Prezidents: nākamā gada budžetā jāparedz pasākumi civilās aizsardzības sistēmas pilnveidei Latvijā
foto: Valsts prezidenta kanceleja
Rinkēvičs iepazīstas ar vētras postījumiem.
Politika
2024. gada 12. augustā, 11:53

Prezidents: nākamā gada budžetā jāparedz pasākumi civilās aizsardzības sistēmas pilnveidei Latvijā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Plānojot nākamā gada pašvaldību budžetu, jāparedz pasākumi civilās aizsardzības sistēmas pilnveidei visās Latvijas pašvaldībās, uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš pirmdien Jūrmalas rezidencē tikās ar viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministri Ingu Bērziņu (JV).

Prezidents: nākamā gada budžetā jāparedz pasākumi ...

Kā informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris, tikšanās laikā puses pārrunāja atbalstu pašvaldībām, lai mazinātu 29.jūlija dabas stihiju postījumus, plānoto 2025.gada pašvaldību budžetu, administratīvi teritoriālās reformas gaitu, rīcības plānu Latvijas Austrumu pierobežas ekonomiskajai izaugsmei 2024.-2026.gadam, kā arī Nacionālā mākslīgā intelekta centra izveidi.

Tikšanās laikā Rinkēvičs informēja ministri par Jelgavas un Kalnciema pagasta apmeklējuma laikā novēroto, ka pašvaldību sagatavotība krīzes situācijās var krietni atšķirties atkarībā no pieejamajiem resursiem. Viņaprāt, jāuzlabo sadarbība starp Latvijas pašvaldībām un iekšlietu resoru. Valsts prezidents pateicās ministrei un pašvaldībām par ātro reakciju un sniegto atbalstu iedzīvotājiem.

Valsts prezidents iepazinās ar Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas apkopoto informāciju par dabas stihiju radītajiem zaudējumiem pašvaldībās un uzklausīja ministres redzējumu par turpmāko rīcību. Viņš sagaida, ka ministrija sadarbībā ar pašvaldībām apzinās vētras un plūdu radītos zaudējumus un pēc iespējas ātrāk izmaksās kompensācijas, lai varētu pilnvērtīgi veikt seku novēršanas darbus.

"Tāpat nepieciešams identificēt iespējamos uzlabojumus krīzes situāciju vadībai, kā arī operatīvai seku novēršanai. Būtiski ir izvērtēt iespējamos uzlabojumus arī pašvaldību infrastruktūrā, piemēram, meliorācijas sistēmās. Jāturpina darbs ar apdrošinātajiem, lai viņi atbildīgi un ātri pilda uzņemtās saistības," pēc tikšanās uzsvēra Rinkēvičs.

Pēc vētras un lietavām pludo Ganību dambis un Pētersalas iela Rīgā. 29.07.2024.

Kā zināms, apdrošināšanas kompānijas līdz 5.augusta vakaram par vētras un lietavu radītajiem postījumiem ir saņēmušas 7001 atlīdzību pieteikumu, par kuriem izmaksātas un rezervētas atlīdzības aptuveni 12,75 miljonu eiro apmērā.

Kā pavēstīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) pārstāvji, tostarp par apdrošinātiem īpašumiem saņemts 6041 pieteikums, par kuriem izmaksātas un rezervētas atlīdzības 8,6 miljonu eiro apmērā, KASKO apdrošināšanā - 635 pieteikumi, kur atlīdzības sasniedz 1,35 miljonus eiro, bet sējumu apdrošināšanā - 325 pieteikumi par 2,8 miljoniem eiro.

LAA atzīmēja, ka atlīdzību pieteikumu skaits turpina augt, tādējādi šie vēl nav galīgie skaitļi, piebilstot, ka tās rīcībā nav informācijas par atteikumu skaitu.

Asociācijā skaidroja, ka apdrošinātāji turpina rūpīgi izvērtēt katru gadījumu un pārskata politikas, ņemot vērā nepieredzēto ekstremālo lietavu radītos postījumus. Līdz ar to LAA prognozē, ka atteikumu proporcija būs neliela.

Vētras un plūdu izpostītā Jelgava. 29.07.2024.

Jau ziņots, ka 28.jūlija naktī un 29.jūlijā piedzīvotā vētra vietām Latvijā radīja būtisku postažu.