Valkas domē cenšas ierobežot deputātu sarunas ar medijiem? Skaidrojam, kas notiek
foto: Paula Čurkste/LETA
Bijušais Valkas mērs Vents Armands Krauklis norāda, ka Valkas novada pašvaldības priekšsēdētāja Gita Avote likusi parakstīt dokumentus, kas specifiskus jautājumus deputātiem liegs apspriest ne tikai ar medijiem, bet arī izteikties par tiem sociālajos tīklos.
Politika
2024. gada 31. jūlijā, 06:56

Valkas domē cenšas ierobežot deputātu sarunas ar medijiem? Skaidrojam, kas notiek

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Kādreizējais Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis publiski paudis sašutumu, ka viņam domes priekšsēdētāja Gita Avote likusi parakstīt dokumentus, kas specifiskus jautājumus deputātiem liegs apspriest ne tikai ar medijiem, bet arī izteikties par tiem sociālajos tīklos. Jauns.lv vērsās pie Gitas Avotes, lai noskaidrotu, kāds ir šāda dokumenta mērķis.

Valkas domē cenšas ierobežot deputātu sarunas ar m...

Krauklis sociālajā platformā "X" bija ievietojis fotogrāfiju ar apliecinājumu par konfidencialitātes un informācijas neizpaušanu. Tajā tostarp noteikts, ka ierobežotas pieejamības informācijas statuss bez noilguma termiņa ir aizliegts izpausts trešajām personām, tai skaitā masu medijiem un sociālo mediju platformā.

"Valkas novada jaunā vadība nebeidz pārsteigt. Domes priekšsēdētāja Gita Avote ar savu komandu piedāvāja deputātiem parakstīt šādu apliecinājumu," savu sašutumu neslēpa politiķis, piekrītot zemāk paustajam viedoklim, ka tad jau  pašvaldības deputāta institūts zaudē savu primāro jēgu - pārstāvēt, saņemt un sniegt atbildes iedzīvotājiem.

Jauns.lv vērsās ar jautājumiem pie Gitas Avotes, lai noskaidrotu, kāds ir šāda dokumenta mērķis, cik deputātu jau ir to parakstījuši un kā viņa komentētu tam veltīto kritiku.

"Šis apliecinājums jāparaksta tādēļ, ka pielikumos minētā informācija skar konkrētus amatus, konkrētas nodaļas un darbiniekus. Līdz brīdim, kamēr nav pieņemti lēmumi par pārmaiņām, reorganizāciju vai kāda amata likvidēšanu, šī informācija nav izpaužama. Pielikumos ir nosauktas lietas un pilnveidojamie uzdevumi, kas kalpos kā darba instruments tieši pašvaldības vadībai, lai uzlabotu vai izstrādātu jaunus iekšējos dokumentus. Termiņš nav noteikts, jo skaidrs, ka visus ieteikumus nevarēsim pieņemt vienlaicīgi. Daži ieteikumi tiks īstenoti vairāku gadu periodā. Ierobežotas pieejamības informācijas statusu nosaka audita ziņojuma autors saskaņā ar normatīvajiem aktiem gan informācijas atklātības tiesību jomā, gan fizisko personu datu apstrādes tiesību jomā,” skaidroja Avote.

Viņa norādīja, ka Konfidencialitātes un informācijas neizpaušanas apliecinājumu parakstījuši puse no ievēlētajiem Valkas novada deputātiem. 

Vienlaikus viņa norādījusi, ka kritiku izsaka tikai viens no opozīcijas deputātiem, bijušais Valkas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs, kurš "acīmredzot nevēlas pārmaiņas". 

"Es kā pašvaldības domes priekšsēdētāja, nevienu lēmumu nepieņemšu vienpersoniski. Par to tiks diskutēts komitejās, sēdēs. Pārmaiņas notiks pakāpeniski. Savukārt, lai iedzīvotājiem un darbiniekiem būtu pieejams objektīvs pašreizējās situācijas raksturojums, publiskota audita ziņojuma daļa, ar pielikumiem varēs iepazīties deputāti, kuri būs parakstījuši apliecinājumu par informācijas neizpaušanu," norādīja Avote.