Pensionāru federācijas vadītāja Barča nikna: „Piedodiet, šo Finanšu ministrijas „brīnumu” nevar atbalstīt!”
foto: Zane Bitere/LETA
Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja Aija Barča: „Ar naudu, kura katram ir personificēta un uzskaitīta, nevar rīkoties, kā iedomājas.”
Sabiedrība
2024. gada 6. septembrī, 06:19

Pensionāru federācijas vadītāja Barča nikna: „Piedodiet, šo Finanšu ministrijas „brīnumu” nevar atbalstīt!”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijas Pensionāru federācija kategoriski iestājas pret Finanšu ministrijas nodomu samazināt darba ņēmēju iemaksas 2. pensiju līmenī no sešiem uz četriem procentiem un federācijas vadītāja Aija Barčas šādu ministrijas ierosmi glābt valsts budžetu dēvē par neizskaidrojumu „brīnumu”.

Pensionāru federācijas vadītāja Barča nikna: „Pied...

Pensionāru federācija ir kategoriski pret iemaksu samazinājumu pensiju 2. līmenī. Savulaik, visdrastiskākajos laikos, kad valstij naudas bija ļoti maz, jau bijušas domas par iemaksu samazināšanu pensiju otrā līmenī, bet tas nav attaisnojami, saka Aija Barča: „Ja pareizi saklausīju, tad mani visvairāk satrauc tas, ka vienu no šiem diviem „atņemtajiem” procentiem grib novirzīt valsts pamatbudžetā, bet otru nevar saprast, kur likt.”

Cilvēki, kuri piedalās pensiju 2. līmenī, taču rūpējas par mūsu nākotnes pensijām arī mūsu bērniem un mazbērniem, uzsver Pensionāru federācijas vadītāja. „Un tad, kad sāka rosīties par šo iemaksu samazināšanu, es teicu – jums vajadzēs ļoti daudz papīra un aplokšņu, ja ķersieties klāt pensiju otrajam līmenim. Tā ir nākotnes pensijas summa, kas katram cilvēkam ir personificēta un uzskaitīta, un tad jums nāksies ar šiem cilvēkiem runāt. Mēs federācijā par šo jautājumu smalki runāsim 11. septembrī. 30. septembrī Saeimā būs senioru diena, uz kuru auzaicinājām arī finanšu ministru Arvilu Ašeradenu.

Mēs tur būsim 100 Pensionāru federācijas pārstāvju un izteiksim konkrēti savas prasības. Vispirms noklausīsimies ministrus un beigās iesniegsim rezolūciju Saeimas priekšsēdētājai. Bet jau šobrīd mūsu viedoklis pilnīgi skaidrs - mēs nekādā gadījumā neatbalstām šo Finanšu ministrijas „brīnumu”, jo nevar izdomāt, ka vienu procentu sociālās iemaksas novirzīs valsts pamatbudžetā. Tā nevar būt! Kas tā par tādu radošu pieeju? Lasīju, ka pēc kādiem tur aprēķiniem pensiju 2. līmenis pensionāram pie pensijas nodrošinās vien piecus eiro. Nu, atvainojiet, piedodiet! Vienam varbūt tie ir pieci eiro, bet otram 45. Tas taču atkarīgs no tā, cik daudz cilvēks uzkrājis pa šiem gadiem. Ar naudu, kura katram ir personificēta un uzskaitīta, nevar rīkoties, kā iedomājas.”

Arī par pārējām Finanšu ministrijas rosinātām nodokļu reformām, Aija Barča izsakās kritiski: „Cik saprotu, tad galīgie lēmumi vēl nav pieņemti. Bet zinu, ka šī nodokļu reforma ir krietni izkritizēta – gan no darba devēju, gan arodbiedrību puses. Savu vārdu teicis arī Valsts prezidents”.