Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Mūsu prezidenta kundze valsti reprezentē bez samaksas. Vai tas ir normāli?
Ne mūsu pašreizējā pirmā lēdija Dace Seisuma, ne iepriekšējā prezidenta kundze Lilita Zatlere nav saņēmusi ne centu par Latvijas reprezentāciju līdzās valsts pirmajai amatpersonai. Līdz ar to jautājums – vai mēs esam tiesīgi no prezidentes kundzes prasīt noteiktu etiķeti?
Sabiedrība

Mūsu prezidenta kundze valsti reprezentē bez samaksas. Vai tas ir normāli?

Jauns.lv

Igaunijā nesen izvērsušais skandāls, kad prezidenta Tomasa Hendriksa Ilvesa kundze tika pieķerta skūpstāmies ar francūzi, izraisīja sašutuma vētru – mēs taču pirmajai lēdijai maksājam algu, kā viņa var atļauties tik ļoti nepiedienīgu uzvedību? Bet vai mēs drīkstam pukstēt par pirmās lēdijas uzvedību?

Mūsu prezidenta kundze valsti reprezentē bez samak...

Tā īsti mums nav pamata sašust par prezidenta kundzi, ja viņa nepiedalās oficiālajās vizītēs un pieņemšanās, ja viņas garderobē ir kaut kas bezgaumīgs?

Igaunijas pirmajai lēdijai maksā, mūsējai – nē!

Piemēram, mūsu kaimiņvalstī Igaunijā prezidenta dzīvesbiedre reprezentācijas izdevumiem saņem kompensāciju 30% apmērā no prezidenta algas. Līdz ar to sabiedrība no pirmās lēdijas var prasīt atbilstošu uzvedību un rīcību. Sevišķi tas bija jūtams, nesenā seksskandāla laikā, kad igauņu dzeltenā prese savas valsts pirmo lēdiju bija pieķērusi sānsolī, skūpstāmies ar kādu francūzi. Tad nu igauņi teica – kā tā var, viņa saņem algu, bet nav kopā ar prezidentu!

Savukārt Latvijā sabiedrība tikai apspriež prezidenta kundzes izskatu un darbības, kā arī reizēm norāda, ko viņai pienāktos vai nepienāktos darīt. Bet vai pamatoti? Prezidenta Andra Bērziņa preses sekretāre Līga Krapāne Kasjauns.lv norāda:

„Saskaņā ar likumdošanu mūsu valstī Valsts prezidenta dzīvesbiedram nekas nepienākas. Izņēmums – pārdzīvojušajam laulātajam ir tiesības vienu gadu izmantot valsts piešķirto dzīvokli.

Tas neattiecas uz prezidentu Andri Bērziņu, jo viņš nav izmantojis tiesības dzīvot Valsts prezidenta oficiālajā rezidencē, kā arī nav plānojis izmantot valsts piešķirto dzīvokli pēc pilnvaru termiņa beigām.”

Vai tas ir normāli?

Ne pašreizējā Valsts prezidenta dzīvesbiedre Dace Seisuma, ne arī iepriekšējā Latvijas pirmā lēdija Lilita Zatlere nav saņēmusi ne centu par to, ka līdzās savam kungam reprezentējusi mūsu valsti gan pašmājās, gan ārvalstu vizītēs.

Valsts prezidenta dzīvesbiedrei līdz ar vīra ievēlēšanu par prezidentu lielā mērā jāsaka ardievas savai iepriekšējai dzīvei un jākļūst par daļu no „oficiālā protokola”. Viņai kopā ar vīru jāprezentē mūsu valsts.

Pašreizējā pirmā lēdija Dace Seisuma gan īpaši nepiedalās valsts vizītēs un publiski bieži arī nav redzama kopā ar savu kungu. Savukārt iepriekšējā valsts pirmā lēdija Lilita Zatlere Latviju prezentēja teju vai tikpat cītīgi kā viņas vīrs.

Iepriekšēja prezidenta Valda Zatlera kundze Lilita savulaik nesekmīgi ir centusies panākt, lai viņai pienāktos zināma kompensācija, arī pēc tam, kad Zatlers atstāja prezidenta amatu. Īpaši tika norādīts uz Igaunijas praksi. Pašreizējā prezidenta sieva gan nav centusies sev izkarot privilēģijas, vēl jo vairāk tāpēc, ka arī pats Bērziņš no tām ir atteicies.

Tomēr, vai tas ir godīgi, ka prezidenta laulātajam draugam nekas nepienākas par to, ka viņš valsti reprezentē kopā ar valsts pirmo amatpersonu?

„Apgādāt gluži nevajadzētu, bet reprezentācijai izdevumus gan būtu loģiski paredzēt”

Bijusī Latvijas ģenerālkonsule Sanktpēterburgā, etiķetes speciāliste Aija Strautmane Kasjauns.lv teica:

„Kāda valsts tādas arī mūsu valsts pirmās personas. Mūsu prezidenta kundze Dace Seisuma ir gana solīda, ar gaumes izjūtu. Tomēr domāju, ka prezidenta kundzei vajadzētu piešķirt kādus līdzekļus reprezentācijas izdevumiem. Apgādāt gluži jau nē, bet prezentācijas tērpiem gan. Tas būtu loģiski! Man, kad strādāju par diplomāti Sanktpēterburgā, bija savi reprezentācijas izdevumi – pāris vakarkleitām gadā iznāca, pārējo pirku par savu naudu. It sevišķi svarīgi tas ir sievietēm, tur ir dažādas lencītes, šleipītes… Par to ir ļoti stipri jādomā, ir jāmāk gudri apģērbties. Gudri to dara nevis tas, kas skapi piekrāmē pilnu, bet gan tas, kas izvērtē, kas skapī ir iekšā.”

Strautmane teic, ka mūsu pašreizējā prezidenta kundze diez vai uzstās uz to, ka viņai pienāktos kāda kompensācija, jo viņas vīrs no privilēģijām ir atteicies. Toties tas varētu būt aktuāli nākamās prezidentūras laikā, kaut gan mums „nevajag nabagu par prezidentu”.

Latvijas pirmā lēdija Dace Seisuma un viņas stils

Latvijas pirmā lēdija Dace Seisuma un viņas stils

Pirmā lēdija 18. novembra koncertā

Valsts pirmās lēdijas pirmā iziešana sabiedrībā

Valsts pirmās lēdijas pirmā iziešana sabiedrībā


Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka/LETA, Lita Krone/LETA, Edijs Pālens/LETA, Evija Trifanova/LETA, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva