1dienas
19stundas
36minūtes
18sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Valkā teātra festivāla laikā varēs iekļūt slepenos pazemes bunkuros
foto: Latvijas Nacionālais kultūras centrs
Novadu ziņas

Valkā teātra festivāla laikā varēs iekļūt slepenos pazemes bunkuros

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

XV Latvijas amatierteātru svētki piedāvās ekskluzīvu iespēju paviesoties vienā no slepenākajām vietām kādreizējā Padomju Latvijā – Valkas pazemes bunkuros.

Valkā teātra festivāla laikā varēs iekļūt slepenos...

Valkas amatierteātru festivāla laikā būs unikāla iespēja iekļūt padomju perioda slepenajos pazemes bunkuros, kuros tagad nemaz tik vienkārši nav iekļūt. Padomju laika armijas bunkuri Valkā ir bijuši vieni no Padomju Latvijas laika slepenākajām vietām, kurā drīkstēja ieiet tikai ar speciālām atļaujām. 1953.–1989. gados te izvietojās Padomju Armijas stratēģisko raķešu sakaru rezerves punkts.

foto: Latvijas Nacionālais kultūras centrs

Valkas pazemes bunkuri (Tālavas iela 23) svētku laikā pārtaps par neatkārtojamu kultūrvietu, kurā būs iespēja baudīt trīs video izrāžu un divu amatierteātru veidotu īsfilmu kino seansus, kā arī atveldzēties no vasaras svelmes - vidējā gaisa temperatūra bunkuros ir ap 15-16 ℃, tāpēc aicinām seansus apmeklēt siltākā apģērbā.

foto: Latvijas Nacionālais kultūras centrs

Video izrāžu programma bunkuros norisināsies 10. augustā plkst. 11.00 - 22.00.

Amatierteātru festivāla laikā būs iespēja skatīt plašu izrāžu klāstu, tostarp, Māras Lewis un Karīnas Vasiļevskas-Dāsas versiju par Raiņa darbu “Zelta zirgs”, kā arī režisores Raimondas Vazdikas filmu “Laimes ēnā”. 

Valkas slepenie bunkuri

Bunkuri atrodas Valkas pilsētas centrā, Ausekļa ielas kreisajā pusē, blakus Ādama Tērauda skolai.

Padomju laika armijas bunkuri Valkā ir bijuši vieni no Padomju Latvijas laika slepenākajām vietām, kurā drīkstēja ieiet tikai ar speciālām atļaujām. 1953. – 1989. gados te izvietojās Padomju Armijas stratēģisko raķešu sakaru rezerves punkts. Ar lielām automašīnām, kurām bija 16 riteņi, veda lielus dzelzsbetona blokus, lai veidotu bunkurus. Kad visi trīs bija izbūvēti, tos apbēra ar granti papildus nostiprināšanai un nosiltināšanai. Bunkuros atradās stratēģisko raķešu sakaru rezerves centrs, kurš bija pakļauts Ļeņingradas sakaru centram. No šiem bunkuriem tika regulētas šahtas, kurās atradās armijas raķetes. Valkas un Valgas apkārtnē tādas bija 20. 1962. gada oktobrī Karību krīzes laikā šīs raķetes bija kaujas gatavībā un notēmētas Floridas virzienā. Leģenda vēsta, ka pietrūka pāris stundas, lai tās patiešām tiktu palaistas.

Turpat blakus aiz Ādama Tērauda skolas un pazemes bunkuriem atrodas Zviedru (Šeremetjeva) skansts. Mākslīgi veidotais zemes valnis tika veidots Lielā Ziemeļu kara sākumā, ap 1702. gadu, lai aizsargātu Valku pret zviedriem. Skansts stāvākā siena ir vērsta pret Ērģemi, bet otra puse pret Ausekļa ielu.

Mūsdienās bunkurus ikdienā iespējams aplūkot tikai no ārpuses.