Politisko pensionāru blice: Šlesera ekspremjeru partijas dīvainības
Ainārs Šlesers jau bijis vairāku partiju (Jaunā partija, Latvijas Pirmā partija) līderis. Tagad viņš ķēries pie jauna politiskā tvaikoņa – „Vienoti Latvijai” stūresrata.
Politika
2014. gada 21. augusts, 06:30

Politisko pensionāru blice: Šlesera ekspremjeru partijas dīvainības

Jauns.lv

Par bijušo premjeru partiju sauktais Šlesera politiskais veidojums – partija „Vienoti Latvijai” ir piemērs tam, kā dažādu uzskatu politiķi ambiciozu mērķu vadīti var pārmest kažoku uz otru pusi un vienoties kopīgai cīņai par politikas virsotņu iekarošanu.

Daudzi jau piemirsuši, ka „Vienoti Latvijai” dibināta Rēzeknē ar mērķi startēt Rēzeknes un Rīgas pašvaldības vēlēšanās. Rīgas vēlēšanās tā ap sevi pērn sapulcināja Rīgas Tehniskās Universitātes mācībspēkus un studentus un vēlēšanas startēja ar visnotaļ skaļu saukli: „Rīgas Tehniskā universitāte iekaros Rīgu!”.

Izbijušo politiķu apvienība

Tagad rēzekniešus un universitātes cilvēkus no „Vienoti Latvijai” izspiedis Ainārs Šlesers, tajā apvienojot politiķus – pensionārus no savulaik visnotaļ pretējiem politiskiem spēkiem. Šlesera jaunajā projektā apvienojušies gan izbijuši zīgeristi un tēvzemieši, gan kādreizējie „Latvijas ceļa”, „Saskaņas” un Tautas partijas biedri. Vēl nesen bija grūti iedomāties, ka cilvēki no šīm partijām atradīs vienotu ideoloģisku platformu. Te nu vietā jautājums – vai pašreizējiem citu partiju līderiem varam uzticēties, ka viņi ir nelokāmi konsekventi savā ideoloģijā un pēkšņi nepārmetīsies uz kādu citu finansiāli izdevīgāku pārliecību?

„Vienoti Latvijai” vēlēšanu listēs ar pirmajiem numuriem ir viens otrs izbijis premjers un arī ministrs, bet teikt, ka tā ir kādreizējo premjeru partija gan nevar teikt, jo to ir tikai divi – Aigars Kalvītis un Ivars Godmanis. Viņiem seko arī viens otrs izbijis ministrs, bet vairums no partijas 106 deputātu kandidātiem plašākai publikai ir nezināmi. Lielākoties viņi ir turīgi ļaudis, jo teju katrs otrais deputāta kandidāts vada vienu vai vairākus uzņēmumus, kuri, acīmredzot, arī finansē partijas priekšvēlēšanu kampaņu. No iepriekšējā Šlesera veidojuma – politiski – tautsaimnieciskās sabiedrības „Par labu Latviju” šajā sarakstā grūti kādu atrast, bet, domājams, starp „Vienoti Latvijai” ziedotājiem viņus nebūs grūti pamanīt.

Partijas lokomotīves: Šlesers, Jurkāns, Kalvītis, Godmanis un Straume

Publiskajā telpā lielākoties izskanējuši tieši piecu saraksta līderu uzvārdi. Rīgas vēlēšanu listē ar pirmo numuru startē bijušais Rīgas vicemērs un kādreizējais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers. Aiz „buldozera” seko no „Saskaņas centra” ievēlētais Rīgas domes deputāts Vadims Jerošenko.

Vidzemē ar pirmo numuru startē Latvijas Tenisa savienības viceprezidents, fiziķis, bijušais „Latvijas ceļa” biedrs Ivars Godmanis, kurš ir bijis gan pirmais atjaunotās Latvijas premjers, gan arī eiroparlamentārietis.

Latgales listē pirmais numurs ticis pensionāram Jānim Jurkānam, kurš savulaik bija „Saskaņas centra” aizmetņa – Tautas saskaņas partijas līderis, kā arī ārlietu ministrs. Kurzemē pirmais ir savulaik par „batjku” iesauktais un aiz restēm par braukšanu dzērumā sēdējušais kādreizējais Saeimas TB/LNNK frakcijas priekšsēdētājas Jānis Straume.

Zemgales saraksta sapulcējusies izbijušo tautpartijiešu kompānija, kuru vada ekspremjers Aigars Kalvītis, kurš kandidēt aicinājis arī bijušo pašvaldības lietu ministru Edgaru Zalānu un aizsardzības ministru Vinetu Veldri.

Tagad visa šī kompānija vienoti sola Latviju uzvest uz pareizā ceļa un nodrošināt pārtikušu laimību. Nekas jau nebūtu iebilstams, ja neņem vērā to, ka viņi jau bijuši pie valsts varas stūres un Latvija lielā mērā pašlaik atrodas tur, kur tā ir, pateicoties tieši viņiem.

Tomēr viņi uzskata, ka joprojām ir spējīgi Latviju glābt un rīko visnotaļ skaļas reklāmas kampaņas. Tā pieciem bijušajiem premjeriem izdevies panākt vizīti pie Valsts prezidenta (premjere gan viņus „atšuva”), lai skaidrotu, kas būtu nepieciešams, lai Latvija uzplauktu. Daudzi to vērtē, kā neslēptu un agresīvu „Vienoti Latvijai” reklāmas kampaņu. Godmanim un Kalvītim vizītē pie prezidenta pievienojās arī ekspremjeri Valdis Birkavs, Vilis Krištopāns un Māris Gailis, kuri arī bija uzrunāti pievienoties Šlesera veidojumam. Tomēr viņi atteicās, bet kā redzams, viņi ir pierunāti piedalīties vismaz dažās „Vienoti Latvijai” priekšvēlēšanu aktivitātēs.

Vienotā Kristus balss

Par bijušo premjeru un ministru gaitām un nedienām var sarakstīt milzu sējumus, tāpēc Kasjauns.lv piedāvā iepazīties arī ar citiem deputātu kandidātiem.

Šlesers nav aizmirsis savus sabiedrotos no „mācītāju partijas” laikiem. Un „Vienoti Latvijai” sarakstā var atrast gan superharizmātiskos Ļedjajeva „Jaunās paaudzes” sludinātājus, gan arī katoļus.

„Jaunā paaudze” uzstājas Kurzemē – tur kandidē gan „Jaunās paaudzes” Ventspils draudzes mācītāja Inese Grigoruka, gan arī šīs draudzes sekretāre Jekaterina Pūrīte. Pirms teju desmit gadiem Grigoruka bija arī „mācītāju partijas” izvirzītā kandidāte Ventspils mēra amatam, tātad visuvarenā Lemberga pretiniece.

Savukārt Rīgā kandidē Mateja baptistu draudzes valdes loceklis Lauris Grīns. Jāatgādina, ka tieši no Mateja draudzes ir nākuši vēl nesen pazīstamie politiķi – mācītāji: bērnu un ģimenes lietu eksministrs Ainars Baštiks un kādreizējais Rīgas vicemērs Almers Ludviks. Toties Latgali centīsies iekarot Varakļānu katoļu draudzes padomes priekšsēdētājs, bijušais Saeimas deputāts Andrejs Naglis, kurš pagājušās pašvaldību vēlēšanās kandidēja no Latgales partijas saraksta.

Mākoņu pastnieks startē Kurzemē

„Vienoti Latvija” varētu būt manāmas arī Andra Šķēles vēsmas, jo partijas Kurzemes sarakstā startē pazīstamais „Mākoņu pastnieks” Mihails Pietkevičs, kas savu palamu ieguvis, pateicoties tam, ka viņš būdams 8. Saeimas deputāts un jurists izteikti bīdīja Šķēles intereses (Andra Šķeles lauku īpašumu sauc par „Mākoņiem”). Viņa parlamentā iesniegtās likumdošanas iniciatīvas daudziem šķita tapušas nevis valsts, bet gan Šķēles interesēs.

Starp uzņēmējiem pazīstamākais varētu būt Vidzemes sarakstā ar 2. numuru startējošais kādreizējais akciju sabiedrības „Laima” valdes priekšsēdētājs Ivars Kalvišķis, kurš tagad no saldumu ražošanas vairāk pievērsies būvniecības un pilsētas attīstības projektiem.

Elmārs Barkāns/Foto: Edijs Pālens/LETA

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.