Sabiedrība
2024. gada 29. augustā, 13:05

VIDEO: nomaļā Rēzeknes nostūrī pamanītas greznas "Porsche" luksusa automašīnas. Kas par to sakāms VID?

Anna Klāra

Jauns.lv

Kāds Latvijas iedzīvotājs Rēzeknē iemūžinājis neparastu skatu - kādā nomaļā pilsētas nostūrī no kravas mašīnām tikušas izkrautas aptuveni 10 "Porsche" luksusa automašīnas.

VIDEO: nomaļā Rēzeknes nostūrī pamanītas greznas "...

"Jauni "Porsche" brauc no vagoniem ārā. Interesanti, vai tas nevarētu būt saistīts ar Krieviju?" pie iemūžinātā video vēsta vīrietis. Kadros manāms, ka glaunie spēkrati tiek novietoti secīgā rindā un automašīnu stiklus klāj aizsargplēves, kas ļauj domāt, ka automašīnas ir jaunas.

foto: Ekrānuzņēmums
Rēzeknes nostūrī manītas vismaz 10 luksusa automašīnas.
Rēzeknes nostūrī manītas vismaz 10 luksusa automašīnas.

Ņemot vērā manīto luksusa mašīnu atrašanās vietu un to, ka Rēzeknē nav automašīnas salonu, kas tirgotu greznos "Porsche" spēkratus, iedzīvotāja bažas ir saprotamas. Jāpiemin, ka, neilgi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, "Volkswagen" koncerns pauda dziļu nosodījumu Krievijai par tās rīcību, un 2022. gada 3. martā paziņoja, ka pārtraucis "Porche" piegādi uz agresorvalsti.

Jauns.lv noskaidrojis, ka video kadros iemūžinātās automašīnas novietotas Rēzeknes SEZ teritorijā - ekomomiskajā zonā, kurai noteikti dažādi nodokļu atvieglojumi. Rēzeknes SEZ teritorija ir 1155 hektāru liela, un tajā komercdarbību veic 22 uzņēmumi. Izpētot vietas ģeolokāciju, Jauns.lv noskaidroja, ka aculiecinieka video iemūžināts Atbrīvošanas alejā 169A, teritorijā pie krustojuma ar Ziemeļu ielu. 

foto: Ekrānšāviņš
Jauns.lv noskaidrojis, ka uzņēmums atrodas Rēzeknē, abrīvošanas alejā 169A.
Jauns.lv noskaidrojis, ka uzņēmums atrodas Rēzeknē, abrīvošanas alejā 169A.

Sociālajos tīklos publicētais video nonācis arī Valsts ieņēmumu dienesta redzeslokā. "Eksports no Vācijas bija paredzēts uz Kazahstānu, taču tika apturēts, jo radušās aizdomas, ka automašīnas tiks nogādātas Krievijā, jo konkrētā eksportētāja iepriekš vestie ekskluzīvie auto tieši vai netieši nonāca Krievijā," par notikušo vēsta VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Jau šī gada jūlijā neatkarīgie Baltkrievijas žurnālisti paziņoja, ka "Krievijai vēl aizvien tiek nogādātas luksusa automašīnas, un negodprātīgajā rīcībā iesaistīts arī kāds Latvijas uzņēmums". Pēc baltkrievu žurnālistu noskaidrotā, galvenais kravu plūsmas maršruts ir no Grīvas stacijas Daugavpilī pa dzelzceļu līdz Oršas stacijai Baltkrievijā. Citkārt kā galamērķis norādītas kādas Centrālāzijas valstis. Bet galu galā – tās nonāk Krievijā pie sankcijām pakļautiem bagātniekiem.

Saskaņā ar baltkrievu pētījumu, šajā gadījumā luksusa auto sūtītājs un ekspeditors bija Latvijā, Daugavpilī, reģistrēts SIA "Alpik Cargo", kura valdes locekle ir Juliana Kacena. Sieviete jau tobrīd medijiem nenoliedza, ka spēkrati tiek sūtīti uz Baltkrieviju, tomēr par to, kur spēkrati galu galā nonāk viņa atbildību neuzņēmās.  "Nu kā – mēs strādājam ar saņēmējiem. Viņi mums sūta dokumentus. Kā es varu saprast, vai viņi apiet? Pēc visiem dokumentiem izskatās, ka viss ir OK un nekādas sankcijas netiek apietas!" Latvijas Televīzijai tolaik vēstīja sieviete.

Saskaņā ar Baltkrievijas žurnālistu aplēsēm jūnijā un jūlijā caur Latviju un Baltkrieviju uz Krieviju nogādāti vismaz 18 vagoni ar luksusa spēkratiem, kuru kopējā vērtība lēšama 18 miljonu ASV dolāru apmērā.