Jelgavas novada dome lems par priekšsēdētāja vietnieces atbrīvošanu no amata; Lonerte saredz centienus mazināt LZS ietekmi domē
foto: LETA
Jelgavas novada pašvaldība.
Novadu ziņas

Jelgavas novada dome lems par priekšsēdētāja vietnieces atbrīvošanu no amata; Lonerte saredz centienus mazināt LZS ietekmi domē

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Jelgavas novada dome 28.augustā plāno skatīt jautājumu par Jelgavas novada domes priekšsēdētāja vietnieces Ilzes Vītolas (LZS) atbrīvošanu no amata un jauna priekšsēdētāja vietnieka ievēlēšanu, informēja pašvaldība.

Jelgavas novada dome lems par priekšsēdētāja vietn...

Pašvaldībā saņemts desmit domes deputātu parakstīts iesniegums ar aicinājumu sasaukt domes ārkārtas sēdi un skatīt jautājumu par Vītolas atbrīvošanu no amata un jauna priekšsēdētāja vietnieka ievēlēšanu.

Iesniegumu parakstījusi deputāte no partijas "Saskaņa" Irina Dolgova, Artūrs Semjonovs un Uldis Ainārs no "Jaunās vienotības", Dina Tauriņa un Dainis Liepiņš no Latvijas reģionu apvienības, Emīls Dobrājs un Madars Lasmanis no "Latvijas attīstībai" un trīs deputāti no Latvijas Zaļās partijas - Andris Ozoliņš, Jānis Kažotnieks un Ģirts Neija.

Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektore Līga Lonerte medijiem izplatītā paziņojumā norāda, ka Vītolas gāšanai pamatota iemesla nav – tik vien cik politiska retorika, centieni mazināt LZS ietekmi domē un, visticamāk, sodīšana par Ozoliņa neatbalstīšanu. 

“Šī rīcība ļautu vēlāk operēt ar vairākiem scenārijiem.  Vienlaikus spēku samērs ļauj soli pa solim izspēlēt centienus pārņemt varu, izrēķināties ar izpildvaru, kas nepārtraukti risinājies jau mēnešiem, bet līdz ar manis atstādināšanu ir ērtāk īstenojama. Līdzīgs scenārijs bija vērojams 2021. gadā, kad atstādināšana ļāva “nomest” tā brīža domes priekšsēdētāju,” sacīja Lonerte.

Pēc viņas sacītā, situācija Jelgavas novada domē tikai ārēji izskatās demokrātiska, tiesiska un ar lietišķi profesionālu darba vidi pašvaldības iekšējos procesos: “Deputātu šakāliskā daba pamazām novedusi pašvaldības darbu strupceļā, taču diemžēl tas NAV pašvaldības bezdarbības, neizdarības vai nesaimnieciskās rīcības rezultātā. Pašvaldības izpildvara pakļauta tādam spiedienam, kas paralizē darba procesu. Diemžēl Latvijā nav ne ombuda, ne augstākstāvošas instances, ne ierēdniecības instrumenta, kas ierobežotu deputātu varu populistisku frāžu un manipulatīvas, emocionālas vardarbības aizsegā realizēt savas agresīvi savtīgās iegribas."

Viņa norādīja, ka vērsusies pie Tiesībsarga, Latvijas Pašvaldību savienības un Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas, lai vērstu uzmanību, ka Jelgavas novada domē jau ilgstoši tiek īstenota tāda rīcības taktika, kas nav pieņemama demokrātiskai, tiesiskai un uz cieņpilnām attiecībām darba vidē vērstai sabiedrībai: “Deputātu rīcība klaji pārkāpj Deputātu statusa likuma noteiktās pilnvaras, demonstrējot lēmējvaras nepārtrauktu iejaukšanos izpildvaras darba procesos. Attiecībā pret izpildvaras pārstāvjiem deputāti stratēģiski izvērš nepieņemamu – emocionāla spiediena, iebiedēšanas, pazemošanas, publiskas kritizēšanas, nonievāšanas un nicināšanas taktiku.”

Kā ziņots, pēc tam, kad 3.aprīlī no amata atkāpās toreizējais domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis, Jelgavas novada domes darbs jau vairāk nekā četrus mēnešus rit bez domes priekšsēdētāja. Jelgavas novada pašvaldības darba nepārtrauktību periodā līdz jauna domes priekšsēdētāja ievēlēšanai nodrošina domes priekšsēdētāja vietniece Vītola.