Kariņa darbu zviedru firmā ierobežo likums par interešu konfliktu novēršanu – “Kreab” tikmēr neatbild, ko tieši darīs bijušais premjers
foto: Edijs Pālens/LETA
Ikvienai valsts amatpersonai, beidzot pildīt valsts amatpersonas amata pienākumus, ir saistošs likums "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteiktais aizliegums.
Sabiedrība
Šodien 07:40

Kariņa darbu zviedru firmā ierobežo likums par interešu konfliktu novēršanu - “Kreab” tikmēr neatbild, ko tieši darīs bijušais premjers

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pirms kāda laika kļuva zināms, ka bijušais Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš savas profesionālās gaitas turpinās privātajā sektorā – zviedru stratēģiskās komunikācijas konsultāciju kompānijā "Kreab". Likums gan paredz, ka Kariņam kādu laiku būs jāievēro virkne nosacījumu.

Kariņa darbu zviedru firmā ierobežo likums par int...

Ikvienai valsts amatpersonai, beidzot pildīt valsts amatpersonas amata pienākumus, ir saistošs likums "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteiktais aizliegums.

Tas paredz, ka valsts amatpersonai, šajā gadījumā – bijušajam Ministru prezidentam Kariņam – divus gadus no dienas, kad valsts amatpersona pildot savus pienākumus, pieņēmusi lēmumu par iepirkumu valsts vai pašvaldības vajadzībām, valsts vai pašvaldības finanšu līdzekļu vai valsts vai pašvaldības īpašuma tiesību nodošanu īpašumā vai lietošanā fiziskai vai juridiskai personai vai valsts vai pašvaldības funkciju nodošanu izpildei privātpersonai, vai kontrolē vai sodīšanas funkcijas, ir aizliegts iegūt tāda komersanta mantu, kā arī kļūt par dalībnieku, akcionāru, biedru vai ieņemt amatus tāda komercsabiedrībā, attiecībā uz kuru veikta kāda no iepriekšminētajām darbībām.

Kariņa gadījumā gan stāsts nav tieši par zviedru firmu "Kreab", bet gan par tās potenciālajiem klientiem, kuri varētu saņemt konsultācijas. Attiecīgi – rodas virkne jautājumu Kariņa darba devējam par to, kādā kapacitātē, ar kādiem klientiem Kariņam tiks ļauts komunicēt.

Tos arī uzdevām "Kreab", konkrēti – lūdzām informēt, ar kuriem klientiem Kariņam tiks dota iespēja strādāt. Kā arī – skaidrot, kā nodibinājās "Kreab" un bijušā Latvijas Ministru prezidenta kontakti; vai šobrīd "Kreab" darbojas ar SEB, "Telia", "Swedbank", "Lufthansa"; kur fiziski atradīsies Kariņa darbavieta – Stokholmā, Rīgā, Briselē vai kur citur?

Kopš 5. septembra, kad "Kreab" uzdevām pirmos jautājumus, nav saņemta nekāda veida atbilde no zviedru kompānijas.

Tikmēr KNAB norādīja, ka, lai arī likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" prasību ievērošanas uzraudzību veic birojs, ikvienai personai ir pienākums pašai rūpēties un izvērtēt, vai tā nav veikusi kādas darbības attiecībā uz komercsabiedrību.
"Ja KNAB rīcībā nonāks informācija, ka bijušā valsts amatpersona neievēro augstākminēto aizliegumu, KNAB nekavējoties atbilstoši savai kompetencei rīkosies," rakstiski informēja iestāde.