Ogrē izmisums par Zemkopības ministrijas bezdarbību plūdu sakarā
Mazā Jugla Suntažos.
Novadu ziņas
2014. gada 16. oktobris, 09:24

Ogrē izmisums par Zemkopības ministrijas bezdarbību plūdu sakarā

Jauns.lv

(Papildināta 13:10) Ogres novada pašvaldība vērsīsies pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa ar lūgumu izvērtēt Zemkopības ministrijas (ZM) darbību saistībā ar plūdiem, kas piemeklējuši pašvaldību, pastāstīja novada domes priekšsēdētājs Arturs Mangulis.

Mangulis pastāstīja, ka no ZM nav saņemts pietiekoši liels atbalsts cīņā ar plūdiem, kas pēc ilgstošām lietavām piemeklējuši Ogri, kur pārplūdusi Urgas upīte. Plūdu rezultātā applūduši aptuveni 110 īpašumi un vairāki cilvēki evakuēti uz sauszemi. Urgas upi apsaimnieko ZM, un pašvaldība uzskata, ka sūkņu stacija, kas minētās ūdensnotekas ūdeni pārsūknē Daugavā, nedarbojas uz pilnu jaudu, kā rezultātā ūdens līmenis turpina kāpt.

Trešdien pašvaldības pārstāvji tikās ar ZM amatpersonām, kā arī ministrijas speciālisti apsekoja plūdu skartās teritorijas. Pašvaldības amatpersonas vienojušās Ogrē 23.oktobrī tikties ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu un izrunāt tālāko situācijas risinājumu.

Ceturtdien Ogrē tiek veikta applūdušo vietu apzināšana, lai noteiktu nodarīto postījumu apmērus. Mangulis atturējās prognozēt, cik lielus zaudējumus plūdi pašvaldībai varētu būt nodarījuši, norādot, ka tiks veidota komisija, kas tos aprēķinās un risinās ar kompensācijām iedzīvotājiem saistītos jautājumus. Ogres novada domes priekšsēdētājs arī pieļāva, ka daļai no kompensācijām būtu jānāk no atbildīgo ministriju budžetiem. Savukārt ar glābšanas darbiem saistīto finansējumu Ogres novadam kompensēšot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Kopumā situācija ceturtdien saglabājas sarežģīta, sacīja Mangulis. Neraugoties uz to, ka naktī ūdens līmenis Urgas upē krities par septiņiem centimetriem, dažviet tas turpina kāpt.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Ogres novadā trešdien tika izsludināts ārkārtējs stāvoklis saistībā ar plūdiem, kas piemeklējuši pašvaldību. No plūdu skartajām teritorijām Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) evakuējis desmit cilvēkus. Lai samazinātu ūdens līmeni uzstādīt četri papildus sūkņi.

Plūdi skāruši arī citus novada pagastus, kur bojāti gan pašvaldības, gan valsts autoceļi, veidojušies izskalojumi un nogruvumi, kā arī bojātas caurtekas. Visvairāk cietis Suntažu pagasts, kur pārrauts Dzirnavu dambis, tāpat noticis Līčupes krasta nogruvums starp daudzdzīvokļu mājām Braki 7 un Braki 9 Līčupes ciemā.

BNS, Foto: Edijs Pālens/LETA