Vēstnieks: vēlētos redzēt vairāk Latvijas uzņēmējus un dažādu jomu profesionāļus Spānijā
foto: LETA
Latvijas vēstnieks Spānijas Karalistē Jānis Zlamets ierodas pie Valsts prezidenta akreditācijas vizītes laikā Rīgas pilī.
Politika
2024. gada 3. augustā, 22:51

Vēstnieks: vēlētos redzēt vairāk Latvijas uzņēmējus un dažādu jomu profesionāļus Spānijā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Spānijai ir interese par Latvijas zināšanām par Eiropas austrumu reģionu un valsts paveikto noturības veidošanā, tādu viedokli pauda jaunais Latvijas vēstnieks Spānijā Jānis Zlamets.

Vēstnieks: vēlētos redzēt vairāk Latvijas uzņēmēju...

Viņš uzskata, ka ģeopolitiskās izmaiņas pasaulē gan Latvijā, gan Spānijā ir ievērojami stiprinājušas izpratni par modernu demokrātisku Eiropas valstu un NATO sabiedroto kopīgas darbības nozīmi, lai nodrošinātu plaukstošu un mierīgu Eiropu nemierīgā pasaulē. Zlamets atgādināja, ka vairākus gadus Spānijas karavīri atrodas Latvijā, tā nodrošinot visa NATO - ne vien Latvijas, bet arī Spānijas - drošību.

"Nu jau vairāk nekā 20 gadus pie viena Eiropas Savienības (ES) galda sēžot, viens otru labi pazīstam gluži vai visās valsts politikas jomās. [..] Latvijai, virzoties uz vēlētās dalībvalsts vietu ANO Drošības Padomē, noderīgas var būt Spānijas zināšanas par mums mazāk pazīstamiem pasaules reģioniem," teica vēstnieks.

Viņš vērsa uzmanību arī uz to, ka katru gadu aug Latvijas un Spānijas ekonomiskie sakari. Zlamets akcentēja, ka Spānija, lai gan pāris desmitgades agrāk par Latviju, ir pieredzējusi būtisku un modernu visas valsts un sabiedrības transformāciju. Viņaprāt, šodien, līdzīgi kā Latvija, tā ir moderna, plaukstoša, reģionāli un nozarēs dažādota ekonomika.

"Tomēr tā ir daudz lielāka un līdz ar to, rodot lielākas iespējas. Ne velti Spānija ir arī G20 valsts. Gan Latvijas uzņēmēju interese par Spāniju, gan Spānijas uzņēmēju interese par Latviju noteikti varētu būt vēl lielāka," teica vēstnieks.

Viņš arī uzsvēra, ka Spānijā sekmīgi ir pašmāju mākslinieki un sportisti, sadarbojas augstskolas. Tāpat vēstnieks norādīja, ka Rīgu un vairākas Spānijas pilsētas savieno tiešie avio reisi, savukārt Latvijas skolās aug interese par spāņu valodas apguvi. Viņaprāt, ir iespējas attīstīt savstarpējos iedzīvotāju kontaktus visdažādākajās jomās.

"Latviešiem labi pazīstams ir Spānijas jaukais klimats un Eiropas nozīmes pastaigu ceļi. Ir jāveicina arī tas, lai arvien vairāk spāņu izvēlētos apmeklēt Latviju, jo arī mums ir ko spāņiem piedāvāt," sacīja Zlamets.

Jautāts, kādi ir aktuālākie izaicinājumi Latvijas un Spānijas attiecībās, vēstnieks klāstīja, ka, lai gan Latvija un Spānija ir ES dalībvalstis un NATO sabiedrotie, tomēr ir daudz darāmā, lai savos prātos patiesi pārvarētu nebūt ne tik lielo ģeogrāfisko attālumu un robus zināšanās vienam par otru. Viņaprāt, abu valstu attiecībām un savā būtībā gana līdzīgajām sabiedrībām ir visi priekšnoteikumi, lai kontakti kļūtu arvien ciešāki.

"Vēlētos redzēt vairāk Latvijas uzņēmējus un dažādu jomu profesionāļus Spānijā. Un, jā - arī vairāk spāņu tūristu Latvijā. Mums vienam otru vēl vairāk jāiepazīst. Tad arī sekos savstarpēji izdevīga un bagātinoša sadarbība visdažādākajās nozarēs," rezumēja vēstnieks.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs 1.augustā pasniedza akreditācijas vēstules Latvijas vēstniekam Spānijā Zlametam, vēstniekam Ungārijā Jurijam Pogrebņakam, vēstniekam Turcijā Bahtijoram Hasanam un vēstniecei Eiropas Padomē Agnesei Vildei.