Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 7. un 8.jūnijā. FOTO. VIDEO
Robežpilsētā Valkā/Valgā šajā nedēļas nogalē notiek dvīņu pilsētu festivāls „Skanošā Livonija”.
Kultūra

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 7. un 8.jūnijā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Šajās brīvdienās atkal daudz iespēju apmeklēt dažādus brīvdabas festivālus visā Latvijā: Livonijas festivāls Valkā, Daugavpils pilsētas svētki, ārpuszemes mūzika Talsos, amerikāņu auto saiets Saulkrastos, Dikļu dziedāšanas svētku jubileja…

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīv...

Savukārt suņu mīļi aicināti uz Latvijas lielāko rejošo četrkājaino salidojumu Ķīpsalas izstāžu hallē. Arī izstāžu zālēs daudz jaunumu – sākot no klasikas un beidzot ar moderno mākslu.

1. Skanošā Livonija Valkā/Valgā

Robežpilsētā Valkā šajā nedēļas nogalē notiek Valkas – Valgas dvīņu pilsētu festivāls „Skanošā Livonija”, kur plašu programmu piedāvā gan latviešu, gan igauņu puse.

Valgā (Igaunijas pusē) līdz 8. jūnijam darbosies Tivoli atrakciju parks no Zviedrijas. Piektdien, 6. jūnijā, Valgas kultūras un interešu centra laukumā notiks Pilsētas dzimšanas dienas svinības. Sestdien, 7. jūnijā no pulksten 9.00 līdz 16.00 Valgas centrā notiks Livonijas gadatirgus ar bagātīgu kultūras programmu, pārdošanu un iepirkšanos, loteriju, atrakcijām bērniem un citām aktivitātēm. Tieši pusdienlaikā Valgā norisināsies motociklu triku meistaru sacensības „Valga Stunt Ride 2014”, kurās ekstrēmus braucienus uz motocikliem demonstrēs Igaunijas labākie triku meistari

Valkā (Latvijas pusē) sestdien, 7. jūnijā pulksten 11.00 notiks Pilsētas pulksteņa atklāšana, bet pulksten 15.00 Lugažu laukumā - Valkas un Valgas bērnu koncerts. Sestdien no sešiem vakarā līdz četriem rītā Valkas brīvdabas estrādē uzstāsies populāras rokgrupas – „Pērkons” (Latvija), „Honeymilk” (Zviedrija), „Nitroforce 9” (Somija), „Revolver” (Igaunija), „Defeatem” un citas. Ap pusnakti uz skatuves kāps galvenais mākslinieks – Igaunijas folkmetāla grupa „Metsatoll”. Būs arī elektroniskās mūzikas telts (ieeja 7 eiro).

Tie ir tikai daži pasākumi, ko šajās dienās varēsiet baudīt Valkā/Valgā. Tie, kuri nedēļas nogalē nevarēs tikt uz Valgu, aicināti uz turieni doties trešdien, 11. jūnijā, kad Valga svinēs savu 430.dzimšanas dienu. Sīkāk internetā: www.valka.lv

2. Daugavpils Pilsētas svētki

Šonedēļ Daugavpils svin savus Pilsētas svētkus! Piektdien, 6. jūnijā visi tiek aicināti uz Kultūras pili, kur notiks Raimonda Paula koncerts, bet vakarā Vienības laukumā grupas „Jumprava” koncerts.

Savukārt sestdien, 7. jūnijā, svētki sāksies ar dievkalpojumu, būs arī gājiens, kurā aicināti piedalīties visi pilsētnieki. Vakarā Vienības laukumā notiks Krievijas rokgrupas „BI-2” koncerts, uguņošana un nakts diskotēka. Svētdien pa dienu svētku norises būs Daugavpils cietoksnī, bet vakarā Vienības laukumā notiks ūdens šovs.

Daugavpils pilsētas svētkus piektdienas vakarā Vienības laukumā iesildīs grupa „Jumprava”.
Daugavpils pilsētas svētkus piektdienas vakarā Vienības laukumā iesildīs grupa „Jumprava”.

„No vēsturiskā cietokšņa akmeņiem un lepnā jūgendstila pilsētas centrā, līdz Forštadtes zemajiem koka namiņiem ar pelēkzilajiem smalki grieztajiem logu aizvirtņiem un ģerānijām uz palodzēm, Daugavpils ir pilsēta ar spēcīgi izteiktu mājas sajūtu, sargātāju sajūtu, kura nāk līdzi visiem, kuri šeit ir dzimuši vai kādu laiku dzīvojuši”, raksta dzejniece Anna Rancāne. Tādēļ šogad Daugavpils 739. dzimšanas dienas svinību devīze ir „Daugavpils - pilsēta ar māju sajūtu”.

* Piektdien, 6.jūnijā, pulksten 17.30 Kultūras pilī uzstāsies Latvijas Radio bigbends un Raimonds Pauls kopā ar solistiem Kristīni Prauliņu un Intaru Busuli. Savukārt, vakarā pulksten 21.00, Vienības laukumā notiks leģendārās latviešu grupas „Jumprava” koncerts, kura šogad svin 30 gadu jubileju.

* Vērienīgākie pilsētas svētku pasākumi sagaidāmi sestdien, 7.jūnijā, kad visu dienu pilsētas centrā uz piecām skatuvēm notiks koncerti, dažādas sporta sacensības, darbosies tirdziņi un atrakcijas bērniem, Svētku gājiens, kā arī virkne citu pasākumu. Vakarā, pulksten 21.00, Vienības laukumā notiks populārās Krievijas grupas „BI-2” koncerts, pēc tam, pulksten 23.00 Daugavmalā - svētku uguņošana. Pusstundu vēlāk, pulksten 23.30 Olimpiskajā centrā sāksies nakts diskotēka „Daugavpils Takeover 2014”.

* Svētdien, 8. jūnijā, pilsētas svētku pasākumi norisināsies atgriezīsies Daugavpils cietoksnī, kur notiks dažādi koncerti Marka Rotko mākslas centra pagalmā, uz vaļņiem uzstāsies Baltkrievijas kultūras centra „Vitebska” vēsturisko rekonstrukciju klubs „Vargentorn”, notiks spēkavīru šovs cietokšņa laukumā, kā arī virkne citu pasākumu. Daugavpils pilsētas svētku noslēgumā Vienības laukumā, pulksten 22.30, notiks iespaidīgs strūklaku šovs un uguns teātris.

Sīkāk internetā: www.daugavpils.lv .

3. Dikļos svinēs latviešu Dziedāšanas svētku 150. jubileju

Sestdien, 7. jūnijā, Kocēnu novada Dikļos tiks svinēta 150.gadskārta kopš pirmajiem Dziedāšanas svētkiem. Kā zināms, pirmie latviešu Dziedāšanas svētki Dikļos 1864. gadā izauga līdz pirmajiem Vispārējiem Dziesmu svētkiem Rīgā 1873.gadā.

7. jūnijā pulksten 18.30 Dikļu dabas koncertzālē notiks svētku koncerts, kurā piedalīsies 50 Latvijas jauktie un vīru kori - kopā 2000 dziedātāju. Koristi dziedās Alfrēda Kalniņa, Jāņa Cimzes, Jāzepa Vītola, Emīla Dārziņa, Emiļa Melngaiļa, Jāzepa Mediņa un citu latviešu kormūzikas klasiķu darbus.

Koncertā piedalīsies arī soliste Inga Šļubovska, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Štāba orķestris un dejotāji no Valmieras puses. Pirms svētku koncerta notiks svētku dalībnieku Gājiens pa Neikena taku uz jaunizveidoto Dikļu dabas koncertzāli. Koncerta mākslinieciskais vadītājs ir Jānis Petrovskis, bet režisors - Uģis Brikmanis. Pēc koncerta pulksten 20.30 sāksies zaļumballe, kuru spēlēs NBS Štāba orķestris, „Iļģi” un „Bellacord”.

Tomēr uz Dziedāšanas svētku gadadienas pasākumiem varat ierasties jau dienas pirmajā pusē. Pulksten 12.00 Dziesmu svētku promenādē notiks Bērnu tautasdziesmu koncerts, kurā piedalīsies Kocēnu novada un Valmieras pilsētas skolu kori. Pulksten 14.00 Dikļu baznīcā vokālie ansambļi „Luar”, „Canto” un „Schola Cantorum Riga”, kā arī dūdinieki - Ieva Nīmane un Māris Jēkabsons - aicinās uz koncertu „Latviešu psalmu dziedājumi”.

Tradīcija svinēt pirmo latviešu dziedāšanas svētku jubileju kļuva par tradīciju jau pirmskara Latvijā. Attēlā: Dikļu dziedāšanas svētku 75. gadu jubilejas atklātne 1939. gadā.
Tradīcija svinēt pirmo latviešu dziedāšanas svētku jubileju kļuva par tradīciju jau pirmskara Latvijā. Attēlā: Dikļu dziedāšanas svētku 75. gadu jubilejas atklātne 1939. gadā.

Savukārt dienu iepriekš – piektdien, 6. jūnijā, ap desmitiem vakarā Dikļu pils parkā notiks Dziedāšanas svētku ieskaņas pasākums - koncerts „Kaisle latviskā”, kurā uzstāsies jauniešu koris „Balsis” diriģenta Inta Teterovska vadībā un kvartets „Tango Sin Quinto” (uz šo pasākumu gan jāpērk ieejas biļete – 5 eiro). Sīkāk internetā: www.kocenunovads.lv.

4. Amerikāņu auto salidojums Saulkrastos

Šosestdien, 7. jūnijā, Saulkrastos jau piekto reizi notiks Amerikāņu automašīnu salidojums „Saulkrasti Wanted 2014”. No visām Latvijas malām, kā arī no Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Baltkrievijas un Krievijas uz Saulkrastiem dosies kā vēsturiski pagājušā gadsimta 20. gadu spēkrati, tā arī autobūves klasiku pārstāvošie 50. un 60. gadu spārnotie skaistuļi. Satiksies gan seni darba rūķi, gan pagājušas bagātības atspulgi, gan mūžīgie jauniešu draugi – muskuļauto. Kā katru gadu, būs arī kāds līdz šim pasākumos neredzēts braucamrīks.

Sestdien, 7. jūnijā, Saulkrastos notiks vērienīgas amerikāņu auto salidojums.
Sestdien, 7. jūnijā, Saulkrastos notiks vērienīgas amerikāņu auto salidojums.

Salidojumu kuplināt ir uzaicināti arī Latvijas Antīko auto kluba pārstāvji ar seniem pirmskara spēkratiem. Savukārt „Jeep” oficiālais pārstāvis Latvijā demonstrēs savus jaunākos auto modeļus.

Par pasākuma muzikālo noformējumu rūpēsies country, rockabilly un rock grupas no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Mūzikas starplaikos uzstāsies līnijdejotāji, kuri pamācīs deju soļus ikvienam.

7. jūnija „Saulkrasti Wanted 2014” programma: no pulksten 12.30 līdz 14.00 – Auto kruīzs („Minahuzena Unda” – Zvejniekciems – Saulkrastu centrs – Baltā kāpa – Alfrēda Kalniņa iela – Saules laukums); no pulksten 14.00 līdz 17.00 - Auto izstāde un koncerts Saules laukumā; pulksten 21.00 - Vakara koncerts, ka sekos dejas līdz rīta gaismai. Sīkāk internetā: www.uscars.lv .

5. Ārpasaules mūzika Talsu Tiguļkalnā

Jau trešo gadu pēc kārtas, vasaras iesākumā komponists Raimonds Tiguls aicina draugus un domubiedrus uz brīvdabas sajūtu koncertu „Ārpasaules mūzika Tiguļkalnā”, kas notiks sestdien, 7. jūnijā, pulksten 20.00 komponista dzimtajā pilsētā Talsos. Šogad Ārpasaules skaņu meklējumi vedīs otrpus Kaukāza kalniem, līdzās pašmāju mūziķiem Tiguļkalnā sagaidot arī viesi no Armēnijas.

Brīvdabas koncertu „Ārpasaules mūzika Tiguļkalnā” rīko Pasaules Mūzikas un mākslas fonds, un tā idejas un mākslinieciskās domas autors ir komponists un izpildītājs Raimonds Tiguls, kas savas dzimtās pilsētas augstākajā virsotnē, ozolu ielokā radījis vietu, kur skaņās un sajūtās sasaukties dažādu tautu un pasauļu mūzikai. Koncerts ir Raimonda Tigula dāvana talseniekiem un pilsētas viesiem, un vienlaikus apliecina arī augstas mākslinieciskās kvalitātes kultūras projektu attīstības iespējas ārpus Rīgas un Latvijas lielākajām pilsētām.

Turpinot pērn aizsāktos pasaules mūzikas meklējumus otrpus Melnajai jūrai, līdzās pašmāju mūziķiem, kas ar Raimondu Tigulu uzstājušies jau iepriekš vai radošo sadarbību aizsākuši pavisam nesen, Tiguļkalnā viesosies arī armēņu tautas nacionālā lepnuma, mūzikas instrumenta „duduk” virtuozs Levons Tevanjans no Armēnijas. Persijas mantiniekam ozolu ielokā pievienosies arī „Sinfonietta Rīga” stīgu kvartets, jauniešu koris „Kamēr…”, kā arī solistes Jolanta Strikaite, Kristīne Kārkle - Puriņa un kokles virtuoze Laima Jansone. Ieeja koncertā bez maksas. Sīkāk internetā:

Pateicoties Talsu novada pašvaldības un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam, brīvdabas sajūtu koncerts "Ārpasaules mūzika Tiguļkalnā" tiek rīkots bez ieejas maksas, aicinot pievienoties ikvienu mūzikas un tās radīto sajūtu baudītāju. Sīkāk internetā: www.arpasaule.lv.

Ārpasaules mūzika Tiguļkanā pērn – 2013. gadā

6. Lielā suņu parāde Ķīpsalā

Sestdien un svētdien, 7. un 8. jūnijā, Ķīpsalas hallē notiks starptautiskās suņu izstādes „Crufts Riga 2014” un „Rīgas kauss 2014”, kopumā pulcējot vairāk nekā 2300 labākos visdažādāko šķirņu suņus no 11 valstīm – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Baltkrievijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Polijas, Krievijas un Rumānijas.

7. jūnijā labākie no labākajiem, graciozākie no graciozākajiem, paklausīgākie no paklausīgākajiem Latvijas un ārvalstu suņiem 10 grupās vairākos ringos sacentīsies par iespēju saņemt sertifikātus dalībai Eiropas lielākajā suņu izstādē „Crufts 2015” Birmingemā, Lielbritānijā. Tikai tie suņi, kuri saņems sertifikātu „Labākais šķirnes pārstāvis” neatkarīgi no tā, vai izstādē konkrētajā šķirnē piedalās viens vai 50 attiecīgās šķirnes suņu, saņems atļauju piedalīties „Crufts” izstādē. Savukārt 8. jūnijā dažādu šķirņu suņi mērosies spēkiem par „Rīgas kausu 2014”.

Suņu pasaule Ķīpsalas izstāžu hallē.
Suņu pasaule Ķīpsalas izstāžu hallē.

Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece stāsta: „Sestdien cīņa par labākā šķirnes pārstāvja titulu ringos būs ļoti sīva, jo pamazām, bet arvien stabilāk, arī mazās Latvijas suņi iekaro savu vietu pasaules suņu elitē. Par to liecina tas, ka šogad „Crufts” izstādē Birmingemā Latvijā izaudzētais grifona šķirnes suns kļuva par labāko savas šķirnes pārstāvi! Tas dod stimulu arī pārējiem suņu audzētājiem cerēt uz veiksmi šajā prestižajā izstādē.”

Šajās brīvdienās Ķīpsalas izstāžu hallē: suņu pasaules retumi, interesanti suņu prasmju paraugdemonstrējumi, speciālistu konsultācijas, viss nepieciešamais mājas mīlulim… Visu izstāstīt nevar, suņu draugiem tas noteikti jāredz.

Suņu izstāde Ķīpsalas hallē sestdien un svētdien, 7. un 8, jūnijā, darbosies no pulksten 10.00 līdz 18.00. Ieeja: 4,50 eiro; studentiem, pensionāriem, invalīdiem – 3,50 eiro, bērniem – 3 eiro; ģimenes biļete – 10,50 eiro. Sīkāk internetā: www.bt1.lv .

Suņu pasaule Ķīpsalas izstāžu hallē

7. Izstāžu ceļvedis: Harmonijas galds, kontakts, vienkāršība un dzintars

* Vecrīgas mākslas galerijā „Daugava” (Alksnāja ielā 10/12) līdz 21. jūnijam skatāma

Latvijas Mākslas akadēmijas grafikas nodaļas bakalaura studentu diplomdarbu

izstāde „Kontakts”, kurā ar saviem darbiem piedalās Krista Jūlija Kreišmane, Kalvis Kalniņš, Zane Putniņa, Zane Zlemeša, Rūdolfs Matīss Trops, Annija Grosa, Kristīna Laizāne un Jevgenija Biktimirova.

Annijas Grosas darbs no jauno grafiķu izstādes „Kontakts”.
Annijas Grosas darbs no jauno grafiķu izstādes „Kontakts”.

Annijas Grosas darbs no jauno grafiķu izstādes „Kontakts”.

Jaunie grafiķi mākslas galerijā "Daugava"

* Izstāžu zāles „Arsenāls” (Torņa ielā 1, Vecrīgā) Radošajā darbnīcā līdz 29. jūnijam skatāma mākslinieces Elīnas Alkas (dz. 1986.) litogrāfiju personālizstāde „Vienkāršība”. Mākslinieces Elīnas Alkas litogrāfijām piemīt tonāli smalkas akvareļglezniecības pazīmes.

Elīnas Alkas darbs personālizstādes „Vienkāršība”.
Elīnas Alkas darbs personālizstādes „Vienkāršība”.

Savos jaunākajos darbos māksliniece turpina jau studiju laikā aizsāktos formālos meklējumus ainavas žanrā. Šķietami necili dabas motīvi, kuros reizēm sastopamas dzīvas būtnes, kļuvuši par konsekventu tēmu loku autores daiļradē. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv .

Elīnas Alkas darbs personālizstādes „Vienkāršība”.

Elīnas Alkas litogrāfijas izstāžu zālē "Arsenāls"

Elīnas Alkas darbs personālizstādes „Vienkāršība”.

* Līdz 20. jūnijam Kalnciema kvartāla galerijā apskatāma Paskāla Brokoliči (Francija) darbs „Table d’harmonie” („Harmonijas galds”), kas iekļauts vērienīgā laikmetīgās mākslas projekta „SKAN II” programmā, kas ar 18 dažādu valstu mākslinieku līdzdalību no maija līdz augustam norisinās Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā un Kalnciema kvartāla galerijā.

Smeļoties iedvesmu mākslīgajā skaņu ainavā, mākslas darbs „Table d’harmonie” ir veidots kā horizonts starp debesīm un zemi.
Smeļoties iedvesmu mākslīgajā skaņu ainavā, mākslas darbs „Table d’harmonie” ir veidots kā horizonts starp debesīm un zemi.

* Līdz 31. augustam Krustpils pils Izstāžu zālē aplūkojama rotkaļa Aleksandra Alunāna (1913 – 2001) dzintara rotaslietu kolekcija „Dzintars”. Pēc profesijas Aleksandrs Alunāns bija lokomotīves vadītājs un rotkaļa mākslu viņš apguva pašmācības ceļā. Pēc 2. pasaules kara, dzīvojot bēgļu nometnē Vācijā, viņš ierīkoja nelielu darbnīcu, kurā nodarbojās ar metālkalšanu un rotu izgatavošanu.

Krustpils pilī skatāma trimdas ievērojamā dzintara rotu mākslinieka Aleksandra Alunāna (1913 -2001) izstāde.
Krustpils pilī skatāma trimdas ievērojamā dzintara rotu mākslinieka Aleksandra Alunāna (1913 -2001) izstāde.

* Talsu novada muzejā līdz 18. jūnijam iekārtota mākslinieka Egila Rozenberga tekstiliju izstāde. Šajā ekspozīcijā ir darbi no mākslinieka pēdējās lielākās retrospekcijas, kur jaunākais pienesums bija darbi, kuriem idejas radušās, divus mēnešus pavadot Parīzes Starptautiskajā mākslas centrā. Te mākslinieka kādreiz atrastais jauninājums - kapara diega ievijums - izcili palīdz radīt Parīzes mirdzuma un starojuma esamību, atpazīt tiltu un Eifeļa torņa grafiskos elementus. Otra jauno darbu grupa ir „Rētas”- pārdomu rosinoši un varbūt mulsinoši darbi. Sīkāk internetā: www.talsumuzejs.lv.

Egils Rozenberga tekstilijas (LTV „Panorāma”)


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, All Over Press, Evija Trifanova/LETA, Edijs Pālens/LETA