Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris sezonu atklās ar džeza komēdiju "Hanuma". FOTO
Izrādē galveno lomu spēlēs Veronika Plotņikova.
Kultūra
2014. gada 26. septembrī, 19:20

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris sezonu atklās ar džeza komēdiju "Hanuma". FOTO

Jauns.lv

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris 132.sezonu sestdien, 27.septembrī, atklās ar džeza komēdiju "Hanuma" Allas Sigalovas režijā.

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris sezonu atklās ...

Kā norādīja teātra direktors Eduards Cehovals, izrāde "Hanuma" būs svētki. Režisori Sigalovu izrādei "Hanuma" iedvesmojusi mūzika un iespēja strādāt ar jau pazīstamiem kolēģiem. "Es vēlējos strādāt ar izrādes mūziku un māksliniekiem Giju Kančelli un Georgiju Meshišvili," savu motivāciju veidot izrādi atklāja režisore. Uz jautājumu, kāpēc iestudējums notiks uz Rīgas Krievu teātra skatuves, Sigalova atbildēja, ka mīl šo teātri, tāpēc arī izrāde iestudēta šeit.

Komponists Kančelli norādīja, ka pats izrādes mūzikā neko nav mainījis. "Ja kaut kas ir mainījies, to ir izdarījuši mūziķi," pastāstīja komponists, uzsverot, ka "Xylem trio", kuri piedalās izrādē, nav tikai izpildītājmākslinieki, bet arī aranžētāji.

Grupas "Xylem trio" mūziķi Oskars un Raimonds Petrauski pastāstīja, ka saņēmuši radošo impulsu no mūzikas, režijas, scenogrāfijas, kā arī aktierspēles un aranžiju veikuši mēģinājumu laikā. "Šajā mūzikā ir kaut kas brīnumains, kas ļauj tai atdzimt arvien no jauna," pastāstīja pianists Raimonds Petrauskis.

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra džeza komēdija "Hanuma"

Kā norādīja Sigalova, izrādes režija pievilka džezu, nevis otrādi. "Mums visiem bija savas idejas, bet tās bija jāapvieno," pastāstīja režisore. Tā radusies džeza komēdija.

Meshišvili pastāstīja, ka scenogrāfijā un kostīmos nav uzspēlēta tautiskuma, kas bijis redzams senākos lugas "Hanuma" iestudējumos. "Izrādes tērpi un scenogrāfija ir mūsdienīga", paskaidroja mākslinieks, norādot, ka izrādes darbība notiek abstraktā vietā, nevis konkrētā pilsētā.

Izrādē galveno lomu spēlēs Veronika Plotņikova. Kā norādīja režisore, viņa aktierus izvēlējusies, apmeklējot izrādes. Režisore uzreiz redzējusi, kurus aktierus vēlēsies redzēt savā iestudējumā.

Izrādē spēlēs arī Natālija Živeca, Jakovs Rafalsons, Maksims Busels, Tatjana Lukašenkova, Vadims Grosmans, Jevgeņijs Korņevs, Jūlija Berngardte, Aleksejs Korgins, Olga Ņikuļina u.c.

Izrādes režisore un horeogrāfe ir Sigalova, komponists Kančelli, bet scenogrāfijas un kostīmu mākslinieks Mshišvili. Muzikālo apdari un izpildījumu nodrošina grupa "Xylem trio", kurā spēlē Oskars un Raimonds Petrauski, kā arī Rihards Zaļupe. Izrādes gaismu mākslinieks ir Oskars Pauliņš un muzikālā vadītāja - Ludmila Mogiļevska.

Izrāde "Hanuma" veidota pēc Avksentija Cagareli lugas, kuru krievu valodā atdzejojuši Vladimirs Konstantinovs un Boriss Racers.

Izrādi atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds.

LETA / Foto: Ieva Čīka, LETA