1dienas
19stundas
27minūtes
25sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Sirsnīgā un pacilātā gaisotnē atklāj bibliotēkas jauno ēku - Gaismas pili. FOTO
Piektdienas vakarā pie Gaismas pils notika "Salasīšanās" pasākums un un koncerts, kuru noslēdza "Kamēr..." dziedātā Jāzepa Vītola dziesma "Gaismas pils".
Kultūra

Sirsnīgā un pacilātā gaisotnē atklāj bibliotēkas jauno ēku - Gaismas pili. FOTO

Jauns.lv

Nacionālās bibliotēkas jaunā ēka jeb Gaismas pils pieder tautai un tās veiksmes kritērijs būs, vai cilvēki pēc pirmā tās apmeklējuma atradīs iemeslu nākt vēl un vēl, piektdienas vakarā jaunās ēkas inaugurācijas ceremonijā atzina ilggadējais LNB direktors Andris Vilks.

Sirsnīgā un pacilātā gaisotnē atklāj bibliotēkas j...

"Mums ir jābūt pateicīgiem tautai, kas atbalstīja bibliotēku. Gaismas pilij jātiecas kļūt par Latvijas dārzu," sacīja Vilks. Viņš atzina, ka ir izskanējuši kritiski vērtējumi par ēkas vizuālo izskatu, piemēram, lielveikals, monstrs, tomēr ēka pildās ar saturu, grāmatām, gaismu un zinībām. Vilks uzsvēra, ka tas ir tikai ceļa sākums un jādomā, kā bibliotēku radīt par zinību attīstības vietu, kas veicinātu informēta, izglītota un kritiski domājoša cilvēka attīstību.

LNB vadītājs uzskata, ka galvenais veiksmes kritērijs būs, vai cilvēki pēc pirmā bibliotēkas apmeklējuma atradīs iemeslu nākt vēl un vēl.

Aģentūra BNS novēroja, ka ēkas atklāšanā valdīja pacilāta gaisotne - tika teiktas svinīgas runas, viesi un darbinieki saskandināja šampanieša glāzes, bet vēlāk vakarā tika griezta torte, kas veidota Gaismas pils silueta formā. Pēc astoņiem vakarā ēka ir atvērta apmeklētājiem.

"Salasīšanās" pie Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas

Piektdienas vakarā ārā pie Gaismas pils notika pasākums "Salasīšanās", kurā piedalījās koris "Kamēr…", Ieva Akuratere, Dita Lūriņa, Aija Vītoliņa, Jānis ...

Piektdienas vakarā ārā pie Gaismas pils notika pasākums "Salasīšanās", kurā piedalās koris "Kamēr…", Ieva Akuratere, Dita Lūriņa, Aija Vītoliņa, Jānis Stībelis, Valters Frīdenbergs, Normunds Rutulis, Elīna Šimkus un citi mūziķi. "Salasīšanās" pasākumu tiešraidē varēja vērot LTV 1 un klausīties Latvijas Radio 1.

Piedalīties svinīgajā pasākumā bija sanākuši dažādu paaudžu cilvēki – jaunieši, pensionāri, ģimenes ar bērniem.

Pasākumā tika citēta pazīstamu, dažādu paaudžu latviešu dzejnieku dzeja un dziedātas dziesmas ar šo dzejnieku vārdiem.

Koncertu noslēdza "Kamēr..." dziedātā Jāzepa Vītola dziesma "Gaismas pils", Knuta Skujenieka teksts "Gara gaisma, nevis raķešu gaisma" un uguņošana vien dažu sekunžu garumā. "Jo mēs izvēlējāmies labāk nopirkt grāmatas," sociālajos tīklos rakstīja LNB pārstāvji.

Šīs nedēļas sākumā sākās LNB atklāšanas nedēļas pasākumi, kas noslēdzas ar LNB jaunās ēkas inaugurācijas ceremoniju piektdien.

Gaismas pils ēkas būvniecības izmaksas sasniedza 163,1 miljonu eiro. Līgumu valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008.gada maijā.

29.08., Gaismas pils oficiālās atklāšanas dienā īpašā pasākumā tika godināti tie cilvēki, kuri 25 gadus ir piedalījušies, atbalstījuši, līdzdarbojušies bibliotēkas tapšanā, bet "Ziedoņa zālē" oficiālajā Inaugurācijas ceremonijā piedalījās ap 100 ārvalstu viesu.

Oficiāli atklāj Nacionālās bibliotēkas jauno ēku - Gaismas pili

29.08., Gaismas pils oficiālās atklāšanas dienā īpašā pasākumā tika godināti tie cilvēki, kuri 25 gadus ir piedalījušies, atbalstījuši, līdzdarbojušies bibliotēkas ...

BNS/ Publicitātes foto, Evija Trifanova/LETA, publicitātes foto