Rucavas būvvalde skandalējas ar Papes ornitologiem
Tā izskatās sikspārņu murds – pēc Rucavas būvvaldes domām, nelikumīga būve kāpu zonā.
Sabiedrība
2014. gada 1. septembrī, 05:45

Rucavas būvvalde skandalējas ar Papes ornitologiem

Jauns.lv

Rucavas būvvalde pēkšņi attapusies, ka Baltijas jūras krastā jau gadu desmitiem atrodas unikālā putnu vērošanas stacija. Tā, pēc būvinspektoru domām, ir nelikumīga, jo atrodas kāpu aizsargjoslā. Nesen Papē atklāts arī pasaulē pirmais sikspārņu ķeršanas murds, un arī tas esot nelegāls.

Rucavas būvvalde skandalējas ar Papes ornitologiem...

Absurdu birokrātijas prasību dēļ nu par nevēlamu ir atzīts Eiropā ievērojams ornitoloģijas pētniecības centrs, kurā joprojām iegulda daudzus tūkstošus. Turklāt šajā Kurzemes nostūrī pēta ne tikai putnus.

Murdā ieguldīti 22 000 eiro

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka 19. augustā Papē ar Vācijas zinātnieku atbalstu atklāja pasaulē pirmo murdu, kas būvēts tieši migrējošo sikspārņu ķeršanai. Pape ir viena no retajām vietām Eiropā, kur migrācijas laikā sikspārņi līdzīgi gājputniem mēdz koncentrēties lielā skaitā. Biologi rēķina, ka 15 metrus augstajā murdā var vienā naktī noķert līdz 1000 sikspārņu, kurus apgredzeno, lai pēc tam varētu sekot lidoņu gaitām.

Pats murds izmaksāja 22 000 eiro, un tā uzstādīšanu finansēja Berlīnes Leibnica institūts dzīvnieku pētījumiem. Tomēr pētniecību var apturēt vietējie būvinspektori.

Būvvaldē noskaitušies

Rucavas novada domei jaunais murds ir kā dadzis acī. Būvvaldes vadītājs Uldis Ekšteins Kasjauns.lv teic: “Varu komentēt pavisam īsi – Papes ornitoloģijas stacija atrodas kāpu aizsargjoslā, un jebkāda darbība tajā, ne tikai būvniecība, ir jāsaskaņo ar vietējo pašvaldību. Nav normāli, ka mēs par murda uzstādīšanu uzzinām tikai no plašsaziņas līdzekļiem. Mēs dzīvojam tiesiskā valstī, bet Papē ornitologi ignorē valsts likumus. Jāteic, ka tur ir arī nelikumīga būvniecība – sabūvēta ne viena vien vasaras atpūtas mājiņa. Neviens mūs par to nav informējis! Pagaidām nevaru pateikt, kad un kā šis jautājums atrisināsies. Viņi interesi neizrāda.”

Tomēr pēc pārrunām vienošanās rasta – pašvaldība sola neko nenojaukt, ja pētnieki gada laikā sakārtos visus dokumentus.

Namiņi uzcelti jau 1979. gadā

Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta vadošais pētnieks Oskars Keišs sarunā ar Kasjauns.lv norādīja, ka mājiņas, kur pa vasarām dzīvo ornitologi, tur atrodas jau kopš 1979. gada un neviens līdz šim nekādas pretenzijas nav izteicis. Vienīgā mūra būve – 17 kvadrātmetru plaša noliktava, kur ziemas laikā glabājas pētniecības aparatūra – ir ierakstīta Zemesgrāmatā. Tomēr ne putnu, ne arī sikspārņu ķeršanas murdi Zemesgrāmatā nav ierakstīti, jo tās nevar uzskatīt par celtnēm.

“Ja viņiem (Rucavas būvvaldei) pret mums ir pretenzijas, jāraksta vēstule, bet tādu mēs neesam saņēmuši. Nezinu, ko teikt, ja tagad pašvaldība saka, ka neko nav zinājusi, kāda Papē ir ornitoloģijas stacija. Tas ir dīvaini! Piemēram, Rucavas pašvaldības mājaslapā taču ir raksts, kas tūristus aicina apmeklēt putnu ornitoloģisko staciju. Un tagad pašvaldība pēkšņi saka, ka neko nezina par Papes ornitoloģisko staciju,” neizpratnē ir Keišs.

Profesoram aizdomas par novadu reformu

Sikspārņu pētnieks, Latvijas Lauksaimniecības universitātes asociētais profesors Gunārs Pētersons spriež: “Domāju, ka šī absurdā situācija saistīta ar jauno administratīvo iedalījumu un reģionālo reformu. Rucavas būvvalde tikai nesen dibināta, pirms tam visus ar Papes ornitoloģisko staciju saistītos jautājumus kārtojām ar Liepājas būvvaldi. Nu Rucavas būvvalde var atbraukt un teikt, ka mūsu staciju ieraudzījusi pirmo reizi!”

Absurdās situācijas dēļ ir apdraudēta zinātniskā darbība, kas turklāt ved uz Latviju ārzemju zinātniekus, kuri iegulda līdzekļus un ne tikai pēta, bet arī tērē mūsu valstī naudu. Kā un kad šis konflikts atrisināsies, nevar atbildēt ne ornitologi, ne būvvalde.

Papē atklāj pasaulē pirmo migrējošo sikspārņu murdu (LTV sižets)

Elmārs Barkāns / Foto: Gunārs Pētersons, Viesturs Vintulis / Video: LTV Panorāma

Tēmas