Latviešu nīdējam, kurš uzbruka deputātam, piespriests nosacīts cietumsods
foto: ekrānuzņēmums no Facebook.com
Sociālajos tīklos uzbrucējs atrodams kā Antons Gromihins. Viņa "Facebook" profilā savulaik ievietotas dažādas fotogrāfijas, kas pietiekami daudz pastāsta par personas uzskatiem un nostāju. Konkrētajā ekrānuzņēmumā redzama bilde no 2019. gada.
Sabiedrība

Latviešu nīdējam, kurš uzbruka deputātam, piespriests nosacīts cietumsods

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

2023. gada sākumā Saeimas deputātam Gatim Liepiņam (JV) sabiedriskajā transportā uzbruka kāds piedzēries vīrietis, kurš agresijas laikā latviešus lamāja krievu valodā un uzbruka arī fiziski. Sākotnēji Valsts policija atteicās personu sodīt, taču šobrīd prokuratūra vīrietim ir piemērojusi skarbu sodu - nosacītu cietumsodu.

Latviešu nīdējam, kurš uzbruka deputātam, piesprie...

Saeimas deputāts Gatis Liepiņš (JV) sociālajos tīklos dalījās stāstā par uzbrukumu sabiedriskajā transportā, kas notika pagājušā gada sākumā. Uzbrukums, pēc Liepiņa teiktā, noticis tādēļ, ka viņš ar paziņu latviešu valodā apsprieduši iestāšanos Zemessardzē.

Blakus sēdēja kāds vīrietis, malkoja alu un izrādija krasu nepatiku par abu sarunu tematu, līdz ar to viņš sācis lamāties krievu valodā un sācis izmantot fizisku vardarbību.

“Latiši p*****! P***i dam očkarik!" un tādā garā

"9. janvāra vakarā, kā ierasts, devos mājās ar 25. trolejbusu. Garais trolejbuss, kā jau sastrēgumstundā, bija diezgan pilns, visas sēdvietas bija aizņemtas, tādēļ stāvēju kājās pie aizmugurējām durvīm. Tur sastapu kādu paziņu. Forši, jo runājoties ātrāk paiet ceļš. Jau iekāpjot, nevarēja ar vienu acu kaktiņu nepamanīt kādu “kungu”, kurš šad tad skaļi šņaukājās, gārdza un rīstījās, dzerdams savu aliņu. Nepievērsām viņam uzmanību un braucām tālāk,” portālā “Facebook” raksta vīrietis.

Pa ceļam ar paziņu izrunājušies par to, kā katram klājas, par veiksmēm, neveiksmēm, par darbu un tamlīdzīgi.

“Tuvojoties pieturai “Botāniskais dārzs”, pārrunājām arī lietderību šajos laikos stāties Zemessardzē, ka jābūt gataviem aizstāvēt savu zemi. Potenciālos okupantus taču sagaidīs ar ložu kārtu nevis ziediem.  Pie šī arī iepriekšminētais “kungs” ar aliņu laikam saausījās un skaļi krieviski izsaucās “Latiši p*****” (Latvieši p*****) un tamlīdzīgas frāzes. Pavērsos pret viņu un aicināju pārtraukt un paklusēt. Viņš paskatījās uz mani un lepni paziņoja “ja eto skazal” (es to teicu). Redzot, ka uz mani viņa teiktais īpašu iespaidu neatstāj, viņš piecēlās, sāka draudēt “p***i dam očkarik” (dabūsi p****, briļļainais). Un iespēra man krūšu apvidū,” atceras Liepiņš.

Jauns.lv ir noskaidroja, ka uzbrucēja vārds ir Antons Gromihins.

Šīs personas sociālie tīkli ir pārpildīti ar fotogrāfijām, kurās redzama alkohola lietošana un PSRS, Krievijas militāro simbolu slavināšana arī pēc tiesas sēdes un tos ir iespējams apskatīt jebkuram interesentam:

Sākotnēji Valsts policija atteicās uzsākt kriminālprocesu

Pirms laika sašutumu daudzos izsauca VP reakcija uz šāda veida acīmredzama nacionāla naida pielādētu uzbrukumu.

Ir zināms, ka Valsts policijā Liepiņš vērsās ar lūgumu izvērtēt, vai attiecīgās personas darbībās nav saskatāmi Krimināllikuma pārkāpumi, tostarp 231. pants (huligānisms) un 78. pants (nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšana), un ierosināt kriminālprocesu.

“Valsts policija atteicās uzsākt kriminālprocesu, secinot, ka stiprs alkohola reibums ir pierādījums tam, ka uzbrucējs nav rīkojies ar tīšu nodomu. Par līdzīgiem uzbrukumiem pēdējo četru gadu laikā viņš sodīts trīs reizes. Kāpēc viņš vēl nav cietumā? Lēmumu pārsūdzēju,” par jaunumiem šajā lieto “Twitter” ziņo Liepiņš.

Sākotnēji Rīgas Pārdaugavas prokuratūrā piekrita VP lēmuma nesākt tiesvedību un nesodīt vainīgo, balstoties uz vainu mīkstinošajiem apstākļiem. Kā iepriekš noskaidroja Jauns.lv, Liepiņš ar vēstuli vērsās pie ģenerālprokurora Jura Stukāna.

Pēc šī soļa tika ziņots Rīgas Tiesas apgabala prokuratūras 24. aprīļa mēmums, ka tiek atcelts VP lēmums atteikties uzsākt kriminālprocesu.

Beidzot nolemts soda mērs - nosacīts cietumsods

Cietušais politiķis Gatis Liepiņš (JV) beidzot ir saņēmis atbildi, kas sniedz miera sajūtu, jo vainīgajam ir piešķirts attiecīgi nodarītajam atbilstošs soda mērs, tika saņemts anonimizēts tiesas spriedums, ko Jauns.lv redakcija papildinājusi ar cietušā un vainīgā vārdiem.

Saskaņã ar Krimināprocesa likuma 530., 540., 543. pantu, tiesa nosprieda:
Personu (Antonu Gromihinu) atzīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 231. panta pirmajā daļā un apstiprināt ar prokurori J. Biļevsku un Gati Liepiņu noslēgto vienosanos, un noteikt sodu:

Par Krimināllikuma 231.panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu Antonu Gromihinu sodīt ar brīvibas atņemšanu uz 1 (vienu) gadu 6 (sešiem) mēnešiem.

Saskaņā ar Krimināllikuma 55.pantu Antonam Gromihinam noteikto brīvības atņemšanas sodu noteikt nosacīti ar pārbaudes laiku uz 2 (diviem) gadiem.

Pēc sprieduma stāšanās likumīgā spēkā Gromihinam 10 darba dienu laikā ir jāreģistrējas nosacīti notiesāto personu uzraudzības institūcijā Valsts probācijas dienestā un spriedums nav pārsūdzams.