Noskaidrots, kuri deputāti Saeimā varētu iegūt "mīksto mandātu"
Prezidents Andris Bērziņš svētdien paziņoja, ka partijām dod nedēļu laika sarunām, pēc kā viņš nosauks premjera amata kandidātu.
Politika
2014. gada 7. oktobris, 15:55

Noskaidrots, kuri deputāti Saeimā varētu iegūt "mīksto mandātu"

Jauns.lv

Partiju līderu izteikumi par iespējamiem ministru amatu kandidātiem nākamajā valdībā ļauj aplēst, kas vēl varētu iegūt tiesības pārstāvēt vēlētājus 12.Saeimā, iegūstot tā dēvēto mīksto mandātu.

No Rīgas vēlēšanu apgabala 12.Saeimā no "Vienotības" ir ievēlēti septiņi cilvēki. Ja par ārlietu ministru arī nākamajā valdībā kļūs Edgars Rinkēvičs, tad Saeimā varētu iekļūt Veiko Spolītis, kas Rīgas vēlēšanu apgabalā palika pirmais pēc svītras, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie vēlēšanu rezultāti. Zemgalē "Vienotība" izcīnīja trīs mandātus - ja par finanšu ministru kļūs Jānis Reirs, parlamentā varētu iekļūt Vjačeslavs Dombrovskis, kas sarakstā ir ceturtais.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) līderis Augusts Brigmanis ir pieļāvis, ka ministru amatā, visticamāk, paliks esošās valdības ministri, attiecīgi - zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, labklājības ministrs Uldis Augulis un aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

Vidzemē ZZS ieguva sešus mandātus. Ja Dūklavs kļūs par ministru, nākamais sarakstā ir Valters Dambe. Latgalē ZZS ieguva trīs vietas. Šajā vēlēšanu apgabalā līderis bija Vējonis. Ja viņš atkārtoti kļūs par aizsardzības ministru, nākamais sarakstā ir Jānis Trupovnieks. Ja ZZS iegūs arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra krēslu, kam kā iespējamais kandidāts minēts Māris Kučinskis, Saeimā varētu iekļūt Valdis Kalnozols, kas palicis pēc svītras Rīgas vēlēšanu apgabala sarakstā.

Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" pirmdien izskanēja, ka satiksmes ministra amatam varētu virzīt Danu Reiznieci-Ozolu, tādējādi tā saucamo mīksto mandātu iegūtu Uldis Boitmanis. Kurzemē ZZS ieguva piecus mandātus. Zemgalē ZZS ieguva četras vietas Saeimā. Ja labklājības ministra amatā darbību turpinās Uldis Augulis, Saeimā iekļūs Juris Vectirāns.

Nacionālo apvienību no Rīgas vēlēšanu apgabala pārstāvēs pieci deputāti. Ja kultūras ministra amatam virzīs Daci Melbārdi, deputāta mandātu iegūs Andris Vilks, kurš pašlaik ir Rīgas domes deputāts.

Jau ziņots, ka esošās koalīcijas partijas otrdien vienojušās par atbalstu Laimdotai Straujumai ("Vienotība") vadīt arī nākamo valdību, kā arī par vairākiem ministru posteņiem, lai gan sarunas vēl tiks turpinātas.

Ja Valsts prezidents aicinās Straujumu veidot nākamo Ministru kabinetu, tad "Vienotības" pārziņā varētu palikt Finanšu ministrija un Ārlietu ministrija. Tāpat panākta vienošanās, ka ZZS varētu turpināt vadīt Zemkopības ministriju, Labklājības ministriju un Aizsardzības ministriju.

Pašlaik ir vairākas jomas, kurās koalīcijas partneru intereses saskaras - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), kā arī Satiksmes ministrija.

Savukārt NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsvēra, ka pašlaik vēl vienošanās par atbildību sadali nākamajā valdībā ir tikai provizoriska. Tomēr iepriekš NA paudusi vēlmi turpināt vadīt Kultūras ministriju, Tieslietu ministriju, VARAM, kā arī vēl pārraudzīt divas papildu ministrijas - Iekšlietu ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju.

Veselības ministrijas vadību, iespējams, uzņemsies "Vienotība".

Tāpat jau vēstīts, ka "Saskaņa" 12.Saeimas vēlēšanās ieguvusi 24 deputātu vietas, "Vienotība" - 23, ZZS - 21, NA - 17, LRA - 8, bet "No sirds Latvijai" - 7.

Prezidents Andris Bērziņš svētdien paziņoja, ka partijām dod nedēļu laika sarunām, pēc kā viņš nosauks premjera amata kandidātu.

BNS / Foto: Ieva Lūka, LETA