Kairišs par 1 miljonu uzņem jaunu mākslas filmu - top "Melānijas hronika"
"Melānijas hronikas" beidzamais filmēšanas posms paredzēts ziemā, bet filmas pirmizrāde plānota 2015.gada nogalē.
Kultūra
2014. gada 5. augusts, 22:28

Kairišs par 1 miljonu uzņem jaunu mākslas filmu - top "Melānijas hronika"

Jauns.lv

Otrdien ar apjomīgu 1941.gada masu deportāciju inscenējumu Tukuma novada Bikstu stacijā sācies režisora Viestura Kairiša spēlfilmas "Melānijas hronika" nākamais filmēšanas posms, informēja filmu studijas "Mistrus Media" producente Inese Boka-Grūbe.

Filmēšana ilgs visu augustu, un atbilstoši scenārijam tā notiks gan Tukuma novada Bikstu stacijā, gan Rīgā, gan Pasienē un Pildā. Šajā posmā filmas uzņemšanā piedalīsies vairāki Rīgas, Bikstu un Ludzas novada iedzīvotāji.

Filma tiek veidota pēc rakstnieces Melānijas Vanagas darba "Veļupes krastā", kas ir žurnālistes, rakstnieces, kultūrvēsturnieces un juristes Melānijas Vanagas (1905-1997) autobiogrāfija un viens no spilgtākajiem staļinisma deportāciju laika notikumu aprakstiem latviešu literatūrā.

"Režisora Kairiša darbs ir nozīmīgs ne tikai kā būtiska Latvijas vēstures posma un latviešu autobiogrāfiskās literatūras ekranizējums, bet arī nozīmīgs darbs Latvijas kino, jo tas iecerēts kā liela mēroga un tematikas darbs, kas potenciāli piesaistīs jauniešu auditoriju un arī izraisītu starptautisku interesi par Eiropas vēstures maz zināmu un atspoguļotu tematiku - staļinisma represijām un Baltijas tautu deportācijām.

Tā ir filma, kura ir jāuzņem tieši patlaban, kamēr dzīvi vēl ir šo notikumu aculiecinieki, kuri visu mūžu dzīvojuši ar šo traģisko dzīves pieredzi, tā arī nepieredzot savu sajūtu vai atmiņu apliecinājumu ne literatūrā, ne kino. Latviešu kino šie notikumi nekad vēl nav tikuši aplūkoti ārpus ideoloģiska uzstādījuma, bet tieši kino ir viens no būtiskākajiem kultūras elementiem, kas veido nacionālo identitāti," stāsta filmas producente.

Filmas komanda ir režisors un scenārists ir Kairišs, operators Gints Bērziņš, filmas māksliniece Ieva Jurjāne, filmas producenti Inese Boka-Grūbe, Gints Grūbe, līdzproducente Elīna Gediņa-Ducena, filmas direktore Elīna Zazerska, galvenajai lomai izvēlēta viena no mūsdienu labākajām savas paaudzes aktrisēm šveiciešu aktrise Sabīne Timoteo, filmā lomas atveido aktieri Maija Doveika, Guna Zariņa, Lilita Ozoliņa, Baiba Broka, Ivars Krasts, Jana Čivžele, Juris Strenga, baltkrievu aktieris Viktors Ņemecs, austriešu aktieris Ervīns Leders. Melānijas dēlu atveido Edvīns Mekšs no Ludzas.

Jautāta, vai filmas veidotājiem ir izdevies savākt filmēšanai nepieciešamos 300 000 eiro, kas bija aktuāli marta beigās, viņa piebilda, ka filmas beidzamajam posmam un pēcapstrādei vēl joprojām pietrūkst līdzekļu. Tālab "Mistrus Media" tupina veidot sadarbību ar Vācijas kopproducentiem, jo trūkstošo finansējumu, kura apjoms pagaidām vēl nav pilnībā aprēķināts, ir paredzēts iegūt no Vācijas filmu fondiem.

"Taču nupat sāktajā filmēšanas posmā ir iesaistījušies daudzi Latvijas uzņēmumi, kas palīdz nodrošināt filmēšanu, piemēram, gādājot par filmēšanas dalībnieku ēdināšanu u.tml.," stāstīja producente.

"Melānijas hronika" tiek veidota ar Nacionālā kino centra filmu projektu konkursā iegūtu finansējumu, kā ar Valsts kultūrkapitāla fonda un starptautiskā kopprodukciju fonda "Eurimages" līdzfinansējumu.

Filmas kopējais budžets ir viens miljons eiro. Filma ir Latvijas un Somijas kopprodukcija.

LETA, Foto: Lita Krone/LETA