Viedokļi

Jurģis Liepnieks par nelegālo migrāciju: „Tas mūsu robežsardzei ir reāls apkaunojums”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Lai apsargātu savu austrumu robežu, Latvija regulāri pieprasa palīdzību no Lietuvas un Igaunijas, un tas kā minimums mums ir apkaunojums, saka rakstnieks Jurģis Liepnieks un piebilst, ka žogs uz robežas savu funkciju nevar pildīt, ja nav tehnoloģiskais nodrošinājums. Un kāds tas ir, mēs tā īsti pat nezinām, jo viss ir noslepenots kā liels valsts noslēpums.

Jurģis Liepnieks par nelegālo migrāciju: „Tas mūsu...

Beidzot ir noslēgusies žoga būve uz Latvijas un Baltkrievijas robežas. Šķiet, ka tieši laikā. Jo šogad no robežas nelikumīgas šķērsošanas, robežsargi jau ir atturējuši vairāk nekā 3600 cilvēkus. Aizturētas arī vairākas imigrantu transportēšanas grupas. Un varam vien minēt, cik imigrantiem ir izdevies caur Latvijas robežu nonākt Eiropā. Patlaban tieši Latvijas robeža ir tā, caur kuru no Baltkrievijas Eiropā cenšas nonākt liela daļa migrantu. Tādēļ Lielais jautājums: „Ko vēl vajadzētu darīt nelikumīgās migrācijas apturēšanai?” To Jauns.lv uzdeva rakstniekam Jurģim Liepniekam.

Skaidrs, ka fiziskais žogs ir tikai viens no nepieciešamajiem elementiem, jo žogs jau neaiztur neko, teic Jurģis Liepnieks. Žogs tikai dod zināmu laiku, lai konkrētajā vietā, kur noticis robežpārkāpums, kas fiksēts ar elektroniskiem līdzekļiem, varētu ierasties cilvēki un bēgļus atturēt vai aizturēt: „Žogs ir labi, tikai jautājums ir par tehnoloģijām, kas nepieciešamas, lai žogs reāli varētu pildīt savu funkciju, lai tas kaut ko varētu reāli palīdzēt. Viss, kas ar to saistīts, ir nenormālie valsts noslēpumi. Mēs neviens par to oficiāli neko nezinām. Kā saprotu, ir zināmas problēmas ar tehnoloģisko nodrošinājumu uz robežas visos segmentos. Redzu, ka nākamā gada budžetā tam pieprasītas milzīgas summas – kādi 200 miljoni. Tad nu šīs problēmas ir domāts risināt.”

Otrs problēmaspekts ir kadru trūkums – nav robežsargu, kas sargā robežu, atturētu bēgļus: „Latvija regulāri pieprasa palīdzību no Lietuvas un Igaunijas, pie mums sargāt robežu brauc Lietuvas un Igaunijas robežsargi. Tas kā minimums mums ir apkaunojoši! Mēs esam Baltijas vājākais posms. Vienkārši kauns par to!”

Robežsargu mums trūkst gan dēļ zemajām algām, ko viņiem maksājam, gan dēļ nepietiekamajām sociālajām garantijām. Tas ir tādēļ, ka, ja cilvēks vēlas dienēt, viņš pirmām kārtām izvēlas armiju, nevis robežsardzi. Ja armija dara visu, lai sev piesaistītu cilvēkus, nodrošina konkurētspējīgu algu, tad robežsardzē un iekšlietu sektorā vispār tā ir milzīga problēma, vērtē Jurģis Liepnieks.

Ko Jurģis Liepnieks saka par nelikumīgo migrāciju un kas būtu jādara, lai to apturētu, skatieties Jauns.lv video.