Rēzeknes novadu apsēduši vilki: iedzīvotājus aicina būt īpaši piesardzīgiem
foto: Ekrānuzņēmums no LTV video
Vilki uzbrukuši suņiem Lūznavas pagastā.
Novadu ziņas

Rēzeknes novadu apsēduši vilki: iedzīvotājus aicina būt īpaši piesardzīgiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pirms dažām dienām Rēzeknes novada laikrakstā "Rēzeknes Vēstis" parādījusies informācija, ka novadu apsēduši vilki. Taču diemžēļ izrādās, ka likums vilkiem ir ļoti labvēlīgs, jo to medības ir ierobežotas ar daudziem punktiem un stingri reglamentētas ar kvotām. Par plēsēju nodarītajiem postījumiem saimniecībai nav paredzētas nekādas kompensācijas.

Rēzeknes novadu apsēduši vilki: iedzīvotājus aicin...

Ganāmpulku īpašnieki ir bezpalīdzīgi vilku priekšā, liecina "Facebook" grupā "Silmaliešu laiks" ievietotā informācija. Tiek ziņots, ka "10. septembrī no plkst. 5.15 līdz 6.30 lauku sētā "Bērziņi" (Rēzeknes novada Silmalas pagasta Paramonovkas ciemā) vilki saplēsa divas kazas (2 gadus un 6 mēnešus vecas).

foto: Facebook/Silmaliešu laiks
Vilku uzbrukums mājlopiem Rēzeknes novadā.
Vilku uzbrukums mājlopiem Rēzeknes novadā.

Pulksten 5 no rīta saimniece izslauca kazas un izlaida tās ganībās (kas atrodas ne tālāk kā 50 metrus no mājas), bet pavisam drīz - pēc pulksten 6 mazais suņuks sācis riet un prasīties ārā. Kad viņi izgājuši, divas kazas jau bija pazudušas. No pus gadu vecās kaziņas bija palikušas tikai asiņainas pēdas, bet no divus gadus vecās kazas, kas bija piesieta, - mugurkauls ar galvu."

"Tajā pašā dienā kopā ar cietušo un Valsts meža dienesta pārstāvi apmeklējām notikušā vietu un atradām vilku pēdas. Pēc saimnieces Ivetas teiktā, tikai dažas dienas pirms nelaimes viņi it kā tālumā esot redzējuši trīs vilkus. Iespējams, to bija vairāk, jo divas no astoņām kazām tika gandrīz pilnībā apēstas tikai stundas laikā. Par postījumiem tika informēts Valsts meža dienests un vietējais mednieku kolektīvs."

Silmalas un apkārtējo pagastu iedzīvotāji, īpaši saimniecību īpašniekus, aicina būt modriem, lai pasargātu savus lopus, suņus un iespēju robežās pastiprinātu drošības pasākumus pret šādiem nelūgtiem viesiem.

Iepriekš informācija par vilku uzbrukumiem izskanēja Lūznavas pagastā: Rēzeknes novada Lūznavas pagasta iedzīvotāji sociālajā tīklā "Facebook" cēla trauksmi par biežiem vilku uzbrukumiem, vēstīja LTV raidījums “Dienas ziņas”. Lūznavas pagasta iedzīvotāji ziņoja, ka jau vairākās saimniecībās vilki dzenājuši mājlopus, kā arī cietuši un gājuši bojā suņi. "Skudrīšu" saimniece Svetlana Skudra "Dienas ziņām" pastāstīja, ka vilki saplosījuši viņas suni.