Pēc Bučas pilsētas atbrīvošanas no Krievijas karaspēka uz ielām atklājas okupantu kara noziegumi [Brīdinām - nepatīkami skati!]

No Krievijas spēkiem atbrīvotās Kijivas apgabala Bučas pilsētas ielās visur guļ līķi, cilvēki nogalināti ar šāvienu pakausī, lai gan daudzi ...

gallery icon
Pasaulē
2024. gada 31. marts, 23:01

Divus gadus pēc slaktiņa Bučā Ukraina identificējusi vairāk nekā 1000 Krievijas kara noziedzniekus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ukrainas varasiestādes pavēstījušas, ka viņiem izdevies apkopot apjomīgu daudzumu informācijas par iespējamajiem Bučas slaktiņa kara noziedzniekiem, tostarp noteikti viņu tālruņa numuri un radinieku vārdi.

2022. gada 31. martā Ukrainas bruņotie spēki ienāca Bučas pilsētā, ko nesen bija pametis Krievijas karaspēks. Tur viņiem atklājās šausminošs skats – uz ielām atradās simtiem civiliedzīvotāju līķu, turklāt lielai daļai upuru bija manāmi miesas bojājumi un spīdzināšanas pazīmes. Daži līķi turpat uz ielas bija sadedzināti, tāpat Ukrainas karaspēks atklāja vairākas masu kapu vietas.

Kamēr civilizētajai pasaulei Krievu sastrādātās zvērības izraisīja sašutumu, Krievijas diktators Vladimirs Putins divīzijai izteica pateicību par tās "varonību", bet Kremļa mediji slaktiņu, kurā dzīvību zaudēja 458 civiliedzīvotāji, nodēvēja par safabricējumu.

Divus gadus laikā kopš brutālā slaktiņa Ukrainas Valsts policijas izmeklētāji nopratināja simtiem liecinieku un cietušo, veica eksperimentus un izmeklēšanu notikumu vietās, kā arī pētīja visu uzieto videonovērošanas sistēmu materiālu analīzi. Viņu centība vainagojās panākumiem, un šī gada 31. martā Ukrainas amatpersonas nāca klajā ar paziņojumu, ka tām izdevies identificēt aptuveni 1000 Krievijas karavīru, kuri vainojami Bučā pastrādātajās zvērībās. Apzināti šo indivīdu personas dati, armijā ieņemtie amati, viņiem piešķirtais aprīkojums, viņu dzīvesvietas, tālruņa numuri un pat radinieku vārdi.

“Saņemtā informācija ļāva kartēt okupantu kustības maršrutus ar konkrētu laiku un vietu, un tas, savukārt, ļāva identificēt konkrētas vienības atrašanos nozieguma vietā tā izdarīšanas brīdī,” vēsta Valsts policijas vecākais izmeklētājs Ivans Dulkajs.

Lai godinātu Bučas slaktiņa upurus, pilsētā šodien tika aizvadīti vairāki atceres pasākumi, kuros kritušos godināja arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

foto: Ukrainas prezidenta birojs
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piedalās Bučā kritušo atceres pasākumā.

"Pirms diviem gadiem visa pasaule redzēja kāds ir karš šeit Ukrainā. Kad mūsu karavīri padzina no Bučas, Irpiņas, Borodjankas un citiem reģioniem Krievijas karaspēku, visi redzēja, ka šīs uzvaras liecina ne tikai par Ukrainas drosmi, bet par cilvēka morāli," uzrunā vēstīja Zelenskis.

foto: Ukrainas prezidenta birojs
Bučā kritušo atceres pasākums.

Zelenskim atceres pasākumos pievienojās arī prezidenta kancelejas vadītājs Andrijs Jermaks, premjerministrs Deniss Šmihaļs, Augstākās Radas priekšsēdētājs Ruslans Stefančuks, ārvalstu vēstnieki un Ukrainā akreditēto ārvalstu misiju un starptautisko organizāciju vadītāji.