Dziedoņi, aktieri un makšķernieks – visi pošas būt deputāti
Par Saeimas deputātu iecerējis kļūt arī aktieris Artuss Kaimiņš.
Politika
2014. gada 9. augusts, 06:26

Dziedoņi, aktieri un makšķernieks – visi pošas būt deputāti

Jauns.lv

Nākamajās Saeimas vēlēšanās startēs gan aktieri, gan vienīgais latvietis, kurš izvēlēts par potenciālo kandidātu ceļojumam uz Marsu. Reģionu apvienības sarakstā iekļauts gan Nacionālā teātra aktieris un interneta radio raidījuma „Suņa būda” vadītājs Arturs Kaimiņš, plašāk zināms kā Artuss, gan ne reizi vien alkohola bohēmā iestigušais, bet veiksmīgi atlabušais aktieris Rūdolfs Plēpis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Konservatīvās partijas sarakstā iekļauts mūziķis Juris Pavītols, no Nacionālās apvienības jau ne pirmo reizi kandidē Nacionālā operas solists, leģendārās rokgrupas „Pērkons” dalībnieks Nauris Puntulis.

Diriģents Arvīds Platpers startē no bijušās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas dibinātās jaunpartijas „No sirds Latvijai”. Viņam jau ir politiskā pieredze kā Ķekavas novada domes deputātam, ievēlētam no „Tautas kontroles” saraksta.

"Saskaņas" sarakstā iekļauts pazīstamais makšķernieks un copei veltītu raidījumu vadītājs Edgars Zveja. Zveja ir tas televīzijas cilvēks, par kuru jau gadiem joko - sak, kā tas nākas, ka latvieša cilvēks Latvijas televīzijas kanālā vada raidījumu par makšķerēšanu, kurā pārsvarā runā krieviski?

Īpaši interesants kandidāts ir "Vienotība"s pārstāvis, biedrības „Vidzemes inovāciju un uzņēmējdarbības centrs” valdes loceklis, cēsnieks Pauls Irbins. Viņš ir izveidojis bērnu zinātnes centrus Cēsīs, Rīgā un Lielvārdē, turklāt ir vienīgais latvietis, kurš no vairāk nekā 200 000 pretendentu izvēlēts par potenciālo kandidātu lidojumam uz Marsu.

Atšķirībā no Saeimas šis būs ceļojums vienā virzienā, bez iespējas atgriezties. Konkurence ir līdzīga – par deputātu krēsliem sacentīsies 1156 kandidāti, projektā „Mars One” pašlaik atlasīti 1058 pretendenti. Projekts iecerēts kā televīzijas realitātes šovs, idejas autors ir Nīderlandes uzņēmējs, un apmēram 40 cilvēku apmetni uz Marsa iecerēts izveidot līdz 2023. gadam.

Ja runāt par televīziju – likums aizliedz vēlēšanu dienā un 60 dienas pirms tam elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem izplatīt to personu vadītus raidījumus, kuras ir pieteiktas par deputātu kandidātiem. Tātad Zvejam jāatsakās no makšķernieku raidījuma, tikmēr Kaimiņš atradis likumā spraugu.

Kaimiņš negrasās pamest radio, jo viņa pārstāvētais „Boom FM” skan tikai internetā un nav reģistrēts Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē. Padomes loceklis Dainis Mjartāns teic, ka tas ir jautājums par žurnālistikas ētiku, bet par likuma interpretāciju jākonsultējas ar juristiem. Artuss Kaimiņš, vaicāts par to, kāds būs viņa pirmais darbs kā deputātam, sacīja: „Izveidot parlamentāro izmeklēšanas komisiju par „Maximas” traģēdijas lietu. Par 54 nevainīgu cilvēku nāvi atbildīgs joprojām nav neviens”.

Kasjauns.lv, Foto: Evija Trifanova/Edijs Pālens, Ieva Čīka/LETA