Rīgas Starptautiskajā kino festivālā varēs iepazīt Eiropas kino
Rīgā, lai prezentētu savu jaunāko filmu "Jūlijas jaunkundze", ieradīsies arī norvēģu aktrise, režisore un Ingmara Bergmana mūza Līva Ulmane.
Kultūra
2014. gada 10. septembris, 15:40

Rīgas Starptautiskajā kino festivālā varēs iepazīt Eiropas kino

Jauns.lv

Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (RSKF), kas notiks no 2.decembra līdz 12.decembrim, varēs iepazīt Eiropas kino.

Kā pastāstīja festivāla direktore Sonora Broka, RSKF būs plaša, vairāk nekā 120 filmu programma. Tajā tiks demonstrētas dažādu žanru filmas par atšķirīgām tēmām, kuras būs piemērotas dažādiem vecumiem, neaizmirstot par jauniešiem, kuriem Latvijas kinoteātros ir paredzēts ļoti maz filmu.

Festivālā tiks izrādīta gan Eiropas, gan Latvijas jaunāko filmu programma, kā arī Ziemeļvalstu bērnu un jauniešu programma. Skatītāji tieši pirms Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijas varēs noskatīties balvai nominēto filmu programmu un tikties ar filmu veidotājiem un aktieriem. Pašlaik esot skaidrs, ka programmā būs iekļautas Maika Lī un Džesikas Hausneres filmas.

Festivāls piedāvās arī Eiropas kino retrospektīvu, kura būs veltīta Kinoakadēmijas balvai par ieguldījumu pasaules kinematogrāfā. Programmā tiks iekļautas filmas no 90.gadu vidus līdz mūsdienām. Rīgā, lai prezentētu savu jaunāko filmu "Jūlijas jaunkundze", ieradīsies arī norvēģu aktrise, režisore un Ingmara Bergmana mūza Līva Ulmane.

Filmu festivāls "2Annas" RSKF laikā piedāvās Kinoakadēmijas balvai nominēto īsfilmu programmu "Short matters", kā arī programmu "Latvijas robežpārkāpēji" - filmas, kuras varam uzlūkot kā drosmīgus pagrieziena punktus Latvijas kinovēsturē. Festivāla jaunākajiem skatītājiem sagatavota Ziemeļeiropas bērnu un jauniešu filmu programma - desmit filmas no Latvijas, Igaunijas, Zviedrijas, Islandes, Norvēģijas, Dānijas, Somijas un citām valstīm, kas ievadīs svētku sezonu skolēniem.

Sadarbībā ar Rīgas Kino muzeju tiks īstenots projekts "Kino 1914". Kinoteātrī "Splendid Palace" pirms simt gadiem veidotu filmu izlase tiks rādīta tā, kā to darīja pirms 100 gadiem - bez seansu starplaikiem un ar dzīvo apskaņojumu. Sadarbībā ar vadošo Krievijas dokumentālo filmu festivālu "Artdocfest" skatītājiem Rīgā tiks piedāvāta drosmīga un aktuāla dokumentālo filmu programma "Artdocfest Riga" - septiņu filmu Latvijas pirmizrādes.

RSKF laikā, no 2.decembra līdz 11.decembrim, notiks arī festivāls "Lielais Kristaps 2014", kurā kino profesionāļi un skatītāji varēs vienkopus redzēt un izvērtēt jaunākās latviešu un Eiropas filmas. Festivāla noslēguma ceremonija notiks 11.decembrī Dailes teātrī. Paralēli konkursa programmas skatēm "Splendid Palace" notiks tematiskas un Panorāmas programmas Rīgā un visā Latvijā.

Nacionālais kino centrs RSKF laikā organizēs plašu industrijas sadaļu, kurā tiks iekļauti dažādi pasākumi kā kino nozares vietējiem un ārvalstu pārstāvjiem, tā arī festivāla skatītājiem, savukārt filmu festivāla "2Annas" komanda organizēs pasākumu scenāristiem. Projekts "European Script Meeting" no 11.decembra līdz 14.decembrim pulcēs Eiropā atzītus scenāristus, lai Rīgas radošajā atmosfērā veicinātu starptautisku sadarbību ar otru nozīmīgo projekta viesu grupu - kinorežisoriem un producentiem.

Starptautisko Eiropas kino mēnesi gaidot, kinoteātrī "Splendid Palace" no 12.septemrba līdz 21.septembrim notiks festivāls "Baltijas pērle", no 31.oktobra līdz 6.novembrim tiks izrādīta labāko Vācijas filmu izlase no Berlīnes kinofestivāla, savukārt no 29.novembra līdz 30.novembrim notiks Rīgas Autorkino festivāls, kas būs veltīts Eiropas kinoakadēmijas prezidenta Vima Vendera daiļradei.

Jau ziņots, ka no 2.decembra līdz 12.decembrim notiks festivāls, kurā kopīgi strādās Latvijas kino industrijas pārstāvji un Latvijā pastāvošie kino festivāli - "Lielais Kristaps", "Baltijas pērle" un "2Annas". 13.decembrī Rīgā notiks Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija.

LETA / Foto: All Over Press