Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 1. un 2. novembrī. FOTO. VIDEO
Šosestdien notiks vieni no vērienīgākajiem „Bilžu” koncertiem, ar kuriem tradicionāli šis festivāls noslēdzas – Kongresu namā būs gan koncerts bērniem, gan „Bilžu” veterānu koncerts.
Kultūra
2014. gada 31. oktobris, 09:50

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 1. un 2. novembrī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Rīgā šajā nedēļas nogalē plašs festivālu klāsts visām gaumēm un interesēm – jau 29. reizi notiek nu jau par leģendu kļuvušais mūzikas un mākslas festivāls „Bildes”, 12. reizi notiek sporta deju festivāls „Latvia open”, kā arī labāko vācu filmu nedēļa „Berlinale”.

Latviešu dokumentālā kino mīļiem ir iespēja redzēt jaunu lenti – režisora Viestura Kairiša dokumentālo darbu par Černobiļas slēgto zonu „Neredzamā pilsētā”. Īsts saldais ēdiens „Arēnā Rīga”, protams, būs popmūzikas princeses Kailijas Minogas šovs. Savukārt liepājniekiem un rēzekniešiem Liepājas Simfoniskais orķestris dāvās skandināvu klasiskās mūzikas pērles koncertā „Ziemeļu rēnā svelme”. Protams, daudz pārsteigumu arī izstāžu zālēs – gan nakts mūzikas Rīgas biržā un Čaka un Vācieša Rīga Torņakalnā, gan lielās ogas Dabas muzejā un pastmarkas Jelgavā, kā arī lietuviešu Pagurušā ciema vaibsti Fotogrāfijas muzejā.

1. Mūzikas un mākslas festivāls „Bildes”

Jau 29. gadu pēc kārtas klāt kārtējais mūzikas un mākslas festivāls „Bildes”, kas apvieno Latvijas džeza, roka, folka un citu visdažādāko žanru un stilu mūziķus, iepazīstina klausītājus ar Latvijas mūzikas aktualitātēm, tieši festivālam sagatavotiem projektiem, kā arī rosina mūziķu jaunradi tēlotājmākslā un dod iespēju māksliniekiem piedalīties muzikālos priekšnesumos. Šajā nedēļas nogalē Rīgas Kongresu nama Lielajā zālē notiek festivāla vērienīgākie koncerti:

* piektdien, 31. oktobrī, pulksten 19.00 – „Bildēs” sevi jau pieteikušo grupu un radošo personību kopprojektu koncerts (koncerta vadītājs Valters Frīdenbergs). Koncertā, piedalīsies  „ak69” ar Latvijas Radio programmu vadītāju Elvisu Jansonu, „Baltā ēna” ar aktieri Gundaru Silakaktiņu, „Dabasu Durovys” ar Latvijas Radio 5 žurnālisti Dairu Kokoreviču, „Mākoņstūmēj” ar režisori Žaklīnu Cinovsku un citi. Pasākuma īpašie viesi būs Slavenais Jersikas orķestris. Biļešu cenas: 8 eiro.

* sestdien, 1. novembrī, pulksten 12.00 - koncerts bērniem (koncerta vadītāji Māra Ulme un Nikolajs Puzikovs). Koncertā piedalīsies Agra Daņiļēviča deju skolas „Dzitnas” mazie dejotāji, „Dzeguzīte”, „Jūras akmentiņi”, „Knīpas un knauķi”, Karīna Tatarinova un „Raibais papagailis”, Marts Kristians Kalniņš ar ģimeni un citi. Biļešu cenas: 7 eiro.

* sestdien, 1. novembrī, pulksten 18.00 – „Bilžu” veterānu koncerts (koncerta vadītājs Varis Vētra). Koncertā piedalīsies Mārtiņš Bērtulis un Liene Šomase. „Karakums”, Karīna Tatarinova un „Plenēra apvienība”, „Keksi”, Juris Pavītols, „Pērkons”, „Raxtu Raxti”, UFO grupa, Varis Vētra un citi. Biļešu cenas: 15 eiro.

Vienlaikus Rīgas Kongresu namā no 30. oktobra līdz 1. novembrim ir apskatāma tradicionāla festivāla mūziķu un citu radošo personību veidotā izstāde „Bilžu sēta”. Šī izstāde ir ievads pilsētvides ekspozīcijas projektam, ko plānots īstenot nākamgad - festivāla 30 gadu jubilejā. Izstāde „Bilžu sēta” tapusi „Bildes 2014” vasaras nometnē Siguldas apkārtnē, Latvijas Universitātes atpūtas kompleksā „Ratnieki”. Tajā ar saviem darbiem piedalās gan ppopulāri mūziķi, gan pazīstami mākslinieki.

Biļetes uz koncertiem var iegādāties „Biļešu paradīzes” tīklā. Sīkāk internetā: www.bildes.lv.

Mūzikas un mākslas festivāls „Bildes 2014”

2. Popmūzikas princese Kailija Minoga „Arēnā Rīga”

Svētdien, 2. novembrī, pulksten 19.30 „Arēnā Rīga” ar iespaidīgu šovu atgriezīsies popmūzikas princese Kailija Minoga. Abi iepriekšējie dziedātājas koncerti Rīgā bija izpārdoti, un šovi pārsteidza ar vērienu un krāšņumu. Nav šaubu, ka arī jaunā koncerttūre sagādās neaizmirstamus mirkļus un kļūs par vienu no 2014. gada populārākajiem priekšnesumiem pasaulē.

Kailija Minoga „Kiss Me Once” koncertturneju atklāja Lielbritānijā un kopumā tās ietvaros viņa sniegs 31 šovu 15 valstīs, arī Rīgā..

Dziedātājas koncertu vizuālais noformējums ir viens no tehnoloģiski sarežģītākajiem koncertindustrijā, līdzās tādu grupu kā „Muse” un „Rammstein” mūsdienīgajiem šoviem. Mūziķes koncertiem nepieciešamais aprīkojums tiek pārvadāts vairākos desmitos kravas automašīnu, bet skaņas tehniku komplektē pasaulē vadošie nozares ražotāji speciāli Kailijas turnejām. Jaunā albuma „Kiss Me Once” popularizēšanas turneja, kuras ietvaros Kailija Minoga uzstāsies arī Latvijā, solās būt vēl grandiozāks priekšnesums par iepriekš redzētajiem, izmatojot jaunākos tehnoloģiskos risinājumus.

Kailija Minoga uz mūzikas skatuves spoži debitēja 1987. gadā un kopš tā laika kļuvusi ne vien par populārās mūzikas topu līderi un neskaitāmu apbalvojumu laureāti, bet arī par modes ikonu, dizaineri un aktrisi.

„Šī ir triumfāla atgriešanās!”, par turnejas atklāšanas koncertu raksta britu izdevums „Mirror”. Uzsākot šovu ar jaunākā albuma kompozīciju „Les Sex”, mūziķe skatītājus aizved ceļojumā cauri savai trīs dekādes ilgajai karjerai, izpildot tādus hitus kā „Wow”, „Step Back in Time”, „I Should Be So Lucky”, „One a Night Like This”, „Slow” un citus.

Šova laikā tiek nomainīti neskaitāmi tērpi. Kailija uz skatuves parādās gan Merilinas Monro ampluā, gan pat izpilda dziesmu, guļot putu vannā. Divu stundu ilgajā priekšnesumā skatuve nepārtraukti tiek transformēta, sniedzot skatītājiem arī elpu aizraujošu vizuālo piedzīvojumu.

Biļešu cenas: 39 – 139 eiro (ticketpro.lv biļešu tīklā). Sīkāk internetā: www.arenariga.com.

Kailija Minoga Liverpūlē

3. Vācu filmu nedēļa „Berlinale 2014” Rīgā

Veselu nedēļu – no 31. oktobra līdz 6. novembrim – rīdziniekiem kinoteātrī „Splendid Palace” ir iespēja redzēt izcilu kino, jo tur norisināsies vācu filmu nedēļa „Berlinale 2014”. Tajā būs skatāmas septiņas dažādas jaunākās vācu filmas.

Berlīnes kinofestivāla filmu programmu piektdien, 31. oktobrī, pulksten 18.00 atklās režisores Feo Aladagas filma „Starp pasaulēm”, kas stāsta par neparastu draudzību krīzes zemē Afganistānā.

Tāpat būs skatāma režisora Dītriha Brigemaņa uzņemtā filma „Krusta ceļš” (4. un 6. novembrī), kas ieguva „Berlinale 2014” Sudraba lāci par labāko scenāriju, kā arī tika nominēta Eiropas parlamenta kinobalvai  „Lux”, Vācijas 2014.gada labākā dokumentālā filmā „Beltrači - viltošanas māksla” (sestdien, 1. novembrī, pulksten 15.00 un 3. novembrī), kas vēsta par dokumentālo filmu par Volfgangu Beltrači, pēckara laika lielākā viltošanas skandāla vaininieku, kurš vazāja aiz deguna starptautisku ekspertu pasauli.

Festivāla laikā tiks rādīta arī filma „Banklady” (svētdien, 2. novembrī, pulksten 18.00 un 4. novembrī) - patiess stāsts par pirmo sievieti laupītāju Vācijā, filma „Dziednieks” (sestdien, 1. novembrī pulksten 17.00 un 5. nevembrī), kas veidota pēc Noa Gordona tāda paša nosaukuma pasaules slavu iekarojušā romāna motīviem, Fraukes Finstervalderes satīriskā filma „Finsterworld” (sestdien, 1. novembrī, pulksten 20.00 un 6. novembrī) un Kristiana Švohova kinolente „Rietumi” (svētdien, 2. novembrī, pulksten 20.00 un 5. novembrī), kas tapusi pēc Jūlijas Frankas romāna "Lagerfeuer" motīviem.

Ikgadējā vācu filmu nedēļa „Berlinale” šogad Rīgā norisināsies jau desmito reizi. Filmas tiks demonstrētas ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Biļešu cenas: 4 eiro (skolēniem, studentiem un pensionāriem – 3 eiro). Sīkāk internetā: www.splendidpalace.lv.

Spēlfilma „Dziednieks” par 11. gadsimta Angliju

4. Jauns latviešu dokumentālais kino: „Neredzamā pilsēta” par Černobiļu    

Bet vācu filmu nedēļa nav vienīgais eliksīrs, kas šonedēļ tiek piedāvāts kinogardēžiem. Rīgas kinoteātrī „Splendid Palace” pirmizrādi piedzīvojusi Viestura Kairiša dokumentālā filma „ Neredzamā pilsēta” – stāsts par dzīvi tā dēvētajā Černobiļas atsvešinājuma zonā, kur pirms 28 gadiem notika cilvēces vēsturē lielākā kodolkatastrofa, kuras rezultāta radioaktīvie izmeši piesārņoja Ukrainu, Baltkrieviju, Krieviju un daļu Eiropas. No Černobiļas apkārtnes pilsētām un ciematiem tika evakuēti vairāk nekā 336 000 iedzīvotāju. Šobrīd zona ir atzīta par aizsargājamu teritoriju, tās daba ir maz pētīta, tiek uzskatīts, ka augiem un dzīvniekiem ir izstrādājies aizsargmehānisms pret radiāciju.

Filmas galvenais varonis Igors, trīsdesmitgadnieks ar divām augstākajām izglītībām, nelegāli dzīvo Černobiļas zonā jau septiņus gadus. Viņš vēlas atrast mieru un iespēju aizmukt no civilizācijas. Igoru nomāc daudzas psiholoģiskas problēmas - personiskās un globālās. Viņā vienlaicīgi ir gan harmonizējošs miers un pārlaicīga spriedze, gan eksistenciāls dzīves būtības noslēpums. Viņam apkārt ir Černobiļas ciemu vecie iedzīvotāji, kuri dzīvo dabas pilnības pārmāktos ciemos. Viņi dzīvo savu nereālo Atlantīdas dzīvi, no kuras pat karš pašu dzimtenē - Ukrainā liekas kā uz citas planētas notiekošs.

Lai izpētītu, kāda ir dzīve pēc pasaules gala, pēc iznīcinošās katastrofas, filmēšanas grupa nelielā sastāvā četras reizes devās uz zonu, teritoriju, kas atrodas vistuvāk atomelektrostacijai. Zonu drīkst apmeklēt tikai ar oficiālu iestāžu atļauju, apmeklējuma laiks ir ierobežots, lai neapdraudētu veselību. Ekspedīciju laikā filmēšanas grupa sastapa „samoselus” - iemītniekus, kuri nelegāli dzīvo zonā. Pārsvarā tie ir gados veci ļaudis, kuri pēc katastrofas atteicās evakuēties, tiek lēsts, ka zonā ir ap 400 „samoselu”. Zonas pārvaldes iestādes neoficiāli ir atļāvušas vecāka gadagājuma iedzīvotājiem palikt savās mājās, taču jauniem cilvēkiem šeit dzīvot nav atļauts.

Režisoram Viesturam Kairišam raksturīgajā manierē filmā ir atsauces uz operu, šajā stāstā tā it krievu komponista Nikolaja Rimska - Korsakova „Leģenda par neredzamo pilsētu Kitežu un jaunavu Fevroniju”. Operas libreta pamatā ir divas teiksmas - par skaisto Fevroniju, kura dzīvoja mežā un uzskatīja dabu par Dieva templi, un par neredzamo pilsētu Kitežu, kuru atrast lemts tikai dvēselē patiesiem cilvēkiem.

Pēc Rīgas „Neredzamo pilsētu” izrādīs arī uz provinces kinoekrāniem. Tā kā sekojiet līdzi savas pilsētas vai pagasta kinozāles repertuāram. Rīgā, kinoteātrī „Splendid Palace” filmu izrādīs piektdien, 31. oktobrī, pulksten 17.00, pirmdien, 3. novembrī, pulksten 17.30 un ceturtdien, 6. novembrī, pulksten 17.00. Sīkāk internetā: www.splendidpalace.lv.

5. Liepājas Simfoniskā orķestra Ziemeļu rēnā svelme Liepājā un Rēzeknē

Piektdien, 31. oktobrī, pulksten 19.00 Liepājas Latviešu biedrības namā un svētdien, 2. novembrī, pulksten 16.00 Rēzeknē, Latgales vēstniecībā „Gors”, Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) diriģenta Luca Kēlera (Vācija) vadībā koncertcikla „Lielo dzintaru gaidot” ietvaros sniegs koncertu „Ziemeļu rēnā svelme” (soliste Kristīne Ostranda (vijole, Dānija)). Koncerta programmā skanēs Žana Sibēliusa un Karla Nilsena skaņdarbi.

Somu mūzikas milža Žana Sibēliusa simfoniskie darbi piestāv vēlam rudenim – tajos ir pa putna dziesmai, vēja aukai un lapu virpulim, un tos rakstījis spēcīgs vīrs ar pamatīgu ziemeļnieka roku. Publikai labi pazīstamais vācu maestro Lucs Kēlers izvēlējies populāro Otro simfoniju un vēl populārāko poēmu „Somija”. Līdzās – dāņu viešņas Kristīnes Ostrandas spēlētā Stradivāri vijole Karla Nilsena elegantajā Vijolkoncertā.

Jāatzīmē, ka Baltijā vecākais simfoniskais orķestris no Liepājas ir īpašas skaņas orķestris. Tā skaņā satiekas skaistums un patiesība, pieredze un aizrautība, tiešums un smalkjūtība, orķestra īpašais dzintara skanējums radies unikālajā vietā pie Baltijas jūras Rūpīgi kopts, Liepājas Simfoniskā orķestra skanējums vairāk kā simts gadu laikā izaudzis līdz atpazīstamai, klasiskai un neapstrīdamai vērtībai. Tagad tas sagatavojis koncertciklu, kas tapis Liepājas akustiskās koncertzāles „Lielais dzintars” drīzās atklāšanas gaidās.

Biļešu cenas: Liepājas koncertam - 7 – 13 eiro, Rēzeknes koncertam – 3 – 7 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.lso.lv.

6. Starptautiskais sporta deju festivāls „Latvija Open 2014”

„Arēnā Rīga” šajā nedēļas nogalē valda deja – tur XII Starptautiskā sporta deju festivāla „Latvia Open 2014” ietvaros norisinās Pasaules čempionāts pieaugušajiem 10 dejās un Pasaules čempionāts jauniešiem 10 dejās.

Piektdien, 31. oktobrī, priekšsacīkstes varēs vērot no pulksten 12.00, bet vakara daļas sākums būs pulksten 19.00, kurā varēs vērot krāšņu atklāšanas parādi, lieliskus deju šovus un, protams, pasaules labāko deju pāru sacensību par Pasaules čempiona titulu.

Sestdien, 1. novembrī, sacensības norisināsies visas dienas garumā jau no pulksten 8.30 un skatītāji varēs vērot pasaules labākos deju pārus bērnu (8 -10 g.v.), junioru (11-14 g.v.) un Pasaules Sporta deju federācijas (WDSF) Pasaules reitinga posmus jauniešu (15-18 g.v.) grupās Latīņamerikas un standarta dejās, kā arī WDSF Pasaules reitinga posmu pieaugušajiem standarta deju programmā.

Starptautiskā sporta deju festivāla „Latvia open” tradīcija dzima 2003. gada septembrī, kad Rīgas „Daugavas” sporta nama telpās pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma, atskanēja šeit, sen nedzirdētas, deju mūzikas skaņas. Šāda pasākuma organizēšanas ideju ar WDSF un Latvijas Sporta deju federācijas labvēlību īsteno Sporta deju klubs „Mario”. Pašreiz šis deju festivāls ir  attīstījies plašumā un atpazīstamībā ne tikai Baltijas valstīs, bet arī gan Eiropā, gan pasaulē.

Biļešu cenas: 20 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.arenariga.lv .

Sporta deju festivāls „Latvia open 2014”

7. Izstāžu ceļvedis: nakts mūzika Rīgas biržā, lietuviešu Pagurušais ciems Fotogrāfijas muzejā un pārsteidzošās pastmarkas Jelgavā

* Mākslas muzeja „Rīgas birža” Boses zālē un Jūgenda salonā līdz 9. novembrim apskatāma azerbaidžāņu mākslinieces Marjamas Alakbarli (dz. 1991) gleznu izstāde „Nakts mūzika”. Mākslinieces glezniecības pamatā ir dažādu tehniku lietošana un drosmīgi eksperimenti ar krāsām un formām.

Tieši šī spilgtās un harmoniskās pasaules radīšana ar galēju kontrastu palīdzību veido mākslinieces rokrakstu. Neskatoties uz to, ka darbu autorei ir Dauna sindroms, viņa pārliecinoši izmanto iedzimto krāsu izjūtu, intuitīvi meklē individuālus izteiksmes līdzekļus un ļauj ieskatīties savā iekšējā pasaulē, kurā dominē gaisma un dzīvesprieks. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Ojāra Vācieša muzejā (Ojāra Vācieša ielā 19, Pārdaugavā) ir skatāma izstāde „Es, Rīga, laimi saucu tavā vārdā. Čaks un Vācietis Rīgai”. 1950. gadā, kad dzejnieks Aleksandrs Čaks pameta šo pasauli, Ojāram Vācietim bija 17 gadu, divas publikācijas presē un daudz nepublicētu dzejoļu. Šobrīd nav zināms, kad un kā Ojārs Vācietis iepazina Aleksandra Čaka dzeju. 1959. gadā Ojāram Vācietim tika uzticēta Aleksandra Čaka dzejas izlases sastādīšana. Pie Čaka Vācietis ir atgriezies ne vienreiz vien - ir vismaz četrpadsmit Čakam veltītu dzejoļu. Tā ir gluži kā saruna mūža garumā. Saruna par dzīvi, dzeju un Rīgu. Visiem zināms, ka Čaks ir īstens Rīgas dzejnieks, viņa dzejoļos Rīga atdzīvojas un ir skaidri redzama visās savās izpausmēs. Taču arī Ojārs Vācietis Rīgai ir veltījis ārkārtīgi daudz lielisku dzejoļu. Izstādes veidotāji vēlējušies parādīt, cik līdzīgi vai atšķirīgi šie abi dzejnieki redz un izjūt pilsētu. Izstāde būs apskatāma līdz nākamā gada 1. martam. Sīkāk internetā: vaciesamuzejs.asp.lv .

Vācieša un Čaka Rīga īpašā izstādē (LTV Ziņas)

* Savukārt Latvijas Fotogrāfijas muzejā (Mārstaļu ielā 8, Vecrīgā) līdz 31. novembrim ir skatāma lietuviešu fotomākslinieka Rimalda Vikšraiša izstāde „Pagurušā ciema vaibsti”. Aizmirstība un nomācošs pagurums - tā varētu raksturot leģendārā lietuviešu fotomākslinieka Rimalda Vikšraiša portretētā ciema ikdienu.

Mākslinieciski izmeklētie kadri demonstrē lauksaimniecības norietu un vienlaikus pierāda fotogrāfa antropologa lomu, spējot ne vien netraucēti uzņemt fotogrāfijas, bet arī iekļauties dokumentētajā vidē kā vienam no ciema iedzīvotājiem. Sīkāk internetā: www.fotomuzejs.lv.

* Tikai šajā nedēļas nogalē Latvijas Dabas muzejā (Krišjāņa Barona ielā 4, Rīgā) var aplūkot rudens milžu izstādi „Ķirbis jūsu veselībai 2014”, kurā ir iespēja aplūkot pārsteidzoši dažādos ķirbjus un ķirbjaugus, degustēt to izstrādājumus un muzeja kafejnīcā baudīt ķirbju ēdienus. Neskatoties uz auksto jūniju, ķirbju raža šogad bija laba, un veselīgie milži ir gatavi pārsteigt izstādes apmeklētājus.

Šogad Dabas muzejā vairāk nekā parasti būs apskatāmi liela izmēra ķirbji, piemēram, no Rūjienas uz Rīgu atvestas 70 kg smagās rudens ogas. Izstādē arī speciālisti konsulēs par to, kā audzēt ķirbjus un ķirbjaugus, pastāstīs, kā uzturā lietojamas visas ķirbja sastāvdaļas, ieskaitot ziedus un stīgas, un notiks ķirbju izstrādājumu degustācija. Sīkāk internetā: www.dabasmuzejs.gov.lv.

* Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā līdz 21. decembrim skatāma Elitas Viliamas grafikas un pastmarku izstāde „X dienās apkārt pasaulei”. Elita Viliama beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu un strādā stājgrafikā, exlibris žanros un citās jomās. Sagaidot Latvijas 100. dzimšanas dienu māksliniece gatavo īpašu pastmarku sēriju, kurā ieskats paveras arī šajā izstādē. Tāpat muzejā skatāmas mākslinieces iepriekš radītās pastmarkas, kuras mums tik labi pazīstamas, bet par kuru autori nojauš samērā maz „Latvijas pasta” pakalpojumu izmantotāji. Sīkāk internetā: www.jvmm.lv.

Jelgavā atklāta Elitas Viliamas pastmarku izstāde (LTV Ziņas)


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, EPA/LETA, Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA, Gints Bērziņš/„Neredzamā pilsēta”, All Over Press