Bijušais Saeimas deputāts Juris Jurašs aizmuguriski saņem 17 gadu ieslodzījumu "Doneckas tautas republikā", jo stāstījis par Krievijas armijas zvērībām
foto: Paula Čurkste/LETA
Bijušais Saeimas deputāts Juris Jurašs
Sabiedrība

Bijušais Saeimas deputāts Juris Jurašs aizmuguriski saņem 17 gadu ieslodzījumu "Doneckas tautas republikā", jo stāstījis par Krievijas armijas zvērībām

Nils Zālmanis

Jauns.lv

Krievijas anektētās "Doneckas tautas republikas" Augstākā tiesa aizmuguriski piespriedusi 17 gadu ieslodzījumu stingra režīma kolonijā bijušajam Saeimas deputātam Jurim Jurašam, viņu atzīstot par vainīgu "melīgas informācijas izplatīšanā par Krievijas bruņotajiem spēkiem", kā arī "darbībā kā algotnim bruņotā konfliktā".

Bijušais Saeimas deputāts Juris Jurašs aizmugurisk...

"Tiesa konstatēja, ka Jurašs no 2022. gada 9. marta mantkārīgā nolūkā iestājās paramilitārā grupējumā "Karpatu Seča" kā algotnis. Ar personīgo šaujamieroci, munīciju, formas tērpu un īpašu ekipējumu viņš līdz 2024. gada 27. jūnijam izpildīja paramilitārā grupējumā "Karpatu Seča" komandieru pavēles. Viņš piedalījās karadarbībā Ukrainas spēka struktūru pusē pret DTR ["Doneckas tautas republika — red.], LTR ["Luhanskas tautas republika" — red.] spēka struktūru pārstāvjiem un Krievijas Federācijas Bruņoto spēku karavīriem, sistemātiski saņemot par to materiālu atalgojumu," spriedumu komentēja Krievijas Izmeklēšanas komitejas oficiālā pārstāve Svetlana Petrenko.

Krievija un tās anektēto Donbasa separātisko veidojumu pārstāvji apgalvo, ka Jurašs Ukrainā izveidoja un savā sociālā tīkla kontā publicēja "apzināti melīgu informāciju" par Krievijas  armijas zvērībām Ukrainā.

"Jurašs apgalvoja, ka Krievijas Federācijas Bruņotie spēki iznīcināja Ukrainas Kijivas apgabala Bučas un Irpiņas pilsētu civiliedzīvotājus, to minot to kā paša novērotu faktu, tādējādi uzstājoties it kā par šo prettiesisko darbībību aculiecinieku un mākslīgi radot apsūdzības pierādījumus. Pēc tam šī paziņojuma videoieraksts tika publicēts internetā, to padarot publiski pieejamu neierobežotam lietotāju lokam," paziņoja Petrenko un uzsvera, ka visi apgalvojumi par Krievijas armijas zvērībām ir meli.

Jāpiebilst, ka šomēnes "Doneckas tautas republikas" Augstākā tiesa aizmuguriski piesprieda 14 gadu ieslodzījumu stingra režīma kolonijā vēl vienam Latvijas pilsonim — 31 gadu vecajam Alvim Lukšam, viņu atzīstot par vainīgu  "darbībā kā algotnim bruņotā konfliktā". Mūsu tautietis kopš Krievijas invāzijas paša sākuma varonīgi cīnās Ukrainas armijas rindās pret krievu okupantiem.

Pēc Bučas pilsētas atbrīvošanas no Krievijas karaspēka uz ielām atklājas okupantu kara noziegumi [Brīdinām - nepatīkami skati!]

No Krievijas spēkiem atbrīvotās Kijivas apgabala Bučas pilsētas ielās visur guļ līķi, cilvēki nogalināti ar šāvienu pakausī, lai gan daudzi ...

Jauns.lv jau vēstīja, ka 2022. gada 31. martā atbrīvotajā Bučā atklājās krievu okupantu pastrādātās zvērības, kas šokēja pasauli. Vietējās varas iestādes paziņoja, ka masu kapos atrasti 458 cilvēku, tostarp deviņu bērnu līķi. 419 cilvēki nogalināti, bet 39 miruši, iespējams, ar pārciestajiem necilvēcīgajiem apstākļiem saistītu iemeslu dēļ. Daudzi atrasti ar sasietām rokām, spīdzināti, izvaroti, sakropļoti, sadedzināti, tostarp izvarotas pat 14 gadu vecas meitenes. Daudzi cilvēki atrasti nošauti guļam uz ielas. BBC vēstīja, ka Bučas rajonā kopumā mēnesi ilgušās krievu okupācijas laikā nogalināts vairāk nekā tūkstotis vietējo iedzīvotāju.

Krievija nekad nav atzinusi savu atbildību ne tikai par zvērībām Bučā un Irpiņā, bet arī jebkādos citos kara noziegumos, visas apsūdzības nodēvējot par "feikiem" vai "ukraiņu (angļu, amerikāņu, NATO) inscenējumu".