"Aktieri kā tādi kājslauķi!" Liepājas Leļļu teātrī sūkstas par mazu algu un smagu darbu
foto: Edijs Pālens/LETA
Novadu ziņas

"Aktieri kā tādi kājslauķi!" Liepājas Leļļu teātrī sūkstas par mazu algu un smagu darbu

Jana Ozoliņa

Jauns.lv

Mazs atalgojums, daudz darba – par Liepājas Leļļu teātra aktieru pieredzi sociālajā tīklā “Facebook” raksta aktrise Ilze Jura.

"Aktieri kā tādi kājslauķi!" Liepājas Leļļu teātrī...

“Jā, Liepājas Leļļu teātrī aktieriem ir ļoti sarežģīta dzīve, kā tādiem kājslauķiem,” sociālajā tīklā “Facebook” raksta aktrise Ilze Jura. Viņa izlēma padalīties ar Liepājas Leļļu teātra aktieru skarbo realitāti pēc tam, kad izlasīja horeogrāfes un režisores Antas Priedītes interviju portālā “Kroders.lv”, kur režisore minēja, ka aktieriem nereti sanāk slaucīt grīdu pirms un pēc izrādēm.

Jura atklāja, ka aktieriem nākas pildīt daudz pienākumu. Viņiem ir jābūt ne tikai aktieriem, bet arī frizieriem, rekvizitoriem un krāvējiem, savukārt atalgojums "uz rokas" ir tikai 750 eiro. Sākoties aktīvajiem sezonas mēnešiem, aktieriem dažkārt nākas strādāt pat 15 stundas dienā, lai teātris kaut ko nopelnītu. Ilze raksta, ka zālē nav daudz sēdvietu, tāpēc nav iespējams nopelnīt vairāk naudas. Viņa arī min, ka teātrī paliek arvien mazāk aktieru.

“Labi, ja aktieriem ir vēl kādas iespējas sevi attīstīt kādā citā jomā, man, piemēram, pedagoģijā, jo kas zina, cik ilgi Liepājas Leļļu teātrim būs lemts dzīvot,” raksta Jura.

Jura uzskata, ka Liepājas Leļļu teātris varētu kļūt daudz atpazīstamāks un “celt latiņu,” bet ir grūti atrast aktierus, kuri būtu gatavi strādāt par tik mazu atalgojumu. “Un kurš no aktieriem gribēs ilgi atrasties kājslauķa lomā?” ar šo jautājumu Jura pabeidz savu rakstu. Ilze pati šajā sezonā Leļļu teātrī vairs nestrādās.

Jauns. lv sazinājās ar Liepājas Leļļu teātri, lai noskaidrotu situāciju. Uz Jauns.lv jautājumiem atbildēja Dace Arāja, Liepājas Leļļu teātra kapitāla daļu turētāja pārstāve.

Vai ir sekots līdzi tam, ka aktieru kļūst arvien mazāk? Aktieri saņem minimālo algu, bet veic vairākus darbus. 

Šobrīd Liepājas Leļļu teātrī ir septiņas aktieru štata vietas, no kurām, uzsākot šo sezonu, aizpildītas ir piecas. Aktieru pamata atalgojums ir 1000 eiro pirms nodokļu nomaksas, un ir piemaksa 10 eiro pirms nodokļu nomaksas par katru nospēlēto izrādi. Tā kā Leļļu teātrī nav atsevišķa darbinieka – trupas vadītāja vai izrāžu vadītāja, katrs aktieris ir atbildīgs par kādu izrādi, kurā viņš spēlē, t.i., vai visi rekvizīti ir salikti savās vietās un skatuve ir darba kārtībā, par to saņemot piemaksu 10 eiro (bruto) par katru izrādi.

Vai plāno, ka tiks veiktas kādas pārmaiņas leļļu teātrī?

Ir jāpalielina finansējums atalgojuma jautājuma sakārtošanai, jo, neskatoties uz pašu ieņēmumu palielināšanos katru gadu, teātris nespēj nodrošināt lielāku atalgojumu darbiniekiem, jo izmaksas aug tik strauji, ka ieņēmumi to nespēj segt. Noteikti jāsaglabā Liepājas Leļļu teātris, jo tā ir nozīmīga vērtība pilsētas kultūras ainavā. Šobrīd nekādas izmaiņas netiek plānotas. Pašvaldība atbilstoši savām finanšu iespējām joprojām plāno atbalstīt Liepājas Leļļu teātri, neskatoties uz to, ka pašvaldības pienākumu apjoms pieaug.