Jelgavas novada domē uz laiku pie varas nāk partijas "Saskaņa" deputāte
foto: Jelgavas novada pašvaldība
Novadu ziņas

Jelgavas novada domē uz laiku pie varas nāk partijas "Saskaņa" deputāte

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Trešdien par Jelgavas novada domes priekšsēdētāja vietnieci ievēlēta Irina Dolgova (S), kura līdz šim darbojusies domes opozīcijā.

Jelgavas novada domē uz laiku pie varas nāk partij...

Priekšsēdētāja vietniece pašlaik Jelgavas novadā ir faktiskā pašvaldības vadītāja, jo tajā jau aptuveni piecus mēnešus nav domes priekšsēdētāja.

Dolgova bija vienīgā kandidāte uz šo amatu un ieguva 11 kolēģu atbalstu. Septiņi deputāti bija pret.

Dolgovu amatam virzīja Andris Ozoliņš (LZP). Viņš sacīja, ka deputātei ir pietiekama pieredze domē, strādājot opozīcijā. Turklāt Dolgovai nav bijis personisku konfliktu ar citiem kolēģiem, kas varētu vairot atbalstu.

Domes sēdē trešdien plānots skatīt arī jautājumu par deputātu ētikas komisijas izveidošanu Dolgovas rīcības izvērtēšanai atbilstoši ētikas normām, sniedzot nepamatotu informāciju par atkritumu izgāšanu publiskā ūdenstilpē. Priekšlikumu skatīt jautājumu izvirzīja Lolita Duge (LZS). Sēdes laikā arī izskanēja jautājums, vai par vicemēru var ievēlēt personu, kas ir piesārņojusi vidi, uz ko saņemta Dolgovas atbalstītāju atbilde, ka tas ir bijis "tikai administratīvais pārkāpums".

Vairāki kolēģi, iztaujājot Dolgovu, arī uzdeva jautājumus par atbalstu Ukrainai karā pret Krieviju, uz ko deputāte atbildēja izvairīgi.

Saskaņā ar pašvaldības sniegto informāciju Dolgova pirmo reizi Jelgavas novada domē ievēlēta 2013. gadā. Viņa ir sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" biedre. Paralēli darbam Jelgavas novada domē Dolgova strādā Jelgavas novada Sociālās aprūpes un rehabilitācijas centrā "Eleja" par sociālo audzinātāju.

Komentējot Duges jautājumu par pieredzi un izglītību, Dolgova sacīja, ka viņai ir augstākā izglītība jurisprudencē. Savukārt kā pirmos darbus jaunajā amatā viņa nosauca kapitālsabiedrību darba izvērtēšanu un administrācijas izmaksu samazināšanu. 

Jau ziņots, ka iepriekš domes sēdē, balsojot par Jelgavas novada domes priekšsēdētājas vietnieces Ilzes Vītolas (LZS) atbrīvošanu no amata, viņai pārmesta arī partijas biedra iespējamā kriminālā nodarījuma slēpšana.

Dolgova, pamatojot ierosinājumu atbrīvot Vītolu no amata, viņai pārmeta domes darba neorganizēšanu, dažādu jautājumu apzinātu noklusēšanu un lēmumu nepieņemšanu.

Savukārt Dainis Liepiņš (LRA) komentēja, ka Vītolas politiskajam spēkam, ņemot vērā ilgo pieredzi novada domē, ir radusies nesodāmības un pārākuma sajūta.

Arī domnieks Uldis Ainārs (JV) apgalvoja, ka domes priekšsēdētāja vietniece slēpj svarīgu informāciju, kas saistīta ar pašas partijas biedru, domes deputātu. Viņš jautāja, vai Vītola zina par "incidentu skolā", vai viņa ir informēta, kāda tiesa notiks 16.septembrī un kas tajā ir apsūdzētais.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka 16. septembrī plkst.10 Zemgales rajona tiesa skatīs lietu, kurā apsūdzēts deputāts Juris Razživins (LZS). Viņam celta apsūdzība saskaņā ar Krimināllikuma 126.panta 1.daļu - par vidēja smaguma miesas bojājuma tīšu nodarīšanu. Par šādu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Vītola no amata atbrīvota ar 11 deputātu balsīm "par". Pieci bija pret, bet trīs balsojumā atturējās.

Pēc tam, kad 3.aprīlī no amata atkāpās toreizējais domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis (LA), Jelgavas novada domes darbs jau vairāk nekā četrus mēnešus rit bez domes priekšsēdētāja.