Baltijas baleta konkurss pulcēs ap 60 dejotāju no 16 valstīm
Iepriekšējā konkursa laureāte Latvijas Nacionālā baleta māksliniece Annija Kopštāle, kas nupat ieguvusi sudraba medaļu starptautiskā baleta konkursā Korejā, atzina, ka dalība Baltijas baleta konkursā ir iespēja pārsteigt sevi, palūkoties uz savu izaugsmi un parādīt to citiem.
Kultūra
2014. gada 10. jūnijs, 22:45

Baltijas baleta konkurss pulcēs ap 60 dejotāju no 16 valstīm

Jauns.lv

Otrais starptautiskais Baltijas baleta konkurss Rīgā pulcēs ap 60 dejotāju no 16 valstīm, tostarp ASV, Baltkrievijas, Izraēlas, Japānas, Kanādas, Krievijas, Maķedonijas, Polijas un Vācijas, konkursam veltītajā preses konferencē sacīja Latvijas Baleta un dejas ģildes priekšsēdētāja, konkursa rīkotāja Regīna Kaupuža.

Baleta dejotāji tiksies 17.jūnijā un 18.jūnijā plkst.15 Dailes teātrī. Sacensības norisināsies trijās vecuma grupās: no 12 līdz 14 gadiem, no 15 līdz 18 gadiem un no 19 līdz 26 gadiem.

Kā pastāstīja konkursa direktore, Latviju pārstāvēs desmit Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas audzēkņi. "Konkursā būs pārstāvētas profesionālas skolas un profesionālas dejas kompānijas, tā ka dejotāju sniegums būs kvalitatīvs," izteicās Kaupuža, piebilstot, ka interese ar konkursu ir lielāka nekā pagājušogad.

Kaupuža pastāstīja, ka šāds konkurss ir vērtīgs, jo attīsta jaunos dejotājus, kā arī ļauj iepazīties ar dažādu skolu pedagoģijas manieri, izpildījumu un iekļūt starptautiskā apritē. Pēc viņas domām, dalībai konkursā jaunos baleta izpildītājus motivē gan nākotnes iespējas, ko paver konkurss, gan arī naudas balvas, piemēram, no godalgotajām trim vietām vecākajā grupā pirmās vietas ieguvējs saņem 2000 eiro, bet vidējā grupā - 1500 eiro. Savukārt jaunākajā grupā uzvarētājiem tiek piedāvāts apmeklēt meistarklases pie pasaulē atzītiem Krievijas baleta pedagogiem.

Konkursa dalībniekus vērtēs žūrija, kuras priekšsēdētājs būs Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs un baletmeistars Aivars Leimanis, bet žūrijas locekļu vidū būs "Grand opera" baleta zvaigzne Sirils Atanasofs no Francijas, Maskavas Lielā teātra baleta repetitors Viktors Barikins, Sanktpēterburgas Marijas teātra repetitore Irina Čistjakova, Amerikas baleta teātra soliste Jekaterina Ščelkanova, Zagrebas Nacionālās operas baletmeistare Almira Osmanoviča un Berlīnes Valsts baletskolas mākslinieciskais vadītājs Mareks Rožickis.

Leimanis uzsvēra, ka kaut arī konkurss ir jauns - pirmais notika pagājušogad -, tas tiek labi organizēts. "Konkursos ir tā, ka katrs lobē savējos. Tomēr pagājušoreiz mēģināju šo principu nocirst jau pašā saknē," izteicās Leimanis. Viņš norādīja, ka konkurss būs laba platforma jaunajiem dejotājiem, kuri vēl nav sevi atraduši.

Savukārt iepriekšējā konkursa laureāte Latvijas Nacionālā baleta māksliniece Annija Kopštāle, kas nupat ieguvusi sudraba medaļu starptautiskā baleta konkursā Korejā, žurnālistiem pastāstīja, ka dalība Baltijas baleta konkursā ir iespēja pārsteigt sevi, palūkoties uz savu izaugsmi un parādīt to citiem.

Ieturot tradīciju, arī šogad konkurss noslēgsies ar Galā koncertu. Koncerts 20.jūnijā plkst.19 norisināsies Latvijas Nacionālajā operā, un tajā uzstāsies konkursa uzvarētāji, kā arī viesi: Nīderlandes Nacionālā baleta solisti Viktorija Ananjana, Lī Ventao, Bostonas baleta solists, daudzu starptautisku baleta konkursu laureāts Avetiks Karapetjans, Drēzdenes vadošā soliste Ričardsone Leana, Štutgartes baleta vadošais solists Aleksandrs Zaicevs un Latvijas Nacionālā baleta soliste Evelīna Godunova.

Arī šogad konkursa dalībniekus uzvarām iedvesmos otrā starptautiskā Baltijas baleta konkursa mūza - pasaulslavenā baletdejotāja Uļjana Lopatkina.

LETA/ Foto: Evija Trifanova/LETA