NVA šogad sniegusi atbalstu 3700 Ukrainas bēgļiem
foto: LETA
Visaktīvāk Ukrainas iedzīvotāji izmanto iespēju mācīties latviešu valodu un saņemt karjeras konsultācijas.
Sabiedrība
2024. gada 8. septembrī, 09:03

NVA šogad sniegusi atbalstu 3700 Ukrainas bēgļiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Šogad NVA sniegusi atbalstu jau 3700 Ukrainas bēgļiem, kuri pametuši dzimteni kara dēļ, informēja Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA).

NVA šogad sniegusi atbalstu 3700 Ukrainas bēgļiem ...

No 2022. gada marta sākuma līdz šī gada septembra sākumam kopumā NVA atbalstu saņēmuši 29 796 Ukrainas iedzīvotāji. 

No tiem bezdarbnieka vai darba meklētāja statuss ticis piešķirts 9433 Ukrainas iedzīvotājiem, savukārt 2024.gada septembra sākumā NVA uzskaitē bezdarbnieka vai darba meklētāja statusā ir 1369 Ukrainas iedzīvotāji, no kuriem 73,9% ir sievietes un 26,1% - vīrieši.

Bezdarbnieka vai darba meklētāja statusā reģistrēto Ukrainas iedzīvotāju dalību skaits NVA preventīvajos un aktīvajos nodarbinātības pasākumos līdz 2024.gada septembra sākumam bija 4025, to skaitā 2024.gada astoņos mēnešos - 1285.

Visaktīvāk Ukrainas iedzīvotāji izmanto iespēju mācīties latviešu valodu un saņemt karjeras konsultācijas, tostarp piedaloties neformālās izglītības programmu apguvē, konkurētspējas paaugstināšanas pasākumu īsajos kursus, praktiskajā apmācībā pie darba devēja, subsidētās nodarbinātības pasākumos, kā arī algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos.

Ukrainas bēgļu bērni vecumā no 15 līdz 20 gadiem tiek iesaistīti NVA skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumā, un šo iespēju 2022.gada vasarā izmantoja 74 bērni, bet 2023.gada vasarā - 47. Šī gada skolēnu vasaras nodarbinātības pasākuma statistika vēl nav apkopota.

Jau 2022.gada martā NVA sāka izmaksāt vienreizējo nodarbinātības uzsākšanas pabalstu Ukrainas iedzīvotājiem, kuri Latvijā bija uzsākuši darba tiesiskās attiecības, savukārt 2022.gada oktobrī - vienreizējo pašnodarbinātības uzsākšanas pabalstu.

Līdz 2024.gada jūlija sākumam kopumā nodarbinātības uzsākšanas pabalsts izmaksāts 15 597 Ukrainas iedzīvotājiem. No tiem šī gada astoņos mēnešos tas izmaksāts 1579 iedzīvotājiem.

Pašnodarbinātības uzsākšanas pabalsts kopumā līdz šim izmaksāts 448 iedzīvotājiem, tostarp šī gada astoņos mēnešos tas izmaksāts 128 gadījumos.

Jūlija sākumā NVA vakanču portālā aktuālas bija 769 brīvas darbavietas, ko 87 darba devēji piedāvā Ukrainas iedzīvotājiem, informē NVA.

NVA atbalstu Ukrainas iedzīvotāji var saņemt jebkurā NVA klientu apkalpošanas vietā visā Latvijā.

Lai saņemtu NVA atbalstu, Ukrainas iedzīvotājiem nav obligāti jāreģistrējas NVA bezdarbnieka vai darba meklētāja statusā, bet, ja Ukrainas iedzīvotājs vēlas iegūt bezdarbnieka vai darba meklētāja statusu, viņam NVA jāreģistrējas kā bezdarbniekam vai darba meklētājam un jāturpina sadarbība ar NVA jau kā reģistrētam klientam, izmantojot bezdarbniekiem un darba meklētājiem paredzētos pakalpojumus.