas mīļotājiem, kādas teātra relikvijas iespējams iegādāties izsolē un kādiem mērķiem tiks novirzīta iegūtā nauda.

Izstādē-tirdziņā redzamās lietas ir tikai neliela daļa no bagātīgā latviešu teātra rekvizītu mantojuma. Piemēram, šajā izsolē-izstādē Ināra Slucka piedāvāja pērļu krellītes, ko viņai savulaik uzdāvinājusi teātra leģenda Velta Līne un ar kurām Ināra spēlēja izrādē „Mazais Eijolfs”. Tāpat varēja iegādāties arī teātra karalienes Elzas Radziņas kaklarotu, kas viņu rotāja izrādē “Pilnos auļos” (1998. gads), bet Zane Jančevska ziedojumu tirdziņam atdeva savu rokassprādzi no izrādes “Indriķa hronika”.

Pēc tirdziņa apskates viesi varēja vērot māksliniecisku uzvedumu „Es esmu”, kura režisors ir Regnārs Vaivars, bet pasākumu vadīja Jaunā Rīgas teātra aktieris Vilis Daudziņš. Uzvedumu rīko Latvijas Teātra Darbinieku Savienība un Latvijas Teātru Radošo Personību Atbalsta fonds.

„Es esmu” veidota kā unikāla kolāža – mākslinieciski sakārtoti izrāžu fragmenti, kuros spēlēja šodienas vadošie aktieri no Valmieras, Liepājas un Rīgas teātriem kopā ar tādiem savas profesijas izciliem priekšgājējiem, kā, Velta Skurstene, Baiba Indriksone, Ņina Oinase. Uzvedumā piedalās arī Ņina Ņeznamova, Leonīds Lencs, Haralds Ulmanis, Ieva Mūrniece, Ruta Birgere, Vizma Kalme, Ludmila Tarasova, Mārtiņš Vērdiņš un daudzi šodienas aktieri no Rīgas, Liepājas un Valmieras teātriem, kurus vecmeistari paši izvēlējušies sev par partneriem.

Aktieru dalība uzvedumā ir brīvprātīga un nesavtīga. No biļetēm iegūtie ienākumi tiks novirzīti Latvijas teātru senioru sociālā stāvokļa un veselības uzlabošanai – dzirdes aparātu, zobu protēžu un medikamentu iegādei, kā arī operāciju veikšanai un rehabilitācijas izdevumu segšanai.

“Mēs vēlamies vērst uzmanību uz veco ļaužu viedo pieredzi, dzīves gudrību un tās vērtību, kas uzvedumā simboliski tiks nodota mūsdienu aktieru paaudzei. Skatuves mākslas seniorus “atvest atpakaļ no meža, izsēdināt ārā no ragaviņām” un iesēdināt goda vietā - ļaut būt līdzaktīviem šodienā, daloties pieredzē,” tā projekta iniciatīvu raksturo režisors Regnārs Vaivars.

Latvijas Teātra Radošo Personību Atbalsta fonds šobrīd rūpējas par 86 senioriem, kas savus spēka gadus un veselību atdevuši teātrim. Liela daļa šo savulaik tautā tik ļoti mīlētajiem skatuves māksliniekiem šobrīd kļuvuši par vientuļajiem pensionāriem ar minimālo pensiju.


Kasjauns.lv/Foto: Anete Janševica