Aicina iepazīt vesterna apvāršņus kopā ar Sergeju Musatovu un Elīnu Vasku
Kadrs no filmas “Gausie rietumi”.
Kultūra
2017. gada 6. marts, 16:23

Aicina iepazīt vesterna apvāršņus kopā ar Sergeju Musatovu un Elīnu Vasku

Jauns.lv

Jauniešu kultūras portāls “Jest;” sadarbībā ar kinoteātri “Splendid Palace” aicina vecāko pamatskolas klašu, vidusskolas skolēnus un kino interesentus uz kinolektoriju cikla “Kino žanri II” noslēguma lekciju par vesterna žanru, kas notiks ceturtdien, 9. martā, plkst. 13.00 kinoteātrī (Elizabetes iela 61, Rīga). Kopīgi pāršķirstot kino vēstures lappuses, lektoru ampluā iejutīsies kinoblogeris un kinoprojekta “Spektrs” patrons Sergejs Musatovs un Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla jauno ekrāna talantu balvas “Shooting Stars” laureāte un jaunā aktrise Elīna Vaska. Pēc stāstījuma sekos Džona Maklīna ekscentriskā neovesterna “Gausie rietumi” (Slow West, 2015) seanss.

Šīs sezonas ceturtajā un noslēdzošajā kinolektorijā tiks pētīts viens no maskulīnākajiem un daudzšķautņainākajiem klasiskā kino žanriem. Lektori izvērsīs vesterna rašanās apstākļus Amerikā, kā arī tam raksturīgās iezīmes un tā vēlāko popularitāti Itālijā, Japānā un Jaunzēlandē. Ne tikai auļojoši zirgi skrajās prērijās, veiklas ložu horeogrāfijas, drošsirdīgi vīri ar atriebēju garu ir šim žanram raksturīgais, atzīmē Musatovs un Vaska. “Bieži vien mums ir viedoklis par to, ko mēs esam fragmentāri pieredzējuši – tas pats ir attiecināms uz vesternu. Daudziem ir priekšstats par to, kas ir vesterns un kādam tam būtu jāizskatās,” uzskata Vaska. Kā uzsver žanra vētītāji, tiks aplūkota šī žanra attīstība un transformācijas, sākot no vesternu priekšteča “Vilciena lielā aplaupīšana” (The Great Train Robbery, 1903), turpinot ar žanra popularitāti pagājušā gadsimta 50. gados un aktieri Džonu Veinu kā zīmīgāko tā laika tipāžu, noslēdzot ar neovesterniem brāļu Koenu un Kventina Tarantīno autorībās. “Sergejs runās par šī žanra vīrišķo pusi, bet es savukārt pievērsīšos sieviešu tēliem,” tēmu sadali ieskicē aktrise. 

Kinolektoriju cikls “Kino žanri II”, kas aizsācies pagājušā gada novembrī, četros lektorijos iepazīstina jaunāko auditoriju ar četriem dažādiem kino žanriem, piedāvājot paplašināt zināšanas par kino vēstures un teorijas pamatiem. Kā akcentē “Splendid Palace” kuratore Daira Āboliņa, kinolektorija mērķis ir iedrošināt iedziļināties kino vēstures labirintos un vilkt paralēles ar mūsdienu kino. “Ļoti jauni lektori, skolnieki un studenti, no kuriem vairākiem tā būs debija lielas auditorijas priekšā, uzrunās savus vienaudžus un apliecinās savu aizraušanos ar kino vēsturi,” atzīmē Āboliņa. Ar audiovizuālu prezentāciju un kino fragmentu palīdzību jaunie kino entuziasti un pieredzējuši profesionāļi skaidro, ar kādiem paņēmieniem kino veidotāji gan Latvijā, gan pasaulē uzņēmuši dažādu žanru ikoniskus kinodarbus, un skata, kā šie žanri veidojušies, no kādiem kultūras fenomeniem ietekmējušies un attīstījušies. “Jaunajiem lektoriem līdzās ir kāds no audiovizuālās jomas profesionāļiem, kas šim stāstījumam piešķirs mazu akadēmisku akcentu, kas kā jau tik nopietnai mākslai kā kino pienākas,” formātu iezīmē Āboliņa.

Šajā sezonā bez vesterniem tika pētīts vēsturiskais kino jeb filmas, kurās rekonstruēti vēsturiski notikumi, fantāzijas kino un mūzikli. Lektoru statusā bijis režisors Viesturs Kairišs, žurnālists un pasniedzējs Kārlis Streips, mūzikas apskatnieks un dīdžejs Toms Grēviņš. Viņiem pievienojās arī jaunākās paaudzes kino censoņi – jaunais režisors Rūdolfs Anže, kino entuziastes Elza Elīza Ilješāne un Paula Anna Koškina. Profesionāļi kopā ar jaunajiem kino entuziastiem atraktīvā formātā stāstīja par kino žanru specifiku, spēcinot kino izglītību Latvijā un padarītu to par daļu no pamatskolas un vidusskolas mācību programmas.

Lektorijam var pieteikties skolēnu grupas ar skolotājiem vai arī atsevišķi interesenti. Cena par lektorija apmeklējumu (ieskaitot filmas seansu) vienam skolēnam vai skatītājam – 4 EUR, savukārt skolotājam vai klases audzinātājam – bez maksas.

Pieteikt skolēnu grupas aicinām uz e-pasta adresi splendid@riga.lv vai pa telefonu – 67043678.

Pārējiem interesentiem biļetes būs pieejamas kinoteātra “Splendid Palace” kasē.

Filma “Gausie rietumi” tiks rādīta angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Plašāka informācija par lektoriju saturu un ekspertiem pieejama

www.jest.lv

 un

www.splendidpalace.lv

.

Jauniešu kinolektoriju ciklu “Kino žanri II” finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto