Sabiedrība
2024. gada 28. jūlijā, 19:01

VIDEO: Latvijas centrālo daļu plosa vētra - applūdušas Jelgavas ielas, bet Rīgā gāž trakāk nekā Olimpiādē

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ciklons "Kristija" atnesis stipras lietus šaltis valsts centrālajā daļā - Jelgavā applūdušas ielas, un stipras lietusgāzes novērojamas arī Rīgā.

VIDEO: Latvijas centrālo daļu plosa vētra - applūd...

"Nolaidāmies Rīgā, gāž trakāk nekā Olimpiādē.  Bet nopietni: esam uzmanīgi, laika apstākļi tiešām ir bīstami!" mikroblogošanas vietnē "X" norāda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Jelgavā svētdienas vakarā ir applūdušas ielas, un pašvaldība paredz, ka, turpinoties prognozētajai stiprajai līšanai, arī pirmdienas rītā pilsētā būs satiksmes problēmas, tāpēc jelgavnieki iespēju robežās tiek aicināti jaunās nedēļas pirmajā dienā palikt mājās vai vismaz neizmantot privāto transportu.

Vētras un plūdu izpostītā Jelgava. 29.07.2024.

Kā informē Jelgavas domes Sabiedrisko attiecību departaments, pašvaldības iestādes "Pilsētsaimniecība" speciālisti svētdienas vakarā apsekojuši pilsētu un konstatējuši, ka jau ap plkst.21 vairākas ielas un krustojumi sākuši applūst, jo lietus ūdens sūknētavas nespēj novadīt lielo ūdens daudzumu. Svētdien līdz plkst.21.30 fiksētais nokrišņu daudzums Jelgavā bija 61,09 milimetri uz kvadrātmetru.

"Vēja brāzmas Saldus NS sasniegušas 20 m/s, bet Kalnciema NS pēdējās stundas laikā 19,2 mm nokrišņu, lai gan privātās meteostacijas vietām šajā apkārtnē ziņo jau par 25-30 mm nokrišņu stundas laikā," vēsta laika ziņu moderators Mārtiņš Bergšteins.

"Ak vai... "Bolt" par šo noteikti priecājas," par kāda jaunieša everģēlībām nosaka Jānis.

Ventspilī šodien nokrišņi sasnieguši 71% mēneša normas, Pāvilostā - 41 milimetru jeb 67%. Vairākās citās novērojumu stacijās Kurzemē, kā arī Zosēnos nokrišņu daudzums pārsniedza 15 milimetrus. Toms Bricis vēsta, ka "kopš 1945. gada lielākais diennakts nokrišņu daudzums Rīgā bijis 1986. gada 12. jūlijā - 58 mm. LVĢMC prognozē, ka neskaitot šī vakara lietu, rīt 29. jūlijā, nolīs 115 mm".

Guntis norāda, ka "Vidzemes vidienē līst kopš plkst. 15.00, bet nupat sākās biezs lietus kā dušā."

Vētrai nopietni gatavojas Jūrmalas pilsēta, kas piekrasti nocietinājusi ar vairākiem maisiem smilšu un aizsarggrāvjiem.

Ernests vēsta, ka "dienas laikā galvaspilsētu steidza pamest neskaitāmi rīdzinieki, līdz ar to Ādažu pusē izveidojies sastrēgums".

Savukārt, meteorologs Jānis Trallis norāda, ka "vairāki laikapstākļu modeļi gaidāmo vētru pabīdījuši mazliet uz rietumiem. "Attēlos redzams ICON prognozētais vēja maksimālais ātrums brāzmās pusnaktī un no rīta, kā arī kopējais nokrišņu daudzums," norāda metereologs.

"Ventspilī aptuveni 30 minūtes gāza kā no spaiņa, stipri nokrišņi arī citviet Kurzemē, tie turpina attīstīties arī Jelgavas un Rīgas virzienā," mikroblogošanas vietnē "X" norāda laikapstākļu vēstnesis "meteo.lv".

Latvijas premjerministre Evika Siliņa aicina "iedzīvotājus būt piesardzīgiem un informēt savus mīļos par nepieciešamajiem drošības pasākumiem", savukārt, Rīgas dome brīdina, ka "Rīgā gaidāmas ekstremāli spēcīgas lietusgāzes un aicina iedzīvotājus negaisa laikā nepamest mājas". Tāpat autovadītāji aicināti rītdien galvaspilsētā nepārvietoties ar spēkratiem, bet izmantot sabiedriskā transporta pakalpojumus, kas iedzīvotājiem pirmdien būs pieejami bez maksas.

Laika ziņu redaktors Toms Bricis prognozē, ka "stiprākais lietus un vējš būs gaidāms no agra pirmdienas rīta līdz pēcpusdienai". Viņš norāda, ka "stiprā lietus dēļ vietām gaidāmi plūdi, iespējami izskalojumi un iegruvumi ielās un ceļos". Tāpat "vēja dēļ vietām applūdīs Rīgas līča piekraste Vidzemē, tiks lauzsti atsevišķi koka zari, kā arī postā varētu aiziet daļa nenovāktās labības".