Jelgavas novada domes priekšsēdētāja vietniece par mēra ievēlēšanu: politiskā matemātika pagaidām nav salikusies
foto: Jelgavas novada pašvaldība
Jelgavas novada dome.
Novadu ziņas

Jelgavas novada domes priekšsēdētāja vietniece par mēra ievēlēšanu: politiskā matemātika pagaidām nav salikusies

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Joprojām ir grūti prognozēt, vai tuvākajā laikā Jelgavas novada domei tiks ievēlēts jauns priekšsēdētājs, komentējot Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) doto termiņu paskaidrojumu sniegšanai par domes darbu un jauna mēra ievēlēšanai, sacīja Jelgavas novada domes priekšsēdētāja vietniece Irina Dolgova (S).

Jelgavas novada domes priekšsēdētāja vietniece par...

Dolgova pašlaik faktiski pilda novada mēra pienākumus, jo jau mēnešiem domes priekšsēdētāja novadam nav. Pēc viņas vārdiem, par katru VARAM vēstulē minēto pozīciju pašvaldība var sniegt paskaidrojumus. Dolgova sacīja, ka darbs pašvaldībā notiek, tieši otrdien notikušas plānošanas sapulces. Tāpat pašvaldība strādā pie nākamā gada budžeta izstrādes un arī teritorijas plānošanas dokumentiem.

Vienlaikus viņa neslēpa, ka pašvaldības darbu apgrūtina juristu trūkums, jo to štats nav pilns, bet esošie slimo. Jautāta, vai darbinieku slimības lapas nav saistītas arī ar aizvainojumiem domes sēdēs, par kuru izteikšanu deputātiem tiek aizrādīts, Dolgova sacīja, ka darbinieki, nākot uz darbu pašvaldība, noteikti ir rēķinājušies, ka būs jāstrādā paaugstinātas spriedzes apstākļos.

Komentējot iespējamo domes priekšsēdētāja ievēlēšanu, pagājušajā nedēļā amatā ievēlēta amatpersona sacīja, ka VARAM vēstule, kurā atgādināts, ka domes priekšsēdētāja neievēlēšana var novest pie domes atlaišanas, pārsūtīta visiem deputātiem.

"Katrs ir patstāvīgs deputāts un katrs ir atbildīgs par savu balsojumu, divreiz jau gribējām un mēģinājām ievēlēt priekšsēdētāju. Politiskā matemātika pagaidām nav salikusies," komentēja Dolgova.

Lai arī deputāti spēja vienoties Dolgovas ievēlēšanai amatā, viņa, komentējot, vai ir panākta vienošanās arī par priekšsēdētāju vai vismaz notiek sarunas par šo jautājumu, bija atturīga, sakot, ka "notiek pašvaldības darba plānošana".

Savukārt Juris Razživins (LZS), kurš pārstāv līdz šim novadā valdījušo politisko spēku, pauda pārliecību, ka gan pašvaldībai, gan novada iedzīvotājiem labāka būtu domes atlaišana. Vienlaikus viņš neizslēdza, ka "jaunā koalīcija", kas amatā ievēlēja Dolgovu, spēs vienoties arī par mēru.

Jau ziņots, ka VARAM domei devusi 20 dienas paskaidrojumu sniegšanai, atgādinot, ka domes priekšsēdētāja neievēlēšana var novest pie domes atlaišanas.

Pēc valdošās koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV) žurnālistiem teica, ka VARAM ir pieprasījusi Jelgavas novada domei paskaidrojumu. Paskaidrojuma sniegšanai ir dotas 20 dienas. "Šobrīd mēs gaidām, paskaidrojums ir jāiesniedz līdz 20.septembrim par to, kādi ir iemesli, kāpēc dome nepilda prasību - nav ievēlējusi domes priekšsēdētāju," sacīja ministre.

Viņa skaidroja, ka viens no iespējamajiem scenārijiem pēc 20.septembra ir Jelgavas novada domes atlaišana, jo likums nosaka, ka divu mēnešu laikā ir jāievēlē domes priekšsēdētājs, ko Jelgavas novada dome nav izdarījusi.

Bērziņa gan atzina, ka VARAM ir sekojusi līdzi Jelgavas novada domes darbam un atzina, ka līdz šim priekšsēdētāja vietniece savas funkcijas pildījusi, arī dome sanākusi uz sēdēm un lēmumi tikuši pieņemti.

"Bet visam ir savas robežas," piebilda Bērziņa un atgādināja, ka vasarā notikušas vairākas domes sēdes, kurās priekšsēdētājs tā arī netika ievēlēts.

Viņa norādīja, ka pašlaik ir sajūtas, ka domes darbs netiek organizēts tā, kā tam būtu jānotiek. "Šobrīd, ievērojot labas pārvaldības principus, esam paprasījuši paskaidrojumu," teica Bērziņa, mudinot domi rīkoties.

Pēc tam, kad 3.aprīlī no amata atkāpās toreizējais domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis (LA), Jelgavas novada domes darbs jau piecus mēnešus rit bez domes priekšsēdētāja.

Jelgavas novada pašvaldības darba nepārtrauktību periodā līdz jauna domes priekšsēdētāja ievēlēšanai nodrošināja domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola (LZS), taču viņa no amata gāzta un amatā nonāca Dolgova.