Svin “Donbasa atbrīvošanu”, grib koncertēt Rīgā – melnajā sarakstā iekļauj kārtējo Krievijas dziedātāju
foto: Ekrānšāviņš
Mūziķis ir pabijis arī Krievijas okupētajā Doņeckā, kur līksmi dziedājis virs plakāta ar uzrakstu “Sveicieni Donbasa atbrīvošanas dienā!” Blakus uzrakstam ir sarkana zvaigzne, Georga lentītes krāsas.
Sabiedrība

Svin “Donbasa atbrīvošanu”, grib koncertēt Rīgā - melnajā sarakstā iekļauj kārtējo Krievijas dziedātāju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ārlietu ministres Baibas Bražes (V) vadītā ministrija “melnajā sarakstā” ir iekļāvusi gruzīnu izcelsmes Krievijas dziedātāju Irakliju Pirchalavu. Viņam jau pavisam drīz – 2. augustā – bija paredzēts koncerts Rīgā.

Svin “Donbasa atbrīvošanu”, grib koncertēt Rīgā – ...

Par savu lēmumu Braže paziņoja vietnē “X”. Iebraukšana Krievijas mūziķim liegta saskaņā ar Imigrācijas likuma 61. panta 2. daļu. Tā nosaka, ka – ja ārzemnieks ir Latvijā nevēlama persona, par viņa iekļaušanu sarakstā lemj ārlietu ministre. Šis lēmums nav pārsūdzams.

Taču interesanti – kādēļ tad konkrētais mākslinieks kļuvis Latvijā nevēlams? Verbāli Pirchalava nav starp tiem, kuri regulāri, kaismīgi pauž atbalstu Krievijai vai tās agresijai, taču, ja paskatās uz šī dziedoņa darbiem, neko citu kā piekrītošu māšanu ar galvu Vladimira Putina režīmam saskatīt nevar. Jāpiebilst, ka viņš arī nav kritizējis Krievijas iebrukumu Ukrainā un turpina regulāri muzicēt Krievijas teritorijā.

Publiski šobrīd ir atrodami – tostarp arī pilni – koncerta ieraksti, kuros redzams, ka Pirchalava vēl 2017., 2018., un 2019. gadā uzstājas tā saucamās “Luhanskas tautas republikas” pilsētas dienas svētku koncertā. Vēl 2019. gadā Pirchalava ir uzstājies Jaltā, Krimā. Lieki piebilst, ka šajās vietās mākslinieks ir nonācis no Krievijas teritorijas, tādējādi rupji pārkāpjot Ukrainas likumdošanu, robežas un faktiski paužot atbalstu Krievijas okupācijai, agresīvajai ārpolitikai.

Mūziķis ir pabijis arī Krievijas okupētajā Doņeckā, kur līksmi dziedājis virs plakāta ar uzrakstu “Sveicieni Donbasa atbrīvošanas dienā!” Blakus uzrakstam ir sarkana zvaigzne, Georga lentītes krāsas.

Šie abi koncerti ir bijis pietiekams iemesls, lai Pirchalava nonāktu Ukrainas aktīvistu organizācijas “Mirotvorec” sarakstā, par nelegālu iekļūšanu Ukrainas teritorijā – Krievijas okupētajos reģionos, kurus savulaik kontrolēja agresorvalsts atbalstītie separātisti.

Arī Gruzijā Pirchalava nav īpaši cienīts. Vietējie aktīvisti vēl pērn nepieļāva mūziķa rīkotu nekustamā īpašuma jomas izstādi. Iemesls šī pasākuma izjaukšanai bijis Pirchalavas saikne ar Krieviju un fakts, ka mūziķim piederošajos restorānos regulāri skan krievu dziesmas. Dziedātājs tolaik nodēvēja Gruzijas aktīvistus par “radikāļiem”.

Tika plānots, ka Iraklija Pirchalavas 2. augusta koncerts notiks Rīgas izklaides vietā “First Club”. Šī iestāde, kā arī koncerta organizatori – “Baltic Events” Latvijā pietiekami regulāri organizē arī tādu Krievijas mūziķu koncertus, kuru klusēšana sakarā ar Krievijas agresiju Ukrainā liek aizdomāties.