Zuzāns pircis gleznas, maksājot par tām vairākus miljonus eiro skaidrā naudā, apgalvo uzņēmējs Gulbis
foto: Paula Čurkste/LETA
Gulbis izteicis savu versiju par iespējamo Zuzāna skaidrās naudas izcelsmi.
Viedokļi
2024. gada 22. augustā, 12:40

Zuzāns pircis gleznas, maksājot par tām vairākus miljonus eiro skaidrā naudā, apgalvo uzņēmējs Gulbis

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Divu miljonāru strīds izvērties plašumā - uzņēmējs Ainārs Gulbis apgalvo, ka uzņēmējs Jānis Zuzāns no viņa pircis gleznas trīs miljonu eiro vērtībā, maksājot par tām vairākus miljonus eiro skaidrā naudā, vēsta Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica".

Zuzāns pircis gleznas, maksājot par tām vairākus m...

Viens no bijušajiem Krievijas gāzes importētāja "Itera Latvija" īpašniekiem, kādreizējais Aivara Lemberga biznesa partneris un vēlāk pretinieks Gulbis 2014.gadā nolēmis pārdot savu gleznu kolekciju. Pēc Gulbja teiktā, gandrīz pusi no kolekcijas - nepilnus 2000 darbus - ilgākā laika posmā piekritis atpirkt azartspēļu miljonārs, mākslas mecenāts Zuzāns, samaksājot kopā trīsarpus miljonus eiro.

Saskaņā ar Gulbja stāstīto, Zuzāns par gleznām 500 000 eiro samaksājis ar pārskaitījumu, bet teju trīs miljonus eiro - skaidrā naudā vairākos maksājumos. Parasti Gulbis pēc naudas sūtījis palīdzi, kurai Zuzāns savā kabinetā iedevis mazu maisiņu ar 500 eiro banknošu paciņām. Līdz 2017.gada pavasarim viņa pie Zuzāna pēc naudas devusies 16 reizes, pamatā saņemot 150 000, pāris reižu 300 000 eiro. 2019.gadā pēc 200 000 eiro Gulbis ieradies pats. "Mūkusalas ielā bija tāda terasīte. Tur uzkāpām un viņš man naudu iedeva," atceras Gulbis.

Pēc Gulbja stāstītā, laika gaitā atklājies, ka vairākas it kā viņam piederošas gleznas Zuzāns nopircis aizmuguriski no viņa bijušās sievas, lai gan zinājis, ka šīs gleznas pieder Gulbim. Tajā brīdī Gulbi pārņēmusi kāre atriebties, tāpēc viņš pret bijušo sievu un azartspēļu miljonāru vērsies tiesā, kā arī rakstījis iesniegumus prokuratūrai, Valsts ieņēmumu dienestam (VID), Finanšu izlūkošanas dienestam (FID) un pat Satversmes aizsardzības birojam par Zuzāna, iespējams, "nezināmas izcelsmes naudas līdzekļu legalizēšanu". Tomēr nekur neesot izdevies panākt pienācīgu notikušā izmeklēšanu.

Zuzāns un Gulbis, veicot darījumus, pārkāpuši likumu

Ierosinātajā tiesvedībā pirmās instances tiesa gan nedaudz pieskārusies jautājumam, kur radusies skaidrā nauda. Tā prasījusi Zuzānam pierādīt 600 000 eiro izcelsmi, ko viņš samaksājis Gulbim no 2017.gada sākuma līdz maijam. Iespējams, tieši šis laika posms izvēlēts tāpēc, ka togad stājās spēkā likums, kas starp privātpersonām aizliedz skaidras naudas darījumus, kas pārsniedz 7200 eiro. Tas nozīmētu, ka togad un arī 2019.gadā Zuzāns un Gulbis, veicot darījumus skaidrā naudā, pārkāpa likumu.

Par šādu pārkāpumu draud naudas sods. VID "Re:Baltica" informējis, ka kopš 2017.gada par skaidras naudas darījumiem virs 7200 eiro sodītas 72 privātpersonas, kas sodos samaksājušas vidēji 5000 eiro.

Zuzāna advokāte tiesai iesniegusi konta izdruku, kurā redzams, ka no 2014. līdz 2018.gadam viņš no konta skaidrā naudā izņēmis 730 000 eiro, kas gan nav līdzvērtīgi teju trīs miljoniem, kurus mecenāts, pēc Gulbja paustā, viņam samaksājis skaidrā naudā par gleznām. Advokāte tiesvedībā pievienojusi arī biznesmenim daļēji piederošo azartspēļu uzņēmumu "Alfor" un "Admirāļu klubs" gada pārskatus, kas rāda ievērojamu peļņu. "Alfor" vien attiecīgajā laika posmā nopelnīja gandrīz 76 miljonus eiro. Lauvas tiesu īpašnieki izmaksāja dividendēs, un Zuzānam proporcionāli tika 24 miljoni eiro. Tātad naudas gleznu pirkšanai Zuzānam pietika, taču nav skaidrs, vai tā bija tā pati nauda, kuru Zuzāns samaksāja Gulbim.

Zuzāns "neatminas" cik Gulbim samaksājis

Zuzāns klātienes intervijā "Re:Baltica" sacījis, ka neatceras, cik Gulbim par gleznām kopumā samaksājis. Zuzāns un viņa juriste pētnieciskās žurnālistikas centram klātienē atsaukušies uz it kā vienīgo noslēgto līgumu, kurā kā līguma summa atrunāts pusmiljons eiro ar pārskaitījumu. Tomēr vēlāk, pēc klātienes intervijas, Zuzāns sarakstē precizējis: "Ņemot vērā, ka kopš darījumiem ir pagājis ievērojams laiks, precīzas summas par katru darījumu nosaukt Jums nevaru, taču kopējā skaidras naudas summa, ko samaksāju A. Gulbim, noteikti ir mazāka par 3,5 miljoniem."

Pēc intervijas Zuzāna juriste "Re:Baltica" atrakstījusi, ka 2017.gadā darījumi, par kuriem liecinājusi Gulbja palīdze un kuru 600 000 eiro izcelsmi likusi pierādīt tiesa, nemaz neesot notikuši. Gulbja palīdze gan tiesā iesniegusi "WhatsApp" saraksti ar naudas saņemšanas datumiem un arī summām. Tur redzams, ka 2017. Gadā, kad lielie skaidras naudas darījumi jau ir liegti, viņa no Zuzāna četras reizes saņēmusi pa 150 000 eiro. Tomēr palīdze atzīst, ka naudu paciņās nepārskaitīja. "Man Ainārs lūdza paņemt, es to izdarīju. Ja summas nebūtu sakritušas, viņš taču būtu man ko teicis," "Re:Baltica" sacījusi Gulbja palīdze.

Pats Zuzāns "Re:Baltica" stāsta, ka maksājis par gleznām 2019.gadā mazāku summu, nekā min Gulbis. Viņš saprotot, ka togad pārkāpis likumu, un esot gatavs par to uzņemties atbildību. Tomēr atbildību neviens no viņa līdz šim nav prasījis, norāda "Re:Baltica".

Gulbim ir minējums, kur Zuzāns guvis šādus līdzekļus

VID, kuram būtu jāizmeklē naudas izcelsme, saņēma gan informāciju no tiesas, gan Gulbja iesniegumu sākt kriminālprocesu par nezināmas izcelsmes naudas legalizēšanu. "Re:Baltica" noskaidroja, ka 2021.gadā VID šo informāciju pievienoja jau kādai esošai lietai, kurā joprojām izmeklē cita mākslas kolekcionāra, Nacionālā teātra direktora Māra Vītola, darījumus. Raidījums "De Facto" pērn ziņoja, ka VID pārbauda vairāku Vītola uzņēmumam piederošu īpašumu iegādi, kā arī viņa darījumus ar Zuzānu. 2019.gadā Zuzāna azartspēļu bizness ziedoja Vītola vadītai biedrībai 250 000 eiro.

Gulbim esot minējums, kur Zuzāns varētu būt dabūjis lielo skaidrās naudas daudzumu, lai norēķinātos par gleznām. Viņš apgalvo, ka spēļu zālēs aparātu iestatījumi var tikt mainīti tā, lai tiktu uzskaitīta tikai daļa no faktiski iemaksātās naudas. Tādā veidā azartspēļu rīkotājs var tikt pie neuzskaitītas skaidrās naudas, kuru var izmantot visdažādākajiem mērķiem. Zuzāns gan noliedz, ka nodarbotos ar nelikumībām. Glezniecības mecenāts uzskata, ka Gulbis cīņu ar viņu sācis, jo grib izspiest naudu un kādu Džemmas Skulmes gleznu, kurā redzama Gulbja pašreizējā dzīvesbiedre, bijusī modele.

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija "Re:Baltica" norādīja, ka Latvijā līdz šim neviens nav pieķerts, manipulējot ar izmainītiem datiem spēļu automātos. Zaudējis civillietā pret Zuzānu, Gulbis lūdzis prokuratūru sākt kriminālprocesu pret bijušo sievu par viņam piederošo gleznu pārdošanu azartspēļu miljonāram. Lieta šobrīd atrodas tiesā. Ja tajā pierādīs, ka gleznas piederēja Gulbim, Zuzānam var nākties tās atdot.