Rīgas dvīņu torņu adrese - 9/11 - raisa asociācijas ar Ņujorkas torņiem
Pārdaugavā, Ķīpsalā, būvētajiem dvīņu torņiem – „Z-Towers” – ir zīmīga adrese: Daugavgrīvas ielā 9/11. Baisie adreses cipari atgādina par 11. septembri, kad 2001. gadā Ņujorkā teroristu uzbrukumā sagruva Dvīņu torņi.
Sabiedrība
2014. gada 29. septembris, 06:11

Rīgas dvīņu torņu adrese - 9/11 - raisa asociācijas ar Ņujorkas torņiem

Jauns.lv

Augstceltņu „Z-Towers” adrese Ķīpsalā ir visnotaļ zīmīga – Daugavgrīvas ielā 9/11, kas rada asociācijas ar 11. septembri, traģisko 2001. gada dienu, kad Ņujorkā teroristu uzbrukumā sagruva Dvīņu torņi. Arī Rīgā būs divas augstceltnes – dvīņu torņi. Vai kāds vēlēsies tajos dzīvot?

Pirms teju desmit gadiem Pārdaugavā sāka īstenot „Z-Towers” projektu, kuram jānoslēdzas nākamgad. Pie Āgenskalna līča sliesies divi 30 stāvus augsti torņi, kuros būs vairāk nekā 350 dzīvokļu, kā arī biroju telpas un dažādas komercplatības. Torņu būvniecībā tiek investēti 200 miljonu eiro.

Topošo Rīgas dvīņu torņu adrese ir Daugavgrīvas iela 9/11 un rodas jautājums, vai zīmīgais ciparu salikums cilvēkiem raisīs vēlmi „Z-Towers” izvēlēties par savu dzīves un darba vietu?

Numeroloģe Ineta Ventniece Kasjauns.lv teica, ka numeroloģiski tiešas sakarības starp Ņujorkas Dvīņu torņiem un „Z-Towers” gan nevajadzētu īpaši meklēt. Pirmām kārtām tādēļ, ka Ņujorkas torņiem jau bija cita adrese, nevis 9/11. Ciparu sakombinējums 9/11 neliecinot par sliktu enerģiju. Tomēr šāda skaitļu sakarība varētu arī būt „koks ar diviem galiem”.

„Tomēr viss, kas notiek ap „Z-Towers”, neliecina, ka tur viss ar enerģētiku ir kārtībā. Nav viss tik labi, kā ar „Swedbank” ēku – Saules akmeni,” piebilda Ventniece.

Te jāteic, ka „Z-Towers” to celtniecības gaitā ir vajājušas dažādas, pat traģiskas likstas. Projektu sāka realizēt 2006. gadā, bet no 2008. gada beigām līdz 2010. gada jūnijam ēku kompleksam bija tehnoloģiskais pārtraukums. Tāpat celtniecības laikā gāja bojā arī kāds strādnieks.

Viens otrs „Z-Towers” adresi saista arī Zolitūdes traģēdiju, jo sagruvusī „Maxima” atradās Priedaines ielā 20 un skaitļu 9 un 11 summa arī ir 20.

„Z- Towers” vajājušās problēmas

* 2007. gada septembrī Rīgas būvinspekcija apturēja būvdarbus „Z-Towers” būvlaukumā, jo tie bija radījuši deformācijas plaisas blakusesošās ēkas fasādē un iekštelpās. Blakusesošajā ēkā konstatēja nesošo konstrukciju pirmsavārijas stāvokli. Pēc pāris nedēļām darbus gan atkal atsāka. „Z Towers” toreiz paziņoja: iespējams, esam vainīgi, bet būvēt turpināsim.

* 2008. gada maijā „Z-Towers” Rīgas būvinspekcija atkal apturēja „Z-Towers” būvdarbus, jo notika ar būtiskām atkāpēm no akceptētā būvprojekta. Projekta realizētāji to dēvēja par šantāžu. Šoreiz celtniecība tika apturēta uz vairāk nekā gadu.

* 2009. gada aprīlī „Z-Towers” pārstāvji skaidroja, ka būvniecībā iestājies „tehnoloģiskais pārtraukums”, jo, sākot virszemes būvniecības posmu, noskaidrojies, ka nepieciešama labāka detalizēto risinājumu un tehnoloģiju sagatavošana. „To gaitā notiek sarežģītas kāpjošo veidņu sistēmas izstrāde un uzstādīšana, kā arī komplicētu iekšējo inženiertīklu sistēmu integrācija projektā,” sacīja uzņēmuma pārstāvis Ramils Kadirovs. Protams, ka torņus ekspluatācijā nenodeva 2010. gada sākumā, kā bija iecerēts.

* 2013. gada novembrī pēc Zolitūdes traģēdijas Latvijas Būvinženieru savienības anulēja septiņu Zolitūdes traģēdijā iesaistīto sertificēto būvinženieru sertifikātu, tostarp arī Mārtiņam Draudiņam, kurš bijis būvniecības objektu būvuzraugs un būvdarbu vadītājs arī „Z-Towers”.

* Pērnā gada 13. decembrī „Z-Towers” būvlaukumā, krītot no augstuma, gāja bojā 21 gadu vecs strādnieks. Pēc tam Valsts darba inspekcija „Z-Towers” būvlaukumā konstatēja vairākas nedrošas darba vietas.

* Vairākkārtīgi jau ticis atlikts „Z-Towers” nodošanas termiņš. Vispirms tas bija paredzēts 2010., bet pēc tam 2014. gadā. Nu jau ir publiskots kārtējais „Z-Towers” ekspluatācijā nodošanas termiņš – 2015. gads.

Kasjauns.lv/Foto: Rojs Maizītis, All Over Press