Festivāls “Zelta ritmi” ir īpaši vecākajai paaudzei veltīts izglītojošs, izklaidējošs un saliedējošs pasākums, kura mērķis ir iedvesmot dzīvot skaisti, aktīvi un jēgpilni, neatkarīgi no vecuma.

Senioru festivāls “Zelta ritmi 2024”

Ar dziesmām, dejām, asprātīgām atziņām un jokiem svētdien, 11. augustā, izskanējis septītais vecākajai paaudzei veltītais festivāls “Zelta ritmi”.

Sabiedrība

“Man patīk dziedāšana, mīlēšana un nepatīk saskābušas sievietes”. Aizvadīts senioru festivāls “Zelta ritmi 2024”

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

“Pensijas vecuma cilvēkiem mazāk vajag skatīties pasē, bet vairāk iziet sabiedrībā,” atziņās par dzīvi dalījās senioru festivāla “Zelta ritmi” 78 gadus vecais kora dziedātājs Jānis. Ar dziesmām, dejām, asprātīgām atziņām un jokiem svētdien, 11. augustā, izskanējis septītais vecākajai paaudzei veltītais festivāls “Zelta ritmi”, ko rīko vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”.

“Man patīk dziedāšana, mīlēšana un nepatīk saskābu...

Nopietna problēma, kas mēdz piemeklēt vecāko paaudzi

“Man patīk dziedāšana, mīlēšana un nepatīk saskābušas sievietes,” uz jautājumu, kas savā cienījamā vecumā patīk un nepatīk, iedvesmas sarunā uz skatuves ar humoru atbildēja Ivars Briedis no Valmieras senioru vīru kora “Baltie bērzi”. Tāpat viņš atklāja, ka, no rītiem mostoties, viņam galvā jau skanot kāda dziesma. Dāmas – Ināra Brokāne un Ilga Cekula no invalīdu apvienības “Aizvējš” līnijdeju kopas – slavēja “Balto bērzu” dziedoņus, sakot: “Kaut kungi Latvijā mācītos no “Baltajiem bērziem” un turpmāk uz “Zelta ritmu” skatuves vīriešu būtu vairāk!”

Savukārt gerontologs, profesors Jānis Zaļkalns norādīja uz kādu nopietnu problēmu, kas mēdz piemeklēt vecāko paaudzi, un aicināja to risināt: “Visnopietnākā problēma pensijas vecuma cilvēkiem ir nespēja samierināties ar to, ka saule zenītā ir jau bijusi. Taču arī rudens ir krāšņs, izkrāsojiet to paši savās krāsās!”. Pasākumā varēja klausīties arī citu speciālistu iedvesmas sarunas, ko atbalstīja Rīgas valstspilsētas pašvaldība Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros.

Zaļumballes mūziķus izvēlas festivāla apmeklētāji

Festivāls “Zelta ritmi”, kas Rīgā, Esplanādes parkā, notika jau septīto reizi, kopā pulcēja tūkstošiem pirmspensijas un pensijas vecuma cilvēku no visas Latvijas – lielkoncertā vien uzstājās vairāk nekā 300 dalībnieku. Kolektīvi bija sabraukuši ne vien no Rīgas, bet arī no Iecavas, Gulbenes, Valmieras, Ogres, Naukšēniem, Mētrienas, Liepājas, Valkas un Tukuma. Skatuves programmu vadīja vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa un dziedošais aktieris Juris Hiršs. Festivāla lieldraugs šogad – mazumtirdzniecības veikalu tīkls “Rimi”, atbalstītājs – mobilo sakaru operators “Zelta zivtiņa”. Zaļumballē pēc iepriekšējā gada apmeklētāju pieprasījuma uzstājās grupa “Zelta kniede”; arī šogad notika balsojums par auditorijas iecienītākajām grupām un mūziķiem, ko vēlētos dzirdēt spēlējam nākamā gada festivāla zaļumballē.

Koncertā uzstājas arī tie, kam 90+

Uz festivāla “Zelta ritmi” skatuves ik gadu uzstājas arī ļoti cienījama vecuma dalībnieki – kas sasnieguši jau 90 un vairāk gadu. “Mammamuntetiem.lv” šos dalībniekus īpaši sveica un godināja – 91 gadu veco Ainu Boči no Ogres deju kolektīva “Astras” un Valmieras Kultūras centra senioru vīru kora “Baltie bērzi” dziedātājus Alfrēdu Vinteru (90) un Jāni Helmani (93). “Es joprojām dejoju, jo man patīk būt cilvēkos, es gribu sabiedrību! Ir skumji būt vienam,” atzina Aina Boče. Dāvanas dalībniekiem bija sarūpējusi izdevniecība “Zvaigzne ABC”, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un festivāla lieldraugs “Rimi”. Savukārt ikvienam koncerta dalībniekam dāvanās bija “Fazer” vafeļu batoniņi “Kismet”,

“Fazer” maizes ceptuves īsteni latviskā un tradīcijām bagātā “Druva Spēkavota” maize un “Seni” higiēnas preces.

Skaistas dāvanas saņēma arī daudzi apmeklētāji – pirmie 100 varēja tikt pie kalnu priedes stāda no “Latvijas Valsts meži”. Tāpat bija iespēja piedalīties Lielā laimes rata izlozē, kur atbalstītājs “Zelta zivtiņa” nodrošināja galveno balvu – mobilo tālruni “Samsung Galaxy A55”. Tāpat notika vēl kāda īpaša “Zelta zivtiņa” izloze – tika izlozēts Žorža Siksnas koncerts, tas ir, mākslinieks ieradīsies uzstāties loterijā laimējušās gaviļnieces mājās.

Par festivālu “Zelta ritmi”

Festivāls “Zelta ritmi” ir īpaši vecākajai paaudzei veltīts izglītojošs, izklaidējošs un saliedējošs pasākums, kura mērķis ir iedvesmot dzīvot skaisti, aktīvi un jēgpilni, neatkarīgi no vecuma. Festivāla ietvaros notiek dažnedažādas aktivitātes, kurās apmeklētāji var iesaistīties bez maksas. Pasākuma centrālais notikums ir lielkoncerts, kurā uzstājas vairāk nekā 20 kolektīvu no visas Latvijas – kopā tie ir vairāk nekā 300 pirmspensijas un pensijas vecuma cilvēki – dažādu novirzienu ansambļi, dejotāji un dziedātāji –, kas kāpj uz vienas skatuves. Tradicionāli pasākums notiek Rīgā, skvērā aiz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, un noslēdzas ar zaļumballi. Festivālu “Zelta ritmi” jau septīto gadu rīko vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”, vairāk informācijas www.zeltaritmi.lv.